Tokom 16. međunarodnog sajma turizma i aktivnog odmora u Nišu početkom aprila, Regionalna privredna komora Niš i PKS organizovali su prezentaciju uslova i mogućnosti koje otvara program IPARD 2.
Na skupu u Nišu razmatrani su predlozi i sugestije, koji su se iskristalisali na prezentacijama programa IPARD 2, održanim tokom februara i marta u Kruševcu, Subotici, Pančevu, Požarevcu, Užicu, Zaječaru, Sremskoj Mitrovici, Somboru, Zrenjaninu, Leskovcu i u Vranjskoj Banji, na kojima je do sada učestvovalo oko 400 predstavnika seoskih turističkih domaćinstava, saopštio je PKS.
Neophodno je da republički i loklani organi zaduženi za ruralni razvoj ojačaju kapacitete, kako bi pružili adekvatnu podršku privrednim subjektima i seoskim domaćinima u pripremi projekata i izradi konkursne dokumentacije, istaknuto je na skupu i predloženo da PKS organizuje projektni tim koji bi članicama pružao ekspertsku i logističku podršku u pripremi projekata i konkursne dokumentacije.
Istaknuto je da pravilnici i standardi koji regulišu seoski turizam nisu prilagođeni realnom stanju i regionalnim raznolikostima, a pri tom su stroži od onih u zemljama EU, zbog čega je zatraženo njihovo usklađivanje s odgovarajućim rešenjima u članicama EU. Potrebno je zakonskim rešenjima omogućiti seoskim domaćinima da se pored turizma bave i drugim dopunskim delatnostima, na način kako je to uređeno u EU, pre svega Sloveniji i Hrvatskoj.
Vlasnici seoskih domaćinstava, predstavnici komora, lokalnih samouprava i turističkih organizacija predložili su da nadležni razmotre modalitete i oblike organizovanja održivih privrednih aktivnosti u nacionalnim i prirodnim parkovima, u rezervatima prirode i zaštićenim područjima, na način kako je to regulisamo u EU. Model Slovenije i Hrvatske treba primeniti kako bi se iz nacionalnog budžeta izdvojila sredstva za edukaciju i obuku seoskih domaćina za razvoj nepoljoprivrednih delatnosti. Neophodno je povezati seoski turizam s lovnim, sportskim i avanturističkim, s kulturnim rutama i putevima vina, i s banjskim, kao što je to učinjeno u Mađarskoj, zaključeno je na skupu u Nišu. Neophodno je stimulisati turističke privredne subjekte koji kreiraju turistički proizvod - ruralni turizam za domaće i inostrano tržište, jer bez razvoja kvalitetnih dopunskih sadržaja i sinergije seoskog turizma i drugih prepoznatljivih turističkih proizvoda, diverzifikacija srpskog sela će se suviše sporo odvijati.