Izrazito značajan kanal distribucije za male poljoprivredne proizvođače u Srbiji su pijace, sa oko 20 odsto tržišnog udela u otkupu i prodaji poljoprivrednih proizvoda. To je rekao Atila Juhas, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede na tematskoj raspravi o mogućnostima da se olakša i poveća plasman i prodaja domaćih proizvoda na pijacama u Srbiji. Rasprava je održana u Vrnjačkoj banji u okviru skupa na kojem je održana 15. skupština Poslovnog udruženja "Pijace Srbije" i sednica Grupacije za pijačnu delatnost Privredne komore Srbije.
Kako bi se ostvario zajednički cilj, Ministarstvo poljoprivrede priprema više mera, od kojih se očekuje da podstaknu mala gazdinstva da od sirovina koje proizvode pravu dodatnu vrednost. Juhas je rekao da je u Ministarstvu formirana radna grupa za mala poljoprivredna gazdinstva koja će do juna ove godine dati predlog nacrta podzakonskog akta čiji je cilj da pojednostavi i olakša proceduru registracije i legalizacije proizvodnje određene vrste hrane u domaćinstvima. Reč je o gotovim proizvodima kao što su pekmezi, kompoti, slatko i druga zimnica, proizvodima od mleka i nekim trajnim suhomenatim proizvodima pripremljenim po tradicionalnim recepturama. Priprema ovih propisa je veoma osetljiv posao, jer se moraju uvažiti svi postulati Zakona o bezbednosti hrane, kako bi potrošači dobili bezbedan i kvalitetan proizvod. Zato se analiziraju propisi nekoliko zemalja Evropske unije u kojima ovakav model funkcioniše niz godina, saopštio je PKS.
Predstavnici PU "Pijace Srbije" će pripremiti predlog za organizovanje i standardizaciju prodaje na pijacama za mala poljoprivredna gazdinstva koja se bave proizvodnjom ove vrste hrane.