U Zavičajnoj zbirci u Sremskim Karlovcima, 25. marta otvorena je izložba "Govor šara - ćilimi iz zbirki grada Novog Sada", autora Dušanke Marković, višeg kustosa Muzeja grada Novog Sada. Izloženo je oko 50 najreprezentativnijih primeraka ćilima koji su prikupljeni u Muzeju od njegovog nastanka do danas. U sklopu izložbe su i razboji na kojima su nastajali ovi unikatni predmeti.
Pozdravljajući prisutne na otvaranju izložbe, Dušanka Marković je istakla da se narodna tradicija i kultura čuvaju zahvaljujući nematerijalnoj i materijalnoj baštini poput jezika, pisma, pesme, manastira, ikona, slika, predmeta primenjene umetnosti, među kojima su i ćilimi.
Po rečima autora, ćilim predstavlja malo remekdelo srpskih tkalja i jedan je od retkih predmeta primenjene umetnosti u kojima je žena imala dominantnu ulogu. Izraz su umetničkog stvaralaštva pojedinih žena i devojaka koje su preko ćilimskih šara iznosile i lična doživljavanja sredine u kojoj su živele, kao i kolektivna osećanja, ali i intimna i lična preživljavanja.
Izložba vodi posetioce u ne tako davnu prošlosti ukazujući im na značaj ćilimarstva koje je ostavilo traga na razvoj estetskih i umetničkih načela žena. Svi zainteresovani postavku ove izložbe moći će da pogledaju do 10. maja.

T. G.