Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković razgovarali su juče s ambasadorom Ruske Federacije u Srbiji Aleksandrom Čepurinom o prevazilaženju nesuglasica koje su se u javnosti pojavile povodom izvoza jabuka na rusko tržište. Ambasador Čepurin je tom prilikom naglasio da izvoz srpskih poljoprivrednih proizvoda u Rusiju ni na koji način nije ugrožen, niti je postojala bilo kakva mogućnost za uvođenje zabrane uvoza voća i povrća iz Srbije na rusko tržište.
Istakao je da je reč isključivo o tehničkim stvarima, o kojima će već naredne nedelje u Beogradu razgovarati nadležne inspekcijske službe dveju država.
Ministri Ljajić i Bogosavljević Bošković upoznali su ambasadora Čepurina i sa uspostavljenim sistemom kontrole izvoza voća i povrća iz Srbije u Rusiju, koji su nadležne službe dveju zemalja aktivirale 2. marta ove godine i koji podrazumeva slanje skeniranih fitocertifikata i pre nego što pošiljka proizvoda bude upućena na rusko tržište.
Cilj takve procedure jeste da nadležne službe Ruske Federacije budu unapred upoznate s tačnom sadržinom pošiljki koje bi trebalo da stignu na rusko tržište, navodi se u saopštenju kabineta potpredsednika Vlade i ministra trgovine, turizma i telekomunikacija.