Neće biti zabrane uvoza mleka iz EU, a problem postojećih zaliha biće rešen, izjavila je ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković i navela da će Republička direkcija za robne rezreve otkupiti postojeće zalihe mleka u prahu i da su za to obezbeđena sredstva, prenosi Tanjug.
Ministarka jre rekla da će tako biti prevaziđen trenutni problem povećanih količina mleka. Poljoprivrednici će moći kao i do sada da predaju mleko mlekarama i na taj način će se rešiti problem viška mleka u ovom momentu a i obezbediti konditorima da rade pod istim uslovima kao što rade i konditori u EU. Cilj je da se reši problem poljoprivrednih proizvođača, ali tako da se u isto vreme ne napravi problem industriji i u ovakvim situacijama mora se imati balansiran pristup i moraju se pažljivo odmeravati mere i rešenja.
Kada je reč o otkupu svinja, Snežana Bogosavljević Bošković je navela da više nema praktično ništa sporno, osim da se reše tehnički detalji u vezi otkupa. Potrebno je utvrditi mesto na koje će proizvođači doterati svoje svinje, odnosno klaničare koji će te svinje otkupiti i definisati ugovore koji će biti potpisani.