Agencija TASS objavila je 21. marta da je Federalna služba za nadzor uvoza poljoprivrednih proizvoda "Rosseljhoznadzor" otkrila značajan rast isporuke jabuka iz Srbije. Pri analizi količine proizvoda koji dolaze iz Srbije u Rusiju otkriveno je značajno uvećanje isporuke jabuka i predloženo je da se sa srpskom stranom obave konsultacije na kojima bi se, između ostalog, dobile informacije o proizvodnji jabuka u Srbiji i reeksportu jabuka iz Srbije, saopštila je služba "Rosseljhoznadzor",  prenosi TASS. Agencija je i u januaru objavila da ruska služba sumnjiči Srbiju za mogućnost reeksporta jabuka, ali i krušaka, kupusa i korenastog povrća i podseća da je tada potpisan dvostrani dokument o akcijama srpske strane za obezbeđenje bezopasne isporuke biljnih proizvoda na rusko tržište.
Od avgusta prošle godine izvoz jabuka iz Srbije u Rusiju povećan je naturalno za 48 odsto, na 118.000 tona, a novčano za 82 odsto, na 98 miliona dolara, objavila je Agencija TASS podatke carinske službe.
Ruske "RIA novosti" objavile su juče da je "Rosseljhoznadzor" saopštio da Rusija može uvesti zabranu uvoza voća i povrća iz Srbije na osnovu sumnje o reeksportu jabuka iz Poljske. Dopisnik u Beogradu je u Privrednoj komori Srbije dobio informaciju da je povećan izvoz rezultat jačanja tražnje ruskih uvoznika posle uvođenja embarga prema EU. Kada je reč o reeksportu robe kroz Srbiju u Rusiju, činjenice se utvrđuju u Beogradu, a u Komori ističu da je od avgusta prošle godine takvih pokušaja znatno manje i da uvoz iz Poljske nije povećan, te da je neophodno razgovarati ne o problemu nego o situaciji za koju su potrebni zajedničke sistematske analize i monitoring.
Domaći mediji javljaju da je ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković juče rekla da su Rusima dostavljeni podaci o obimu proizvodnje jabuka i da su izvozni potencijali veći od količine plasirane na rusko tržište. Takođe, Rusima se najavljuju isporuke i unapred šalju fitocertifikati kako ne bi došlo do zloupotreba. Moguće je, rekla je, da je uprkos svim merama neko iskoristio fitosanitarni falsifikat i i tako izvezao jabuke na rusko tržište, a nadležne službe će utvrditi eventualne propuste.
Ministar trgovine Rasim Ljajić rekao je da od ruske strane zvanično nije dobijena nikakva zvanična informacija. O sumnji u reeksport Ministarstvo je saznalo s ruskog sajta i to jeste upozorenje koje treba da se ispita, a ministar veruje da do zabrane izvoza jabuka neće doći.

A. I.