Zahvaljujući ubrzanom programu donošeja neophodnih dokumenata za ruralni razvoj Srbije, usaglašenih s najnovijom evropskom regulativom ove oblasti, domaći poljoprivrednici, lokalne samouprave i druga pravna lica koja se bave razvojem seoskih područja moći će već od ove pa do 2020. godine da koriste bespovratna sredstva u iznosu od 175 miliona evra namenjenih Republici Srbiji. Sredstva su namenjena za investicije u fizičku imovinu za preradu i marketing poljoprivrednih proizvoda i proizvoda ribarstva. Cilj je, kako se kaže u obrazloženju, povećanje produktivnosti, konkurentnosti i ukupnog učinka prerađivačkih kapaciteta u industriji mleka i mlečnih proizvoda, kao i u sektorima za meso, voće i povrće.
Ovim sredstvima, nažalost, neće moći da se pokriju celokupni troškovi investicije, već samo jedna polovina do najviše 60 odsto vrednosti investicije. Dodatne povoljnosti imaće poljoprivrednici mlađi od 40 godina, kao i seoska područja s brdsko-planinskim karakteristikama.
Ministarstvo poljoprivrede je već opredelilo sektore prihvatljive za investiranje uz pomoć IPARD II fondova s navođenjem najpoželjnijih programa i izvorima preostalih sredstava, a o tome opširnije u narednom broju "Poljoprivrednika".

S. M.