Ključ za pravu energetsku bezbednost Evrope je u proizvodnji energije iz obnovljivih izvora, rekao je komesar za klimatske akcije i energetiku Evropske unije Migel Arias Kanete na konferenciji u Briselu održanoj 17. marta.
- Godinama smo razgovarali o energetskoj bezbednosti u smislu sigurnog snabdevanja energijom od spoljašnjih dobavljača i sigurnog snabdevanja fosilnim gorivom. Ovo je važno, ali to je samo pola priče. Tajna energetske bezbednosti je u čistoj, lokalno prozvedenoj energiji iz obnovljivih izvora, naglasio je Migel Arias Kanate.
Migel Arias Kanate je podsetio da je Evropa pionir i lider u razvoju korišćenja obnovljive energije. Cilj je da učešće obnovljive energije bude 20 odsto do 2020. godine, a 27 odsto do 2030. Takva predviđanja su izazvala veliku transformaciju Evrope u energetskom sektoru. Naime, energija iz obnovljivih izvora je sada mejnstrim, sektor koji zapošljava više od million ljudi i ostvaruje promet od 130 milijardi evra. Krajem 2014. učešće obnovljive energije je bilo 15 odsto što ukazuje na to da je stari kontinet na dobrom putu da ostvari zacrtane ambicije. Evropa je postavila set standarda za ostatak sveta i pokazala da je moguće da se emisija izduvnih gasova smanji.
Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Žanker pozvao je učesnike konferencije na dalje jačanje sektora obnovljive energije u Evropi ističući da to nije samo zbog klimatskih promena već to mora da bude i opredeljenje industrije ako želi da ima pristupačnu energiju.
Obnovljivi izvori su vitalan deo buduće energetske unije koja ima plan da obezbedi sigurnu, pristupačnu i održivu energiju za Evropu zajedno s građanima.