Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine prof. dr Snežana Bogosavljević Bošković i ambasador Kraljevine Danske Mihael Borg-Hansen posetili su danas Kuršumliju i Blace i posetili poljoprivredna gazdinstva koja su korisnici Fruits & Berries programa, srpsko-danskog projekta podrške sektoru jagodičastog voća na jugu Srbije. Zajednički projekat dve zemlje Snežana Bogosavljević Bošković je ocenila je kao izuzetno dobar, jer predstavlja važan program podrške malim poljoprivrednim gazdinstvima koji je omogućio nabavku tehničke opreme, novih preradnih kapaciteta i sistema za navodnjavanje. To poljoprivrednicima omogućava specijalističku proizvodnju koja dovodi do bolje konkuretnosti, kako na tržištu u zemlji, tako i na tržištima EU, saopštilo je Ministarstvo.
- Rezultati ovog programa su porast izvoza u iznosu od nešto više od milion evra i 190 novih radnih mesta, od čega polovinu novozaposlenih čine žene, rekla je ministarka podsećajući i na druge mere subvencija u voćarstvu s posebnim osvrtom na organsku proizvodnju za koju postoje izvanredni uslovi na jugu Srbije.
Ambasador Kraljevine Danske Mihael Borg-Hansen naglasio je da će ovaj projekat, kada se završi 2016. godine, predstavljati dobar osnov za dalju proizvodnju voća u ovom delu Srbije, ali i podsticaj za novu saradnju u drugim oblastima poljoprivrede.
Ministarka i ambasador posetili su poljoprivredno gazdinstvo u selu Bela Zemlja, hladnjaču "Maks d.o.o." u selu Međuhana, hladnjaču i sušaru "Midi organik" u selu Grgure, hladnjaču, sušaru, proizvodnju koncentrata i voćnih kaša "Frigonais" i spomenik danskom lekaru Dr. Melgardu u Kuršumliji.
Projekat podrške sektoru jagodičastog voća na jugu Srbije (F&B program) počeo je u novembru 2010. godine, a razvijen je na osnovu bilateralnog sporazuma i posebnog sporazuma o implementaciji. Program finansiraju Vlada Kraljevine Danske i Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije, u ukupnom iznosu od 9,25 miliona evra (donacija Vlade Kraljevine Danske je 5,35 miliona evra, a Vlade Republike Srbije 3,9 miliona evra), navodi se u saopštenju Ministarstva.