Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine prof. dr Snežana Bogosavljević Bošković održala je danas uvodno predavanje na tradicionalnom 20. savetovanju o biotehnologiji s međunarodnim učešćem na Agronomskom fakultetu u Čačku. Govorila je na temu "Pretpristupni fondovi EU za podršku ruralnom razvoju".
- Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine je u ovom mandatu dobilo ogromnu odgovornost i obavezu da pronađe rešenja za nacionalne probleme u oblasti poljoprivrede, ruralnog razvoja i zaštite životne sredine, u uslovima kada sprovodimo mere štednje koje treba da doprinesu uspešnom ekonomskom oporavku Republike Srbije. S druge strane, neohodno je u istom tom periodu obaviti uspešno proces pregovora o pristupanju EU u svim ovim oblastima, a koje čine oko 70 odsto pregovaračkog procesa, rekla je prof. dr Bogosavljević Bošković.
U saopštenju Ministarstva se kaže da je dr Snežana Bogosavljević Bošković istakla da je posebno važno usvajanje Strategije razvoja poljoprivrede i ruralnog razvoja za period od 2014. do 2024. godine u julu 2014. godine jer su svi ciljevi i zadaci u okviru ovog dokumenta kao polaznu osnovu imali strateške okvire EU. Takođe, i izrada nacionalnog programa poljoprivrede koji će biti završen u toku ove godine i nacionalnog programa ruralnog razvoja za period od 2014. do 2020. koji se nalazi pred usvajanjem, a od velikog značaja je i uspešno obavljanje eksplanatornih i bilateralnih skrininga iz poglavlja 11, 12, 13, kao i poglavlja 27 koje se odnosi na zaštitu životne sredine.
- Usvajanje IPARD programa od strane Evropske komisije 20. januara 2015. je Republici Srbiji stavilo na raspolaganje sredstva u iznosu od oko 175 miliona evra za period do 2020. godine. Osnovna namena ovih sredstava je dostizanje standarda EU i povećanje konkurentnosti naših poljoprivrednih proizvođača. Jedna od ključnih tačaka uspešnosti ovog procesa je da znanja o konkursnim procedurama budu dostupna svim registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima, na čemu ćemo zajednički raditi sa svim učesnicima ovog procesa, a pre svega putem osposobljavanja naših poljoprivrednih i stručnih savetodavnih službi za IPARD procedure, naglasila je ministarka Bogosavljević Bošković.