Dve godine nakon što su naučnici u laboratoriji proizveli prvo veštačko goveđe meso, tim istraživača u Izraelu počeo je da radi na proizvodnji prve piletine iz epruvete. Tim stručnjaka, predvođen profesorom Amitom Gefetom s Univerziteta u Tel Avivu, dobio je zadatak da izradi studiju izvodljivosti o proizvodnji veštačkog pilećeg mesa, koju finansira Fondacija za modernu poljoprivredu, neprofitna organizacija koja se nada da će meso iz epruvete jednog dana zameniti uzgoj životinja za klanje.
Koosnivač fondacije Šir Fridman izjavio je da očekuju da do kraja godine dođu do "recepta za proizvodnju mesa na osnovu matičnih pilećih ćelija". Izraeski naučnici navode da će njihov zadatak biti teži od rada na proizvodnji prvog veštačkog hamburgera, plod petogodišnjeg istraživanja holandskog Univerziteta u Mastrihtu uz finansijsku pomoć koosnivača Gugla Sergeja Brina.
Umesto stvaranja velikog komada mesa grupisanjem malih vlakana kravljeg mišića, Grefen će pokušati da proizvede parče piletine na osnovu samo jedne ćelije.
Izraelski naučnik, jedan od vodećih svetskih stručnjaka iz oblasti inženjeringa tkiva, rekao je da je plan da se uzgoje pileće ćelije koje bi se same delile i množile. Očekuje se da se potražnja mesa udvostruči do 2050. godine, kada svetsko stanovništvo bude prešlo brojku od devet milijardi, prenosi agencija Rojters.