Udruženja koja okupljaju nezadovoljne poljoprivrednike iz Mačve, Srema, Pocerine, Banata i Bačke odlučila su da danas od 11 sati traktorima i drugom mehanizacijom blokiraju više od 100 saobraćajnica i mostova na teritoriji Srbije. Ovo je, kako kažu stočari, blokada upozorenja, a ukoliko ni tad Vlada i Ministarstvo poljoprivrede ne usvoje njihove zahteve, radikalizovaće proteste, prenosi portal "Agronjuz".
Posle protesta upozorenja održanog pre dva dana u Bogatiću, Vlada i Ministarstvo poljoprivrede nisu pronašli rešenje o interventnom otkupu utovljenih svinja i mleka, kao ni za još osam postavljenih zahteva i pitanja, kažu stočari.
- Ono što su ponudili je neprihvatljivo. Nude 15.000 tona kukuruza u robnu razmenu, a nisu doneli paritete. Većini poljoprivrednika to ne odgovara, njima treba novac za setvu i gorivo. Mesec dana je prošlo od kako smo Ministarstvu dostavili spiskove odgajivača i broj tovljenika a ništa nisu preduzeli. Klaničari daju i manje od 100 dinara za tovljenike. Prevarili su nas po ko zna koji put, kaže Zlatan Đurić, predsednik Unije poljoprivrednih proizvođača iz Sremske Mitrovice.
Unija poljoprivrednika zahteva da robne rezerve otkupe tovljene svinje po 185 dinara, da se organizuje interventni otkup mleka, kao i da se do kraja godine zabrani uvoz mesa, mesnih prerađevina, mleka i mlečnih proizvoda.