Republički zavod za statistiku priredio je još jedno izdanje u kojem su sistematizovani svi podaci za sektor vinogradarstva dobijeni popisom poljoprivrede 2012. godine. Autori ove publikacije, naslovljene "Vinogradarski atlas", dr Dragoslav Ivanišević, dipl. inž. Darko Jakšić i dr Nada Korać prikazali su sve važne informacije o vinogradarskim regionima, rejonima i vinogorjima Srbije, što omogućava jasno sagledavanje stanja i potencijala domaćeg vinogradarstva i stavlja na uvid zainteresovanim naučnim i stručnim institucijama i najširoj zainteresovanoj javnosti.
Osnovni podaci iz publikacije "Vinogradarski atlas" govore da se pod vinogradima u Srbiji, bez Kosova i Metohije gde popis poljoprivrede nije obavljen, nalazi ukupno 22.150 hektara. Oni su raspoređeni u tri regiona, 22 rejona, 77 vinogorja i više vinogradarskih oaza. Vinske sorte se gaje na 17.483 hektara, a na ostatku od 4.667 hektara su stone sorte. Proizvodnjom grožđa na prosečno 0,28 hektara bavi se 80.341 poljoprivredno gazdinstvo.
Detaljniju informaciju s predstavljanja publikacije o vinogradarstvu u Srbiji pripremamo za sledeći broj "Poljoprivrednika".

S. M.