Novim zakonom o energetici, koji je usvojen u decembru 2014. godine, omogućene su jednostavnije procedure i sigurniji uslovi za investitore koji nameravaju da realizuju projekte korišćenja biomase. Srbija bi uskoro trebalo da dobije i prvu internet berzu biomase, koja je deo projekta vrednog 30 miliona dolara, a sprovodi se u saradnji s Programom za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP), rekao je pomoćnik ministra rudarstva i energetike Miloš Banjac u Privrednoj komori Srbije na stručnoj konferenciji "Mogući problemi u realizaciji projekata korišćenja biomase na osnovu iskustava iz prakse".
U saradnji s međunarodnim institucijama realizuje se više projekata korišćenja  biomase, kako bi se povećala upotreba tog energenta kao jednog od obnovljivih izvora energije, podsetio je Miloš Banjac i rekao da se procenjuje da je u Srbiji neiskorišćen potencijal biomase od 2,2 miliona tona ekvivalenta nafte. Nacionalnim akcionim planom za obnovljive izvore energije predviđeno je da se izgrade postrojenja na biomasu kapaciteta 130 megavata, kao i da se u ukupnoj potrošnji goriva poveća udeo biogoriva.
Sekretar Udruženja za energetiku i energetsko rudarstvo PKS-a  Ljubinko Savić istakao je da je cilj skupa da se potencijalnim investitorima, projektantima i korisnicima energije iz biomase ukaže na novine u Zakonu o energetici, s posebnim osvrtom na oblast biomase, mogućnosti finansiranja ovakvih projekata i probleme koji se mogu javiti u realizaciji projekata korišćenja biomase.
Predsednik Grupacije za obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost PKS-a Nenad Đajić očekuje da će biti ubrzana realizacija projekata korišćenja obnovljivih izvora energije kako bi sa sadašnjih 21 odsto njihov udeo bio povećan na 27 odsto ukupne potrošnje energije u Srbiji.
Stručna konferencija u PKS-u okupila je eminentne stručnjake iz sektora obnovljivih izvora energije, a bilo je reči o podršci projektima za iskorišćavanje biomase u Srbiji, primerima dobre prakse projektovanja i izgradnje sistema grejanja na drvnu biomasu, smanjenju barijera ubrzanom razvoju tržišta biomase i drugim aktuelnim temama.
Organizatori događaja su Udruženje za energetiku i energetsko rudarstvo i Srpsko-slovenački poslovni klub u saradnji s Privrednom komorom Vojvodine i Stalnom konferencijom gradova i opština i uz podršku Ministarstva rudarstva i energetike, saopšto je PKS.