Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je da pripadnici Sektora za vanredne situacije i drugih nadležnih službi prate stanje na područjima zahvaćenim obilnim padavinama i da su spremni da brzo reaguju. U saopštenju se navodi da na teritoriji Novog Pazara nema opasnosti od poplava, kao ni na području Kraljeva.
Zapadna Morava je u blagom porastu, ali vodostaj je ispod redovne odbrane od poplava, dok na pritokama nema opasnosti od izlivanja. U Guči pada sneg koji se zadržava, dok su na području Vranja padavine slabog intenziteta, zbog čega nema opasnosti od poplava.
Reka Jadar i pritoke su u stagnaciji i pada sneg.
Kod Šabačke Kamenice potok Kozarica se izlio u 15 do 20 dvorišta, ali su građani objekte zaštitili džakovima sa peskom. Na delu puta Šabac-Zavlaka, saobraćaj je u prekidu zbog oštećenja mosta. Kod Banje Badanje se izlila reka Cernica i poplavila 30 objekata, u kojima nivo vode varira od 30 centimetara do jednog metra.
U okolini Vladimiraca, u selu Beljin, izlila se reka Vukodraž i potoci Vlasenica i Muratovac, a poplavljena su četiri objekta.
Na svim akumulacijama na Drini - Višegrad, Bajina Bašta i Mali Zvornik, stanje je redovno s protokom većim od 600 kubnih metara u sekundi, a akumulacije mogu da prime prognoziranu količinu padavina.
U cilju zaštite Uba postavljeni su veći nasipi. U brdsko-planinskom području kiša je prešla u sneg, što je povoljno za razvoj hidrološke situacije u donjem slivu reke Kolubare.
Vodostaj reka je i dalje u porastu, osim reke Kolubare i Tamnave u gornjem slivu na području Koceljeve, gde je u stagnaciji, dodaje se u saopštenju.
Vodostaj Save kod Šapca dostigao je 407 centimetara pa je na šest kilometara odbrambene linije kod Hrtkovaca i Klenka proglašena redovna odbrana od poplava, navodi se u jučerašnjem saopštenju JVP "Vode Vojvodine". U redovnoj odbrani je i lokalitet Stojšića Bogaz na desnoj obali Save. Prema prognozama RHMZ, Sava će rasti i narednih nekoliko dana i približiti se granici vanredne odbrane od poplava koja se kod Šapca proglašava kada vodostaj prevaziđe pet metara. Na vodomeru kod Sremske Mitrovice izmereno je 560 centimetara, a redovna odbrana proglašava se pri vodostaju od 650 centimetara.
Odbrana od poplava se još od polovine januara sprovodi na reci Zlatica u Banatu. Takođe, i dalje se sprovodi na oko 60.000 hektara poljoprivrednog zemljišta na području Vojvodine. Oko 40 procenata tog zemljišta je prevlaženo dok se oko 4.000 hektara nalazi pod vodom. Vodoleži su formirane uglavnom u Banatu i to na ritskom zemljištu, parcelama pored velikih reka, mikrodepresijama ili slatinama. Na tim područjima pumpe neprestano rade već više od mesec dana.