* Naučnici i stručnjaci ukazali na probleme i ponudili rešenja za tretman otpada, stvaranje boljeg zakonodavnog okvira i druga važna pitanja iz ove oblasti
 
Nacionalno udruženje eksperata životne sredine osnovano je u martu ove godine s ciljem da okupi sve one koji mogu da doprinesu održivom razvoju zajednice. Domaće udruženje, čiji su članovi vodeći eksperti iz različitih oblasti koje se bave očuvanjem i unapređenjem stanja životne sredine, ima podršku Evropske ekspertske mreže u ovoj oblasti u koju je učlanjeno 45.000 eksperata. Udruženje je nedavno u Beogradu i Novom Sadu organizovalo konferenciju "Održivi razvoj i zelena ekonomija" s ciljem da se ovoj temi pristupi na sistemski jasan i sveobuhvatan način. Okupljanje i organizovanje naučnika, odnosno profesionalizam u pristupu rešavanju ovog problema dr Mario Lukinović, predsednik udruženja, ocenjuje kao ključan.
Na novosadskoj konferenciji koja je održana u svečanoj sali Matice srpske rečeno je da se resursi u našoj zemlji, slično kao i u svetu, troše brže nego što se obnavljaju. Iz tog razloga posebnu pažnju potrebno je obratiti na zelenu ekonomiju koja omogućava da se smanji nivo potrošnje resursa, poveća stepen reciklaže, otvore nova radna mesta i doprinese očuvanju životne sredine.
Uspostavljanje odgovarajućeg zakonodavnog okvira je takođe važno, jer će se na taj način stvoriti uslovi za punu implementaciju EU zakona. Ovo je neophodno ne samo zbog namere Srbije da pristupi članstvu EU nego i da bi mogli da se zaštitimo od prljavih tehnologija koje će u suprotnom doći na našu teritoriju. Ove tehnologije ne samo da bi loše uticale na životnu sredinu nego bi i onemogućile izvoz robe na atraktivna tržišta, koja ne žele proizvode dobijene na neodgovarajući način.
Nove tehnologije u tretmanu otpada i nepoželjnih materija takođe su prezentovane na ovom skupu. Bilo je reči o bioremedijaciji naftnih polutanata pomoću mikroorganizama. Već su izdvojeni neki sojevi mikroorganizama koji mogu efikasno da razgrađuju pojedine frakcije nafte, pa se proučava mogućnost njihove upotrebe prilikom eventualnog izlivanja ovog energenta u more.
Plastika je takođe velik zagađivač životne sredine, a rešenje za ovaj problem takođe bi mogli da budu mikroorganizmi. Naime, utvrđeno je da neki od njih sintetišu materije sličnih karakteristika kao plastika, ali su biorazgradive. Trenutno se ispituje mogućnost masovne proizvodnje ovog biološki razgradivog materijala s ciljem da on zameni ili makar smanji upotrebu plastike.
Na skupu je bilo reči i o sveprisutnim klimatskim promenama, genetičkom inženjeringu i njegovom uticaju na živi svet, zelenoj ekonomiji, bezbednosti hrane i drugim aktuelnim temama o očuvanju životne sredine.
Aleksandra Milić
 
28. Oktobar 2016.
 
Projekat sufinansiran iz budžeta Republike Srbije-Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.