Bademovo mleko je izuzetno zdravo i korisno. Ne sadrži holesterol i bogato je vitaminima i mikroelementima koji su, tako rastvoreni, lako dostupni našem organizmu. Mleko dobijeno iz badema je odlična alternativa kravljem mleku, jer ne sadrži holesterol, a sastoji se od 20 odsto protei¬na. Vitamina E u bademovom mleku ima više nego u spanaću, koji je inače izvor magnezijuma.
Osim toga, ovo mleko je izvor fosfora, koji nam je preko neophodan za zube i kosti. U njemu ima četiri puta više kalcijuma nego u kravljem mleku, 370 miligrama kalcijuma na 100 grama proizvoda. Sadrži i kalijum, cink, bakar, gvožđe, grupu B vitamina i mangan.
Lekari ga preporučuju za brže i bezbedno zaceljivanje čira želuca i dvanaestopalačnog creva. Ovo mleko stimuliše izlučivanje žuči i pražnjenje žučne kese kao i rad creva a koristi se za hronične kolitise i opstipacije. Poseduje lak laksativan efekat. Čaša bademovog mleka ublažava gorušicu i sprečava bolesti gastrointestinalnog trakta.
Bademovo mleko je korisno kod prehlada, astme, nesanice, impotencije, anemije. Odličan je izvor energije, podržava aktivnost mozga i jača memoriju. Umereni nivo vitamina A u ovom mleku ojačava vid i utiče na sposob¬nost očiju da se prilagode različitom osvetljenju. Čaša bademovog mleka sadrži 50 odsto preporučenog dnevnog unosa vitamina E, antioksidansa koji smanjuje rast slobodnih radikala koji izazivaju rak. Ima dosta B vitamina (riboflavina) i gvožđa, neophodnih za rast i zdravo funkcionisanje mišićnog tkiva. Ne sadrži laktozu i ima malo kalorija (1 čaša sadrži samo 40 kalorija), ne sadrži zasićene masti, što ga čini veoma korisnim za osobe koje žele da izgube na težini.
Budući da sadrži flavonoide, pomaže smanjenju nivoa holesterola i štiti srce. Čisto bademovo mleko obezbeđuje zdravu kožu i kosu.

RECEPT

Za pripremu bademovog mleka potrebno je: blender ili sokovnik, čaša sirovog badema, tri-četiri čaše vode, cediljka.
Potopiti badem u vodu preko noći. Ujutro vodu prosuti. U posudu s bademom sipati čistu (poželjno flaširanu ili filtriranu vodu), tri-četiri čaše. Sve zajedno smiksati u blenderu (2-3 minuta). Mleko procediti kroz cediljku i sipati u staklenu ambalažu. Čašu mleka zasladiti s malo meda ili dodati cimeta, kakao ili vanilu po ukusu.
Ovako spremljeno mleko može da stoji u frižideru dva-tri dana. Od pulpe koja je ostala posle ceđenja može se pripremiti marcipan kolač, može se dodati u musli ili osušiti i dobiti bademovo brašno.