Ukusan napitak, ali i lek

Kakao nije samo ukusan napitak već je izuzetno bitan i za zdravlje. Kakao prah se dobija od ploda drveta Theobroma cacao, koje vodi poreklo iz tropskih krajeva Južne Amerike. Zahvaljujući svom bogatom i lekovitom sastavu, sirovi kakao ima znatne dobrobiti za zdravlje.
Kakao sadrži antioksidanse (polifenole,

Opširnije...

Slatka zimnica

SLATKO OD ŠLJIVA S BADEMOM

Potrebno je: po 60 komada čvrstih šljiva i badema, kilogram i po šećera, dve kesice vanilin šećera, kašika kreča, dva limuna.
Šljive oguliti, izvaditi košticu pa potopiti u dva litra hladne vode u kojoj je rastvoren kreč. Posle sat

Opširnije...

ZA VAŠU TRPEZU

TESTENINA S VIRŠLAMA

Potrebno je: 300 grama testenine, čaša pavlake, tri jajeta, 100 grama kačkavalja, dva para viršli, ulje, biber, sušeni biljni začin.
Testeninu skuvati a za to vreme umutiti pavlaku i jaja (posoliti, pobiberiti, dodati sušeni biljni začin), a kačkavalj

Opširnije...

Čarobna kurkuma

Kurkuma je omiljeni azijski začin jarko žute boje koji povoljno deluje na funkciju i rad mozga i srca, a pojedine naučne studije dokazuju njenu snažnu antikarcinogenu aktivnost.
Nedavno objavljena studija u časopisu Molecular Nutrition & Food Research ukazala je da dijabetičari imaju veliku korist od

Opširnije...

BADEMOVO MLEKO

Bademovo mleko je izuzetno zdravo i korisno. Ne sadrži holesterol i bogato je vitaminima i mikroelementima koji su, tako rastvoreni, lako dostupni našem organizmu. Mleko dobijeno iz badema je odlična alternativa kravljem mleku, jer ne sadrži holesterol, a sastoji se od 20 odsto protei¬na. Vitamina

Opširnije...