* Aditivi se dobijaju iz lekovitih biljaka, začina i aromatičnih biljaka kao što su origano, nana, timijan, beli luk, citrusi, a u ishrani mogu da se koriste i beli luk, kopriva, kamilica, brokola...
 
Fitogeni aditivi koriste se u  ishrani živine, bilo da se ona gaji za proizvodnju jaja za konzum ili za proizvodnju mesa. Reč je o koncentratima koji u sebi sadrže velike količine aditiva (antibiotici, kokcidiostatici, enzimi, antioksidansi, pigmenti (boje), arome i razne vezivne supstance). Ovi aditivi su veštački stvoreni, imaju različite funkcije i uloga im je da se poveća konzumiranje i konverzija hrane kako bi se pospešio rast brojlera ili proizvodnja jaja. 
Kako u svetu raste trend zdrave ishrane raste i potražnja za jajima iz integralne proizvode i za mesom iz sporijeg - prirodnog tova živine. Boja žumanceta jajeta odlika je tipa proizvodnje. Na boju žumanaca pozitivno utiče ishrana kokošaka na pašnjaku, koja je pri kaveznom sistemu potpuno isključena. Iz tog razloga jaja iz kaveznog sistema držanja kokošaka imaju bledu boju žumanceta. Intenzitet obojenosti žumanceta u vezi je sa sistemom ishrane koka nosilja. Boja žumanceta u konvencionalnom sistemu se dobija iz pigmenta ksantofila iz kukuruza i lucerke. Način ishrane živine prvenstveno se ogleda na njenom perju. 
Živina koja se pravilno hrani ima sjajno i meko perje (nije očerupana), živahna je i ima bolju konverziju hrane i proizvodnost. Iz godine u godinu u ishrani živine se sve više koriste fitogeni aditivi. Oni predstavljaju ekstrakte i esencijalna ulja dobijena od biljaka koje ispoljavaju pozitivno dejstvo na proizvodnju i zdravlje životinja. Pozitivno deluju na ukus hrane i povećanje apetita životinja, ispoljavaju i antimikrobno, antivirusno, antifungicidno i antioksidativno dejstvo. Postoji veliki broj biljnih vrsta koje ispoljavaju ovakve efekte i koje mogu pozitivno uticati na konzumaciju i varenje hrane, prirast i konverziju. Danas se fitogeni aditivi dobijaju od lekovitih biljaka, začina i aromatičnih biljaka kao što su origano, nana, timijan, beli luk, citrusi, anis itd. U ishrani živine mogu da se koriste beli luk, kopriva, kamilica, brokola ili različite smeše integralnih koncentrata. 
Integralni koncentrat za živinu treba da sadrži po 14% ovsenog griza, semenki suncokreta (ako su manji pilići, onda oljuštenih semenki) i crvene pšenice u zrnu; po 7% pšenice u zrnu, kamuta (egipatska pšenica), prosa i celog zrna kukuruza, po 3,5% sočiva i lanenog semena i 1,75% pivskog kvasca. U ovako pripremljen koncentrat može da se doda beli luk ili brokola. Brokola sadrži antialergijske karakteristike, ali i pomaže u sprečavanju gojaznosti i raka. Izuzetno je bogata kalcijumom, karotenoidima i antioksidansima. U brokoli karotenoidi imaju žutu, naranxastu i tamnocrvenu boju i mogu da poboljšaju žutonaranxastu boju žumanceta. Procenat brokole u hrani živine može da bude do 2,5%.
Beli luk ima antikancerogeno, antibiotsko, antioksidantno dejstvo, podstiče razvoj i jačanje imuniteta, pomaže sprečavanje raznih upalnih procesa, ima hipoglikemijske osobine. Ishrana belim lukom utiče na povećanje nosivosti. Živina kojoj se daje beli luk bolje napreduje, odnosno bolje iskorišćava hranu, koke su otpornije na bolesti, a nosivost jaja povećava se za 10%. Jaja živine koja u ishrani ima određeni procenat belog luka imaju niži nivo holesterola, ali sama živina je otpornija zbog jačanja imunog sistema i smanjenja nivoa holesterola u krvi. Udeo belog luka u koncentratu živine može da bude 0,3-5%. U koncentrat se unosi osušen i samleven. 
Dodavanjem 2% koprive u koncentrat za živinu poboljšavaju se telesna masa, dnevni prirast, konzumacija hrane i biohemijski parametri, klanična svojstva. Dodavanjem kamilice u koncentraciji od 2% pozitivno se utiče na biohemijske pokazatelje živine i klanična svojstva. Origano sadrži 2-4% eteričnog ulja sa oko 80% aromatičnog karvanola i oko 50% timola. Timol već u koncentraciji od 0,007% ubija određene bakterije (stafilokoke, salmonele i listerije). U višim koncentracijama ubija i gljivice (Aspergillus flavus i A. versicolor)i kokcidije.
Origano se daje živini kao dodatak zelenoj hrani. Slično delovanje na zdravlje živine ima i bosiljak. Korišćenje origana u količini od 20 g/kg hrane poboljšava konzumaciju hrane, povećava plodnost kokošaka, povećava telesnu masu kokošaka, smanjuje smrtnost. Kantarion se živini daje u svežem ili suvom stanju i ima funkciju jačanja imunog sistema. Listove i cvetove kantariona treba odvojiti od stabljike i umešati u mekanu hranu. Neven sadrži umirujuća eterična ulja koja inhibiraju rast različitih bakterija i gljivica. Deluje vrlo agresivno protiv štetnih gljivica u crevima, jer sprečava funkcijsku izgradnju njihovih membrana. U ishrani živine mogu da se koriste i hajdučka trava, kadulja, dragoljub i jabukovo sirće. 
Mr Violeta Petrović Luković
PSSS "Kragujevac"