Najviše priznanje, Veliki šampionski pehar s titulom apsolutnog šampiona dodeljen je opštini Svilajnac za izložene kolekcije junica simentalske rase. Ovo je peti šampionski pehar osvojen u poslednjih 11 godina od kada stočari izlažu u organizaciji Opštinske uprave opštine Svilajnac. Ovogodišnja šampionska titula, kako kaže predsednik Skupštine opštine Svilajnac Vladan Rajković, posebno im je draga, jer je konkurencija bila velika. Od ukupno 10 nagrađenih junica čak četiri su vlasništvo odgajivača s područja svilajnačke opštine.
Ovaj uspeh nije slučajan, rezultat je dugogodišnjeg kontinuiranog rada matične službe, edukacije odgajivača, kojoj se poklanja velika pažnja, i izbora elitnih bikova za osemenjavanje.
Naš sagovornik kaže da se u zimskom periodu organizuju predavanja za stočare iz različitih oblasti stočarske proizvodnje: ihrane, nege i držanja životinja... Takođe, svake jeseni opština organizuje stručno putovanje za desetak stočara u Austriju i Nemačku, gde posećuju najelitnije farme. To im je dobra prilika da saznaju više o radu njihovih kolega i da pozitivna iskustva primene na svojim farmama.
Na području opštine Svilajnac ima oko 6.000 grla goveda od kojih su 2.500 umatičene krave. Takođe, važno je istaći da se u poslednjih 60 godina, koliko se bave oplemenjivanjem goveda, uzgajao isključivo simentalac, bez upliva drugih rasa. Prosečna proizvodnja mleka na farmama koje su prikazale svoja grla na Sajmu je preko 6.000 litara po grlu u laktaciji, na nivou zapata.
Na ovogodišnjoj sajamskoj izložbi goveda prikazane su i tovne rase limuzin i šarole. Miroslav Kiš, poljoprivrednik iz Verušića i predsednik Asocijacije poljoprivrednika, iložio je četiri junice rase limuzin. Grla je 2018. uvezao iz Francuske i namerava da ih gaji u sistemu krava-tele. Životinje su smeštene u korlatu u slobodnom sistemu držanja. U aprilu ove godine, takođe iz Francuske, uvezao je i bika i počeo je pripust, tako da prvu telad očekuje krajem februara 2020.
Na gazdinstvu Kiš bave se ratarstvom, obrađuju oko 100 hektara zemlje, a 14 hektara je u zalivnom sistemu. To je i osnovni razlog što su se opredelili za govedrstvo, jer bez stajnjaka, kako objašnjava Kiš, nema ni dobrih rezultata u ratarstvu. Za mlečno govedarstvo nemaju uslove, a tovno govedarstvo, čini se, ima perspektivu. Osim toga, kao stočari imaće pravo prečeg zakupa državnog zemljišta. 
Za rasu limuzin se opredelio pre svega zato što je to tovna rasa, po boji podseća na simentalca, lako se teli i dobro odgaja podmladak koji ostvaruje dobar prirast, a meso je odličnog kvaliteta. Svu hranu za životinje obezbediće na sopstvenim oranicama.
 
Julkica Crnobarac
Foto: Goran Mulić