* Tačnost procene oplemenjivačkih vrednosti zavisi od preciznosti podataka o životinji koji se prikupljaju na terenu

Stručni izveštaji o sprovođenju mera iz odgajivačkog programa za 2017. godinu, sprovođenje glavnih odgajivačkih programa, predstavljanje Glavnog odgajivačkog programa za autohtone rase, izmena i dopuna Glavnog odgajivačkog programa za plemenite rase, pravilnici i uredbe o stočarstvu, podstacaji u poljoprivredi i ruralnom razvoju, kao i razvojni zadaci bile su teme koje su razmatrane na 7. seminaru odgajivačkih organizacija u stočarstvu AP Vojvodine koji je od 30. maja do 1. juna održan u Vršcu. Organizator ovog, kao i prethodnih seminara, bio je Departman za stočarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, koji je i Glavna odgajivačka organizacija za područje Vojvodine, a pokrovitelj je Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.
Cilj ovog skupa, kako je u uvodnom izlaganju istakla prof. dr Snežana Trivunović, direktorka Departmana za stočarstvo, jeste da se sagledaju rezultati rada u prethodnoj godini, ali i da se ukaže na razvojne zadatke, odnosno šta je to što domaća nauka i struka moraju da urade u bliskoj i daljoj budućnosti kako bi stočarstvo Srbije išlo uzlaznom putanjom i pratilo svetske trendove u ovoj oblasti.
A da bi se to ostvarilo, osim zalaganja nauke i struke, neophodna je i podrška države, koja je, kako je rekao dipl. inž. Nenad Terzić iz Ministartva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, shvatila značaj stočarstva u ukupnom unapređenju poljoprivrede i razvoju ruralnih sredina, posebno kvalitetne genetike, odnosno grla pod kontrolom, što je i uslov za ostvarivanje subvencija. Značajna sredstva za unapređenje stočarstva na području Vojvodine, u skladu sa svojim buxetskim mogućnostima i sinhronizovano sa davanjima Republike, izdvaja i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo. O merama i aktivnostima ovog resora govorio je dipl. inž. Milorad Malić, pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu. Na koje podsticaje i na koliko sredstava mogu da računaju poljoprivrednici, posebno stočari u ovoj godini i na koji način da to i ostvare bila je tema o kojoj je govorio Bojan Živković iz Uprave za agrarna plaćanja. A koja je uloga savetodavnih službi i kakav je značaj savetodavstva s naglaskom na stočarstvo učesnicima skupa pojasnio je dipl. inž. Goran Jurlina iz PSS "Novi Sad".
Vrednost ovog seminara nije samo u sticanju teoretskog znanja već i u praktičnoj primeni postupaka iz odgajivačkog programa. Drugog dana seminara za regionalne odgajivačke organizacije organizovane su radionice na farmama za linearnu ocenu prvotelki, zatim radionica za selekcijsku smotru ovaca i koza, kao i za selekcijsku smotru i performans-test u svinjarstvu. Osnovne odgajivačke organizacije prisustvovale su radionicama koje su se odnosile na tehničke stvari u delokrugu posla kojim se bave, odnosno vođenje osnovne matične evidencije.
Suština odgajivačkih programa je da se dođe do procene genetskih vrednosti životinja koje služe za razmnožavanje, odnosno da se napravi dobar plan osemenjavanja. Zbog toga je značajno da ove procene budu tačne, a da bi se to ostvarilo, potrebno je da podaci o životinji koji se prikupljaju na terenu i služe za izračunavanje oplemenjivačke vrednosti budu što precizniji. To je, kako je rečeno na ovom skupu, stočarstvo 21. veka. Sve zemlje koje su napravile značajan pomak u proizvodnim rezultatima ostvarile su to zahvaljujući preciznim merenjima i izračunavanjima. Oni koji se bave ovim poslom u našoj zemlji imaju dovoljno znanja i alate da to i sprovedu, ali im je potrebno što više tačnih podataka. Jer, što je više podataka, to je i tačnost procene oplemenjivačkih vrednosti veća.

J. Crnobarac

OFORMLJENA RADNA GRUPA

Svi učesnici seminara složili su se da treba da se oformi radna grupa koja će predstavljati odgajivačke organizacije i davati predloge za izmenu i dopunu Zakona o stočarstvu. U radnu grupu izbrana su tri člana, po jedan predstavnik iz glavne, regionalne i osnovne odgajivačke organizacije.