* U izradu ovih kolača ulaže se mnogo rada, truda, vremena i ljubavi, ali se ona još uvek ne ceni dovoljno na tržištu
 
Ukus i miris medenjaka se ne zaboravljaju. Podsećaju na toplinu i ljubav koje smo pronalazili u čarolijom okupanim kuhinjama naših majki i baka. Medenjaci su deo detinjstva Sandre Novaković iz Zrenjanina, ali i njena budućnost. Mašta i kreativnost, ideje, rad i ljubav prema pravljenju kolača, sve je to pretočeno u Sandrine čarolije.
Pre oko dve godine Sandra je na internetu videla ukrašene i iscrtane medenjake. Oduvek je volela da kuva, da bude u kuhinji  i da pravi kolače. Dopalo joj se i pokušala je da napravi nešto slično. Tako su nastajali medenjaci, u početku ne baš tehnički savršeni, ali ukusni. 
Edukacija i usavršavanje doprineli su da izmaštani oblici i crteži postanu stvarnost. Kakav god medenjak da neko zamisli Sandra može da ga napravi, za različite namene i želje. Ukrašava ih cvetićima, srcima, iscrtava životinje, zvezdice, jelkice, jaja, različite plodove... Ni lepa pakovanja ne izostaju. Prava čarolija.
Medenjake suvenire nije teško napraviti, posebno kada se prave s ljubavlju, kaže naša sagovornica. Za sada se mogu kupiti na različitim manifestacijama u Beogradu i Zrenjaninu, ali i u manjim mestima. 
- U Zrenjaninu ima dosta žena koje se bave istim i sličnim poslovima u okviru i za potrebe udruženja kada se odlazi na manifestacije u selima i drugim gradovima. To je jedan vid predstavljanja udruženja i mog rada, više kao reklamiranje. Udruženje "Čarobni prsti" iz Beograda mi pomaže u prodaji. U tom udruženju, čiji sam član godinu dana, lepo se slažemo, pomažemo jedni drugima. Sve je više zainteresovanih koji se okreću ručnim radovima i plasiraju svoje proizvode. I oni se učlanjuju u udruženje koje sada ima oko 40 članova iz više mesta, kako gradova, tako i sela, kaže Sandra Novaković. 
Cene po kojima se rukotvorine prodaju na manifestacijama su simbolične, smatra naša sagovornica. Jedan od razloga je i činjenica da se ručni rad ne ceni dovoljno. Mnogi zaboravljaju koliko je rada, truda, vremena i ljubavi uloženo u svaki ručno urađeni komad, bilo da je u pitanju hrana ili nešto drugo. Napominje i podseća da se ručno urađeno uvek prepoznaje.
Sve je više onih koji su zainteresovani za "Sandrine čarolije". Osim medenjaka, tu su i štrudle, pogače, keksići, sladak hleb sa suvim voćem koji Sandra pravi za potrebe udruženja. Do sada joj je, kako kaže, ovo bio samo hobi, ali sada želi da pravljenje medenjaka i kolača bude njen posao.
- Planiram da postanem preduzetnica i konkurišem na konkursu za podršku nezaposlenima. Verujem da ću uspeti i da će mi ta sredstva pomoći u prvih godinu dana. Ulazak u preduzetničke vode je za mene novina i finansijska pomoć bi mi dobro došla. Kao preduzetnica praviću starinske kolače, štrudle, različite vrste keksa. Retko ko to radi. Većina se okreće novim trendovima, novim receptima, ali ja više volim poslastice koje su pravile i naše bake. Recepte koje koristim su iz bakine kuvarice. Moj cilj je da dobijem sertifikat "Otvorena šaka", koji se dodeljuje za stare zanate i proizvode, kaže buduća preduzetnica.
Tekst i foto: Aleksandra Mihajlović
 
KAKO SAČUVATI SVEŽINU MEDENJAKA
 
Ukoliko neko želi da medenjaci ostanu meki, prema savetu Sandre Novaković, treba da ih ostavi da se ohlade, pa da ih poređa u kutiju i poklopi. Ako su baš jako tvrdi, u kutiju se može staviti i kriška jabuke, pa će medenjaci povući vlagu iz voća.