FieldNET savetnik  je  prvi  potpuno  integrisan i automatski upravljački informacioni sistem  za navodnjavanje dostupan u poljoprivredi. FieldNET pojednostavljuj donošenje odluka u vezi sa navodnjavanjem, a namenjen je proizvođačima kako bi pratili dinamički  razvoj  i  rast  useva  i  korena. Ovi podaci se prikupljaju i dostupni su u realnom vremenu,  a  beleži  se  i  lokacija.  Na  osnovu prikupljenih  podataka,  pomoću aplikacije  za navodnjavanje, obavlja se intenzivna kalkulacija potrebne količine  vode.  Svi proračuni  i  preporuke deo  su  FieldNET platforme. Integracijom u jedan sistem, jedinstveni daljinski sistem za nadzor  navodnjavanja i  kontrolu FieldNET savetnik eliminiše potrebu da poljoprivredni proizvođači  koriste više  nepovezanih alata  kako  bi  došli  do  podataka  o  potrebnim količinama vode, kao i da upravljaju svojom  opremom  za  navodnjavanje  tokom  cele vegetacije.  

Povezivanjem  opreme  sa  FieldNET obebeđuje  se  daljinski  nadzor  i  upravljanje platformama.  Za  korišćenje  savetnika  nije potreban dodatni hardver da bi informacije o vlažnosti zemljišta i preporuke za navodnjavanje bile  dostupne.  FieldNET savetnik obezbeđuje podatke  o svakoj tački parcele i pravi mapu visoke rezolucije koja pokazuje nivo vode  u  zemljištu  kroz  parcelu  postavljanjem hiljada  virtualnih  senzora  zemljišta kroz  polje.    Mapa  visoke  rezolucije  o  nivou trošenja vode u zemljištu i podataka o potrebama biljke za vodom koristi se za generisanje i stalno ažuriranje varijabilne norme za navodnjavanje koja  se dalje koristi. FieldNET savetnik je inovacija predstavljena premijerno na SIMA američke kompanije Lindsay, čija je jedna  od  delatnosti  proizvodnja  sistema  za navodnjavanje,  na  prvom  mestu  centar-pivot sistema koji  su posredstvom novosadske kompanije Agroglobe od prošlog proleća dostupni i poljoprivrednicima  u našoj zemlji. Multinacionalna  kompanija Lindsay isporučuje kompletnu opremu za navodnjavanje, centar-pivot sisteme, lineare ali i tifone kao i  kompletnu  prateću opremu koja omogućava najsavremeniju primenu vode u poljoprivrednoj proizvodnji.  Ova kompanija je prisutna širom sveta, a bogato iskustvo u periodu od pola veka u proizvodnji opreme za navodnjavanje koja se isporučuje isključivo po specifikaciji napravljenoj po zahtevu kupca argument je koji ide u prilog ozbiljnosti ovog proizvođača.  Kompanija Agroglobe je u Srbiji i Crnoj Gori i ekskluzivni zastupnik proizvođača New Holland koji je premijerno na SIMA predstavio unapređene modele traktora, ali i potvrdio jednu  od vodećih pozicija  u  razvoju traktora koji  koriste  gorivo  iz  obnovljivih  izvora, kao  i  različitih  sistema  na  polju  precizne poljoprivede, ali i daljinskog upravljanja i

prikupljanja  podataka.  Na  Sajmu,  ovaj  proizvođač je nagrađen i sa dva priznanja "Mašina godine 2019", i to za sistem inteligentne tehnologije New Holland IntelliSenseTM koja se primenjuje na univerzalnim kombajnima CR Revelation i za traktor T5 Auto CommandTM u kategoriji srednjih  traktora.  Traktori  serije T5 Auto CommandTM su  na  pariskom  sajmu imali svoju  premijeru.  Ovu  seriju  traktora,  između ostalog,  karakteriše  i  višestruko  nagrađivana kontinualno  varijabilna  transmisija. Ima trostepen nivo ubrzanja, osnosno usporenja, a korisniku je omogućen izbor brzine koja je  u potpunosti usklađena s potrebama radne operacije, a prepušteno mu je da u skladu sa zahtevima  rada  podesi  agresivnost,  odnosno odziv brzine.  Novi modeli serije ujedno nude odličnu  kabinu  visokog  komfora  koja  korisniku obezbeđuje i odličnu preglednost u radu.

U  traktore  serije  T5 Auto CommandTM sa 110 do 140 konjskih snaga ugrađuju se NEF četvorocilindrični  motori  zapremine  4,5  litara, proizvođača FPT. Ovi motori u potpunosti  zadovoljavaju  standard  emisije  izduvnih gasova Stage V koji je postignut primenom inovativnog  tretmana  izduvnih  gasova,  odnosno primenom Hi-ESCR2 tehnologije. Kako ove rešenje ne zahteva održavanje, smanjuju se troškovi  korišćenja,  a  kako  je  oprema  ovog  sistema u jednom paketu, nije narušen standardni izgled haube, to jest vidljivost iz kabine.  Svoju  premijeru  u  Parizu  imali  su  i  novi članovi serije T6. To su traktori T6.180 Auto Command™, T6.180 Dynamic Command™ i T6.160 Electro Command™ u koje se ugađuju šestocilindrični motori. Na ovim motorima sada  je  povećana efikasnost, što  je  postignuto primenom  Hi-eSCR sistema  za  treman izduvnih  gasova.

Ovaj  sistem,  takođe, ne iziskuje održavanje, a  njegovom primenom  motori zadovoljavaju  standard Stage IV. Upravo zahvaljujući ugradnji  šestocilindričnih  motorau  radu  traktora  se postiže  za  do  12 odsto  veći  obrtni moment. Ujedno su unapređene i vučne karakteristike,  zahvaljujući povećanju obrtnog momenta  na srednjoj brzini motora. Tako motor dostiže  740  njutn-metara  obrtni  moment  na 1.500  obrtaja  u  minuti.  Sada  serija  T6 ima ukupno  sedam  modela,  s  maksimalno  125-175 konjskih snaga.

Marija Antanasković