Traktori Valtra A serije uvođenjem modela A104 i A114 sada i sa HiTech 4 transmisijom povećali su svestranost i komfor mašina ove serije. Naime, nova transmisija optimizuje rad kako na polju tako i na farmi zahvaljujući izboru šest brzina  koje u glavnom rangu imaju opseg brzina između četiri i 12 kilometara na sat. Opciono su dostupne i super puzeće brzine. U tom slučaju menjač ima 32 brzine u oba smera kretanja, a puzeće brzine omogućavaju kretanje ispod 100 metara na sat pri 1.400 obrtaja u minuti.

            Novi HiTech 4 modeli A serije su dizajnirani za glatko i tiho izvođenje radnih operacija uz minimalno korišćenje kvačila. Transmsijom se upravlja preko prekidača koji je ergonosmki lociran na Control Grip nivelatoru. Rang automatskih i predprogramiranih funkcija omogućavaju rukovaocu da se fokusira na rad priključnog oruđa dok traktor vodi brigu o promeni brzine. Prednjim traktorskim utovarivačem na novim modelima A serije, u radu se sada može upravljati s velikom preciznošću zahvaljujući novim elektoronskim kontrolama, upravljačkom palicom - džojstikom koja ima tri ili četiri funkcije, SoftDrive apsorberom udara i hidrauličnim zaključavanjem utovarivača.  

Modeli A serije HiTech 4 nude novi nivo komfora vozaču. Mehanička suspenzija kabine sa dve letve povećava stabilnost, a može biti ugrađena kao opcija. Nivo suspenzije se može unapred podesiti kao što je to mogućnost na traktorima N i T serije.

Tekst: M. Antanasković

Foto: Valtra