* Novi Mancel traktori dizajniraće se i proizvoditi u dobro poznatoj fabrici u Sant Dizjeru, koja ima 70 godina iskustva u projektovanju i proizvodnji transmisija i poljoprivrednih traktora
 
Grupa YTO, tačnije traktori s oznakom YTO dobro su poznati na tržištu Srbije zahvaljujući prvenstveno novosadskom preduzeću "Agrovojvodina-mehanizacija", koje je ne samo distributer i zastunik na našem tržištu već i  u regionu. Na nedavno završenom Salonu SIMA, YTO grupa je izazvala veliku pažnju posetilaca, medija i drugih proizvođača traktora. Razlog je bila svetska premijera traktora Mancel, novog brenda u Grupaciji. 
Inače, YTO grupa je podružnica SINOMACH grupe, koja je jedna od najvećih kineskih finansijskih korporacija sa 160.000 zaposlenih u 170 zemalja, a koja radi u različitim sektorima, uključujući i sektor poljoprivrednih mašina. 
Traktori Mancel su proizvod YTO grupe, ali s oznakom Made in France, što za proizvođača predstavlja simbol kvaliteta. Ime traktora, Mancel je dobro poznato u svetu industrije već sedam decenija. U dizajniranju traktora Mancel, posebna pažnja posvećena je poreklu komponenti. Zahvaljujući saradnji s drugim francuskim proizvođačima, koji su u svom poslovanju na liderskim pozicijama, naročito u sektoru luksuzne robe i vazduhoplovstva, 80 odsto komponenti koje će se ugrađivati u traktore potiču od visokorenomiranih dobavljača u mašinskom sektoru. Veliku podršku u proizvodnji traktora Mancel obezbeđuje i SINOMACH grupa, posebno u pogledu svojih industrijskih  i finansijskih kapaciteta. Snaga imena prikazana je i na logou traktora koji se nalazi na haubi, a na kojem su prikazani konji s kožnim kaišima. 
Novi Mancel traktori dizajniraće se i proizvoditi u dobro poznatoj fabrici u Sant Dizjeru, koja ima 70 godina iskustva u projektovanju i proizvodnji transmisija i poljoprivrednih traktora. Fabrika u Sent Dizjeru osnovana je 1949/1950. pod okriljem International Harvester IH. Na ovom mestu proizvodili su se traktori, a osamdesetih godina prošlog veka na poslovima proizvodnje traktora u ovoj fabrici je radilo 5.000 zaposlenih. Sredinom samdesetih fabrika je poslovala pod okriljem Case IH. Godine1999, kada su se ujedinili Nenj Holland i Case IH, postala je deo CNH grupe. Dve godine kasnije kormilo fabrike preuzela je grupa Argo Tractors, a posebno je rad fabrike bio blizak brendu McCormick. Deo YTO grupe fabrika je postala 2011, kada je osnovan YTO France SAS. 
Traktori Mancel odlikuju se savremenim dizajnom zakrivljenih linija, kao i crvenom bojom karakterističnom i za YTO traktore. Kineska grupacija je predstavljanje na SIMA evropskih traktora koji će se proizvoditi pod njihovom kapom najavila na poslednjem sajmu Agritechnica 2017 u Hanoveru. Prvi traktori tri serije, koliko će ih biti u prozivodnji, najpre će biti dostupni na francuskom tržištu, a potom i širom Evrope. Plan je da se ove godine finalizuje razvoj, urade potrebna testiranja i prođe faza homologacije za evropsko tržište, a u prvom kvartalu 2020. traktori će biti dostupni na celom evropskom tržištu. 
Plan je da se traktori od 50 do 145 konjskih snaga proizvode u tri serije. Serija F5 univerzalnih traktora, koja obuhvata četiri modela od 110 do 145 konjskih snaga, izazvala je najveću pažnju posetilaca. U modele F5-110, F5-120, F5-130 i F5-145 ugrađivaće se četvorostepena polu Ponjer Shift transmisija YTO. Pogon traktora obezbeđuje FPT četvorocilindrični motor zapremine 4,5 litara. Motor zadovoljava poslednje standarde emisije izduvnih gasova Stage V. Prednji most traktora dolaziće iz fabrike italijanskog proizvođača Carraro, a nezavisno vešana osovina, to jest suspenzija prednje osovine biće opcija, navode predstavnici YTO grupe. 
Takođe, plan je i da se osvoji i proizvodnja traktora manje snage, od 50 do 75 konjskih snaga i od 85 do 105 konjskih snaga. U ove modele najpre će se ugrađivati Ponjer  Shift transmisija, a kasnije i kontinualno varijabilna transmisija. Do 2025. godine kompanija ima za cilj da kapacitet proizvodnje dostigne 8.000 jedinica godišnje. 
Stav proizvođača je takav da svakog korisnika smatra jedistvenim i da svakom izađe u susret kada su u pitanju tehnički saveti. U YTO grupi svesni su i činjenice da nabavka traktora predstavlja značajnu investiciju za kupca i da ova mašina treba da se isplati što je pre moguće.
Tekst i foto: 
Marija Antanasković