* Massey Ferguson, svetski brend koji posluje pod okriljem AGCO korporacije, na Salonu SIMA u Parizu nagrađen je priznanjem "Mašina godine 2019" u L kategoriji za model traktora MF 7719S
 
Traktor MF 7719 S je vodeći po snazi u seriji 7700 S, a na SIMA su u ovoj seriji predstavljena tri nova modela: MF 7716S s motorom sa 165 konjskih snaga, MF 7718S s motorom sa 180 konjskih snaga i najsnažniji MF7719S, čiji motor obezbeđuje 190 konjskih snaga. Sistem za upravljanje rada motorima omogućava dodatnih 20-30 konjskih snaga, u zavisnosti od modela.
Traktori serije MF 7700S opremljeni su Massey Ferguson Dyna-VT kontinualno varijabilnom transmisijom u standardnoj varijanti. Snagu na najsnažnijem modelu traktora MF 7719S, koji je proglašen za Mašinu godine 2019, obezbeđuje motor poslednje generacije AGCO Ponjer zapremine 6,6 litara, koji "isporučuje" 190 konjskih snaga. Sistem za upravljanje snagom motora obezbeđuje dodatnih 30 konja za zahteve za snagom priključnog vratila hidraulike i potrebe u transportu, te tako ovaj  traktor dostiže maksimalnih 220 konjskih snaga.  
Za nove modele MF 7700S serije traktora specifičan je i radijus okretanja od  1,95 metara, koji se postiže pneumaticima 20.8R42, čija primena unapređuje trakciju zahvaljujući malom pritisku.  Veoma povoljan odnos snage i mase 14 tona povećava korisnu nosivost i pomaže unapređenju efikasnosti u radu traktora, na primer, u kombinaciji istovremenog korišćenja prednjeg i zadnjeg priključnog oruđa. 
U sve traktore MF 7700 srednje snage sada se ugrađuju šestocilindrični AGCO Ponjer motori zapremine 6,6 litara. Proizvođač Massey Ferguson je ugradnjom ovih motora zadovoljio na traktorima visok standard emisije izduvnih gasova Stage V. Ugradnjom nove generacije motora nije narušena preglednost iz kabine zahvaljujući kompaktnosti motora. Takozvani sistem na motoru "sve u jednom", koji se koristi na traktorima serije 5700 S, primenjuje se i na seriji 7700 S, a ima integrisan katalizator dizel oksida i sistem selektivne katalitičke redukcije, uz dodatni katalizator čađi, koji se svi nalaze u istoj jedinici.
MF 7719 ima unapređene karakteristike zahvaljujući i karakteristikama Datatronic 5 terminala  koji reaguje na dodir. To nije samo uređaj koji obavlja kontrole na traktoru i obezbeđuje automatsko MF navođenje i automatsko upravljanje nego i kompletan paket za preciznu poljoprivredu. Na traktorima serije MF7700 veća ekonomičnost se postiže i zahvaljujući servisnom intervalu motora od 600 sati, kao i tome da nema održavanja hidrauličnih ventila. Transmisija Dyna-6 polu Ponjer Shift od juna meseca na traktorima MF 7716  S i MF7718S biće opremljena novim Super ECO sistemom, koji, takođe, unapređuje ekonomičnost. Ovaj sistem obezbeđuje uštedu goriva  do 17 odsto u odnosu na prethodnika, s obzirom na to da se brzina 40 kilometara na sat pri kretanju na putu postiže pri radu motora na 1.500 obrtaja u minuti i 50 kilometara na sat pri 1.800 kilometara na sat. Uz ovaj traktor proizvođač korisnicima nudi i standardni paket MF Care, koji podrazumeva do pet godina garancije ili 2.400 sati. 
I modeli serije traktora MF 8700 S premijerno su, kao i serije MF 7700 S, predstavljeni s motorima koji zadovoljavaju standarde emisije izduvnih gasova Stage V. Motori na ovim traktorima imaju dodatni katalizator čađi, a urađena je i modifikacija izlazne grane, koja je sada uža nego ranije. Ugradnjom uže izlazne grane povećana je vidljivost iz kabine. Da bi se postigla efikasnost u radu motora, nema potrebe za korišćenjem filtera čvrstih čestica ili varijabilne geometrije turbopunjača koji ima dodatne zahteve u servisiranju. Rezervoar za AdBlue sada je pozicioniran sa iste strane kao i rezervoar goriva.
Kompanija Massey Ferguson, čiji je distribuer na domaćem tržištu i novosadsko preduzeće "Agrocesla", predstavila je i traktore serija MF 4700, MF 5700 i MF 6700 s novim opcijama.  Nove opcije na traktorima s manje od 130 konjskih snaga omogućuju veći komfor, produktivnost i svestranost u skladu sa zahtevima korisnika.
Italijanska kompanija Dondi, koju na tržištu Srbije takođe zastupa preduzeće "Agrocesla", na Pariskom salonu se odlučila za prikaz mašina namenjenih za obradu i negu voćnjaka i vinograda. Ove mašine se, zahvaljujućim dobrim karakteristikama i kvalitetu, lako mogu primenjivati i u zasadima u Srbiji. Pažnju posetilaca posebno je privukao diskosni kultivator Discovitis, koji zahvaljujući rasporedu diskova, kao i njihovim karaktreistikama, masi i obliku na prvom mestu, postiže odličnu penetraciju. Kultivator veoma dobro obavlja pripremu u oblastima s velikom količinom biljnih ostataka, kao i na zemljištima s kamenjem. Nesmetana obrada terena s kamenjem moguća je zahvaljujući nezavisnoj instalaciji svakog para diskova, koji su od preopterećena zaštićeni oprugom. Kultivator Discovitis se proizvodi u dve verzije - 10 i 12, u širinama 165 i 175 centimetara, a za rad iziskuje agregatiranje s traktorom sa 70 do 100 konjskih snaga. Za obradu voćnjaka i vinograda Dondi korisnicima nudi i diskosni kultivator čiji diskovi imaju X raspored.
 
Tekst i foto: 
Marija Antanasković