* Zahvaljujući novoj zadnjoj osovini, zadnji točkovi se mogu zakretati za ugao od 20 stepeni, a njihova pozicija se kontroliše elektronskom kontrolnom jedinicom koja dozvoljava rukovaocu da odabere različite radne modove
 
Sledeći najbolje u italijanskoj tradiciji, kompanija Same,  koja posluje pod okriljem Same Deutz-Fahr grupe, prikazala je inovativne proizvode na Salonu SIMA u Parizu namenjene za voćarsko-vinogradarsku proizvodnju, kao i traktore srednje snage.  
Vodeća serija traktora Frutteto CVT, namenjena za korišćenje u voćnjacima i vinogradima, ponudila je specijalizovani traktor opremljen tehnologijom koja omogućava upravljanje sva četiri točka. Novo, Frutteto CVT ActiveSteer rešenje dozvoljava nesmetan rad i u uskim oblastima, obezbeđujući manevrisanje i kvalitetno upravljanje, kao i značajno manji radijus okretanja u odnosu na tradicionalna rešenja, dok su istovremeno rastojanje između točkova i međuosovinsko rastojanje kao na tradicionalnim verzijama zadnje osovine. Zahvaljujući novoj zadnjoj osovini, zadnji točkovi se mogu zakretati za ugao od 20 stepeni, a njihova pozicija se kontroliše elektronskom jedinicom koja dozvoljava rukovaocu da odabere različite radne modove. Takozvani proporcionalni mod obezbeđuje pomeranje zadnje osovine sinhronizovano u odnosu na prednju, drastično smanjujući na taj način radijus okretanja, ali bez negativnog uticaja na stabilnost mašine. Prednosti korišćenja takozvanog rak moda uočavaju se u oranju i u radu s viljuškarem u zatvorenom prostoru. U ovom modu je moguće istovremeno postići da ugao zadnjeg točka bude u istom pravcu kao i prednjeg. U "zakasnelom" modu upravljanje je proporcionalno prednjem točku, ali s beznačajnim kašnjenjem. Dodatno, osim u ova tri moda, upravljanje uglom na zadnjem točku može se podešavati manuelno i takođe blokirati. 
Veoma unapređena tehnologija na Frutteto traktorima je lako uočljiva na modelu Frutteto CVT 100V, koji je s aktivnom suspenzijom na hidropneumatskoj prednjoj osovini sa ISOBUS, s novim MaxCom naslonom za ruku, inovativnom kontinualno varijabilnom transmisijom i kompletno redizajniranom kabinom. Motor FARMotion je dizajniran specijalno za poljoprivredu. Traktor se isporučuje s modularnim hidrauličnim sistemom, koji može biti opremljen pumpom koja reaguje na opterećenje. Protok pumpe je 100 litara u minuti, što se ostvaruje kada motor radi na 1.850 obrtaja u minuti. Zadnji, srednji i prednji hidraulični ventili su elektronsko kontorolisani,  a mogu se programirati po prioritetima i vremenski. Nova CVT transmisija kombinuje visoku efikasnost mehaničke transmisije s komforom u vožnji kakav obezbeđuje hidrostatička transmisija. Na ovaj način postižu se efikasnost i komfor u korišćenju kako na polju, tako i pri kretanju po putu. Zahvaljujući svojoj maloj veličini, minimalna širina iznosi 1.077, a maksimalna 1,293 milimetra, Frutteto CVT 100 V je najagilniji traktor u svojoj seriji. Nove kabine obezbeđuju prijatan radni ambijent visokog komfora, a korisnici se mogu opredeliti za veliki izbor opcija, odnosno opreme. Na naslonu za ruku MaxCom nalaze se sve glavne funkcije, te je upravljanje radom vrlo jednostavno. Kabina je klase IV, što znači da je obezbeđen najveći stepen zaštite rukovaoca pri hemijskom tretiranju biljaka. Novi modularni krov ima ugrađenu klimu i LED radna svetla. 
 Uz ovaj model, koji je proglašen za Traktor godine 2019, SAME je segment traktora dopunio i modelom Explorer u verzijama LD i MD. Traktor je opremljen hidrauličnim sistemom s dualnom pumpom, koja ima protok ulja do 90 litara u minuti, a čija snaga se koristi za podizanje zadnjih poluga i rad zadnjih ventila. U odnosu na ranije modele, na novima je obezbeđena preciznija kontrola podizanja prednjih poluga zahvaljujući novoj geometriji. U traktor se ugrađuje četvorocilindrični  FARMotion motor standarda emisije izduvnih gasova Stage III B. Motor ima Commom Rail sistem za ubrizgavanje goriva, koji isporučuje do 113 konjskih snaga. Osnovna verzija transmisije podrazumeva sinhronizovan mehanički menjač s maksimalno 20h20 brzina. Rukovaocu je dodatno na raspolaganju i Hi-Lo jednostavan Ponjer Shift, koji udvostručuje broj brzina, a kojim je omogućeno povećanje, odnosno smanjenje brzine bez korišćenja pedale kvačila. Najopremljenija tansmisija podrazumeva Ponjer Shift sa tri nivoa, koji obezbeđuje 60h60 brzina. Priključno vratilo traktora ima četiri brzine 540/540ECO/1000/1000ECO. Sistemi kao što su Such&Go, ComfortClutch i SDD sistem za smanjenje zakretanja upravljačkog točka unapređuju upravljanje i svestranost traktora Explorer, koji je na SIMA proglašen Mašinom godine. 
Opredeljenje kompanije SAME za način izgradnje traktora koje na domaćem tržištu zastupa novosadsko preduzeće "Agromehanika AC" jasno se moglo videti i na novom modelu Dorado 100.4. To je univerzalan, kompaktan traktor, koji korisnicima nudi širok izbor opreme i obezbeđuje visok komfor.
 
Tekst i foto: 
Marija Antanasković