Na danu otvaranja sajma EIMA u Bolonji, međunarodni žiri, koga čini 25 novinara iz 22 zemlje Evrope - TotY tim, proglasio je pobednike, nosioce titule "Traktor godine 2019" u svojim kategorijama
Pobednici su birani među 10 traktora, ovogodišnjih finalista


Na ovogodišnjem sajmu EIMA traktor Case IH Maxxum 145  Activedrive 8 nagrađen je dvostrukom titulom: proglašen je za "Traktor godine 2019" u kategoriji ratarskih traktora, ali i za model nejlepšeg dizajna. Pobednik u kategoriji univerzalnih traktora za 2019. je Fendt Vario 313, dok je, po oceni žirija, najbolji specijalizovan traktor Same Frutteto CVT 115 S.
Fabio Camareti, predsedavajući Izbora za traktor godine, podsetio je prisutne na ceremoniji proglašenja pobednika prvog dana sajma EIMA u Bolonji, na dupke ispunjenom platou konferencijskog centra, da je  dodela priznanja poslednja stanica dugog putovanja koje je započelo u maju, kada su nominovani kanditati. Nakon nominacije, tokom leta i početkom jeseni članovi žirija su testirali traktore finaliste, pri čemu su ocenjivali, između ostalog, motor, transmisiju, elektroniku, hidrauliku, komfor kabine, inovativna tehnička rešenja, dodatne opcije, prilagodljivost i dizajn. U finalnom krugu takmičenja učestvovalo je 10 traktora u tri kategorije, a svi modeli su bili u izboru za traktor najboljeg dizajna. Tako su se u kategoriji najboljeg ratarskog traktora nadmetali Case IH Maxxum 145 Activedrive 8, McCormick X7.690 P6 i Zetor Forterra HSX 140. U takmičenju za najbolji univerzalni traktor bili su Case IH 75 A, Fendt 313 Vario, Massey Ferguson 6713 i Steyr Kompakt 4115 HD, a u kategoriji najboljeg specijalizovanog traktora nadmetali su se Antonio Carraro TTR 7600 Infinity, Landini Rex 4 120 GT i Same Frutteto CVT 115 S.
Ovogodišnji izbor "Traktor godine" bio je jubilarni, s obzirom na to da je takmičenje pokrenuto pre tačno dve decenije na inicijaticu italijanskog specijalizovanog časopisa o poljoprivednoj mehanizaciji Trattori. Kada je osnovan, tim TotY je imao samo četiri člana. Tome u čast su ove godine glavne nagrade dodelila tri novinara, koji imaju najduži status kao članovi žirija - Stefano Angelini iz Italije, Jan-Klaus Bekman iz Nemačke i Teodoro Sdroulijas iz Grčke, dok je nagradu za traktor najboljeg dizajna uručio predstavnik Srbije, kao poslednje pridružene članice u žiriju, novinarka lista "Poljoprivrednik" dipl. inž. Marija Antanasković.  
- Ponosimo se onim što smo uradili u proteklih 20 godina. Imali smo privilegiju da "iz prve ruke" svedočimo o razvoju traktorske industrije. U razdoblju od dve decenije testirano je 250 traktora u različitim uslovima, od onih u zaleđenim poljima Finske do vlažnih polja u Kini, rekao je Zamareti i napomenuo da je TotY opstao i rastao zahvaljujući korektnom radu, transparentnosti i otvorenosti za nove ideje.
Camareti je na ovogodišnjoj ceremoniji najavio i da će dosadašnja kategorija u takmičenju Best Design biti zamenjena novom Sustainable TotY,  koja će se odnositi na održivost. Kako je objasnio, razlog za uvođenje nove kategorije jeste to što je održivost, generalno, veoma važno pitanje, posebno u industriji poljoprivrednih mašina.
- Održivost se ne odnosi samo na emisiju izduvnih gasova, kao i vrstu goriva koje se koristi već je najvećim delom povezana sa svakodnevnim korišćenjem traktora, pametnim tehnologijama, ergonomijom, za koje se smatra da imaju najveću važnost u definisanju održivog traktora, objasnio je Camareti, uz napomenu da Sustainable TotY neće biti nagrada za "najzeleniji" traktor, već nagrada za inovacije sa aspekta održivosti. Nagrada Sustainable TotY biće uručena prvi put na sajmu Agritechnica 2019 u Hanoveru.
Svečanu ceromoniju dodele nagrada najboljim modelima traktora u svojim kategorijama upotpunio je svojim prisustvom i generalni sekretar CEMA - udurženja evropskih proizvođača poljoprivedne mehanizacije Xerom Bandri, koji je tom prilikom istakao da je misija članica Udruženja, koje okuplja 4.500 kompanija, da unaprede poljoprivrednu mehanizaciju i rešenja za održivu poljoprivrednu proizvodnju.
- Upravo to je glavni razlog što moramo  nastaviti s razvojem inovacija i što putem Zajedničke poljoprivredne politike Evropske unije koja se dogovara moramo omogućiti da poljoprivrednici imaju kapacitete da investiraju u nove tehnologije, kao i da ih primenjuju. Konačno, moramo izgraditi  poverenje prema našoj industriji kada je u pitanju razmena i korišćenje digitalnih podataka, kako bi poljoprivrednici širom Evrope bili u prilici da ostvare sve prednosti korišćenja pametnih tehnologija za naprednu, preciznu i održivu poljoprivredu, poručio je Bandri.
Predsednik FederUnacoma udruženja proizvođača poljoprivredne mehanizacije Italije, koje je i organizator sajma EIMA u Bolonji, Alesandro Malavolti izrazio je zadovoljstvo što je nagrada TotY rođena upravo u Italiji i podsetio da se od 2002. godine dodeljuje na sajmu EIMA.
- Današnja ceremonija je jedan od najuzbudljivijih događaja na sajmu EIMA. Ova međunarodna nagrada je vrlo važna za našu industriju i posebna je za naše kupce. Industrija traktora ima mnogo pravila, po mojoj oceni i previše, a o njima se svakodnevno vode dijalozi u Briselu kako bi se političarima pojasnile specifičnosti traktora, koji nisu ni automobili ni kamioni, rekao je Malavolti uz zaključak da bi se bez inovacija fabrike mogle zatvoriti.
I ove godine nesebičnu podršku u održavanju Izbora za traktor godine pružila je grupacija Trelleborg kao partner TotY. Predsednik grupacije Trelleborg Paolo Pompei izrazio je zadovoljstvo zbog učešća u Izboru TotY, jer je to projekat koji promoviše inovacije.
- Kada govorimo o inovacijama, mislimo na kompetitivnost, ali u stvarnosti doprinosimo nastajanju održivog sveta za buduće generacije. Ne znam da li postoje rešenja koja će omogućiti da u bliskoj budućnosti prehranimo devet milijardi ljudi, ali je očigledno da se razvojem inovacija u mehanizaciji, kao i radom na održivosti i recikliranju materijala daje mogućnost korisnicima da povećaju radne učinke i suoče se s izazovima koje donosi budućnost.     

M. AntanaskovićPOBEDNICI TotY

Traktor godine 2019 - Case IH 145 Activedrive 8

Traktor s opremom na visokom tehničkom nivou  ostavio je najsnažniji utisak na članove žirija zbog snage motora,  mirnog menjača i efikasne potrošnje goriva, zatim visokog komfora za vozača, kao i svoje preglednosti. Posebno, duplo kvačilo polu Ponjer Shift transmisije ostavilo je pozitivan utisak kada su u pitanju manevrisanje i performanse. Sve promene brzine, kao i ranga, mogu se uraditi manuelno ili automatski. Ovaj model traktora se zbog svoje veličine može koristiti za širok sprektar radnih operacija.

Traktor godine 2019 - specijalizovani Frutteto CVT 115 S

Bestepena transmisija, veoma snažan hidraulični sistem, multifunkcionalni nivo opreme za vožnju i elektronske kontrole radnih funkcija,  uz činjenicu da je sve to "upakovano"  u traktor male veličine, bili su dovoljni razlozi da se žiri odluči da ovaj model proglasi "Traktorom godine 2019" u specijalizovanoj kategoriji traktora. Novi MaxCom naslon za ruku predstavlja korak napred i garantuje lako korišćenje interfejsa. Mnogo opcija, uključujući i nezavisno vešanje prednje osovine, obezbeđuje efikasan i visok komfor u vožnji.

Univerzalni traktor godine 2019 - Fendt 313 Vario

Fendt 313 Vario je traktor s najboljom agilnošću i najmodernijom tehnologijom u svom segmentu na tržištu. Bestepena transmisija, mala potrošnja goriva, moderna kabina s "neprekidnim" staklom, nezavisno vešanje prednje osovine i mnoge elektronske opcije čine ovaj traktor pogodnim za sve radne operacije na jednom gazdinstvu. Elektronska kontrola spoljnih izvoda hidraulike, pripremljen sistem za automatsko upravljanje na uvratinama, kao i ISOBUS unapređuju mogućnost korišćenja i efikasnost.