* Traktor Steyr 4115 HD je najsnažniji predstavnik u seriji Kompakt s nominalnih 114 konjskih snaga

U ovogodišnjem nadmetanju za izbor za traktor godine među finalistima u kategoriji univerzalnih modela je i model Steyr 4115 Kompakt HD proizvođača CNH Industrial. Mogućnosti univerzalnog modela članovi TotY žirija bili su u prilici da vide u okolini Beča, gde je prikazan u radu s prednjim utovarivačem, kosilicom kao i malčiranju na terenu pod nagibom, pri čemu je do izražaja posebno došao sistem koji omogućuje potpuno automatsko okretanje na uvratinama. Modeli serija Kompakt su već dobro poznati korisnicima, a ovaj s oznakom HD upućuje na to da je u traktor bazne verzije ugrađena oprema koja je kod mnogih modela ponuđena kao opcija.
Za Kompakt 4115 HD proizvođač posebno ističe dve karakteristike, koje nisu specifične za ovu kategoriju traktora. To su višenamenska upravljačka palica, koja omogućuje upravljanje manevarskim operacijama, i jedinstven sistem prednjeg elektronskog kačenja.
4115 Kompakt Havy Dutu je novi model u porodici Steyr. Osim već poznatih rešenja, primenjenih na traktorima austrijskog proizvođača kada je reč o motoru i transmisiji, u novi model sada se ugrađuje jaka zadnja osovina, duža za 20 centimetara, što je omogućilo veću nosivost traktora, a zahvaljujući odličnom rasporedu mase, i odličnu stabilnost u radu, što posebno dolazi do izražaja pri radu na nagibu.
Traktor 4115 HD je najsnažniji predstavnik u seriji Kompakt s nominalnih 114 konjskih snaga. Maksimalna snaga je dostupna u opsegu pri nešto više od 1.800, pa do 2.200 obrtaja u minuti, dok se maksimalni obrtni moment od 457 njutn metara postiže već pri 1.500 obrtaja u minuti. To je FPT četvorocilindrični turbodizel motor sa Common Rail sistemom ubrizgavanja goriva zapremine 3,4 litra, koji zadovoljava standard emisije izduvnih gasova Stage IIIB, i to bez korišćenja filtera čvrstih čestica.
Kako su na testiranju napomenuli inženjeri CNH-a, ovaj traktor je napravljen da traje, a kao glavni adut ističu rešenje transmisije koje doprinosi da se snaga ne rasipa u prenosu. Reč je o Ponjer Shift transmisiji koja ima brzine u dva ranga, to jest ukupno 24h24 stepena prenosa, to jest 40h40 s puzeđim brzinama. Opseg brzine kretanja je od 231 metar na sat do 40 kilometara na sat. Rukavalac ima moguđnost da podesi agresivnost promene brzine u tri nivoa. Promena smera je jednostavna, elektrohidrauličnim reverzerom. Osim tri brzine - 540/540E/1.000 obrtaja u minuti, kardansko vratilo može raditi i u modu Ground Speed, kada se brzina kardana usklađuje s brzinom kretanja traktora.
Upravljačka ručica Multicontroller, postavljena na ručici menjača, koristi se za kontrolu, to jest podizanje i spuštanje prednjeg i zadnjeg priključnog oruđa, zatim uključivanje i isključivanje priključnog vratila, kao i promenu brzine, odnosno ranga. Takođe, korisnik može memorisati i dve konstantne brzine motora, jednu za rad u polju a drugu, nižu, za recimo okretanje traktora na uvratini, pri čemu se ovaj proces odvija potpuno automatski pritiskom na prekidač, što je ranije bilo dostupno samo na velikim traktorima.
I hidraulični sistem stvara mogućnosti za rad s različitim mašinama, što svakako doprinosi univerzalnosti ovog traktora. Sistem ima pumpu kapaciteta 64 litra u minuti, namenjenu za rad spoljnih izvoda i hidraulike na zadnjim polugama, dok se za upravljački sistem koristi posebna pumpa kapaciteta 36 litara u minuti. Korisnik vrlo precizno može da kontroliše pomeranje oruđa na polugama, zahvaljujući elektronskom sistemu regulacije, a maksimalna podizna mođ na krajevima zadnjih poluga je 4.400 kilograma, što je masa veća od osnove samog traktora. Osim tri zadnja para izvoda, dostupna su i dva srednja, a opciono, zadnji izvodi su dostupni i s razdeljivačem.
Kao posebnu karakteristiku ovih traktora proizvođač ističe sistem elektronske prednje poteznice, što nije inovacija, ali je Steyr jedini koji ovu opremu ima u baznoj varijanti traktora. Ovaj EFH sistem je jednostavan, a stvaranjem potpritiska na poteznici oslobađa se pritisak na priključnoj mašini, čime se uklanja dodatno opterećenje na prednjoj osovini traktora. Prednosti EFH posebno dolaze do izražaja u radu s kosilicom, jer se znatno smanjuje pritisak na radnu površinu, a povećava se i kvalitet silaže, s obzirom na to da se pokazalo da pokošena masa ima manje primesa zemlje. S druge strane, manje je i opterećenje prednje osovine, te i mogućnost pojave defekta. Svakako, rukovaocu je jednostavnije da radi s traktorom koji ima EFX, jer se automatski podešava pritisak na oruđu, ali i visina priključka.
Veliki udeo u komforu i visokoj ergonomičnosti u radu ima i prostrana i pregledna kabina, koja obezbeđuje pun video-krug pri radu s najrazličitijim priključnim mašinama, a visio krov dozvoljava i potpuno nadgledanje u radu s prednjim traktorskim utovarivačem. Univerzalnost traktora se potvrđuje i time što je Steyr Kompakt 4115 HD namenjen i za rad u šumarstvu, to jest za obavljanje komunalnih usluga, kada se na njega ugrađuje i dodatni sistem zaštite.
U prilog da se traktor može koristiti s velikim brojem priključaka ide i činjenica da se ovaj model osnovne mase 3,7 tona maksimalno može opteretiti sa 6,5 tona.

Marija Antanasković