* Novom, redizajniranom REX4 serijom traktora, proizvođač Landini dao rešenja za različite potrebe u poljoprivrednoj proizvodnji

Poljoprivredni proizvođači koji su se odlučili za neku od specijalizovanih proizvodnji neretko pri izboru traktora imaju specifične zahteve proistekle iz vrste zasada koji imaju, to jest međurednih razmaka u voćnjacima i vinogradima. Mnogi ovim zahtevima pridodaju i potrebu za šire korišćenje specijalizovanih traktora, odnosno njihovu primenu i u ratarskoj proizvodnji.
Upravo je novom, redizajniranom REX4 serijom traktora, proizvođač Landini dao rešenja za različite potrebe u poljoprivrednoj proizvodnji. Nova REX 4 serija u ponudi ima modele sa kabinom i bez kabine, a traktori s kabinom su na raspolaganju u verzijama F, V i GT. U traktore se ugrađuju Deutz četvorocilindrični motori Stage 3B zapremine 2,9 litara, koji obezbeđuju maksimalno 68-112 konjskih snaga na šest modela. Ukratko, traktori serije REX4 su dostupni u različitim specifikacijama, koje ispunjavaju širok areal potreba korisnika. Redizajn već dokazane serije nastao je s ciljem dostizanja visokog komfora u radu, jer, kako je napomenuo Antonio Salvatera, direktor marketinga grupacije Argo Tractors na predstavljanju finaliste za "Traktor godine", modela REX4-120 GT, danas korisnik u toku jedne sezone napravi 1.000 radnih sati, dok je ranije godišnje korišćenje traktora bilo na nivou 400 radnih sati. Stoga je veoma važno da se omogući prijatna radna atmosfera, koja istovremeno obezbeđuje i visok komfor i bezbednost.
Treba napomenuti i to da je grupacija Agro Tractors, pod čijom palicom se odvija proizvodnja Landini, McCormick i Valdapana traktora, istinski proizvođač svojih traktora, s obzirom na to da je oko 70 odsto delova koji se ugrađuju, računajući i elektronska i softverstka rešenja, proizvod inženjera ove grupacije.
Članovi žirija za izbor "Traktor godine 2019" u kategoriji specijalizovanih traktora imali su priliku krajem septembra da se u radu, na imanju porodične vinarije Frenskobaldi u Toskani, upoznaju s karakteristikama modela nove serije traktora REX4. U radu se vrlo lako uočavaju prednosti kabine sa četiri stuba, koja obezbeđuje pun vidokrug i odlične manevarske karakteristike, koje se postižu zahvaljujući uglu zakretanja prednjeg točka do 55 stepeni i, pre svega, usklađenoj reakciji točkova u odnosu na upravljački točak. Komforu u kabini doprinose i logički raspoređene komande, kao i mogućnost prelaska korišćenja kabine iz kateroje 2 u kategoriju 4. Naime, s obzirom na to da pojedine radne operacije kao što je, pre svega, aplikacija pesticida iziskuju visoke zaštitne mere, a da filteri zaštite kategorije 4 imaju svoj vek i da nisu uvek potrebni, korisnicima se pruža mogućnost da jednostavnim pritiskom prekidača uključe visok stepen zaštite. Kada je reč o usklađenoj reakciji, u traktore REX4 serije sada se ugrađuje i elektronski sistem upravljanja pomoću kojega rukovalac može da definiše vreme odziva zakretanja točkova, odnosno otpor na upravljačkom točku. Ovo rešenje, koje predstavlja kombinaciju elektronike mehanike i hidraulike, uz korišćenje GPS, pruža mogućnost potpuno automatskog okretanja na uvratinama, za šta će Landini na predstojećem sajmu EIMA u Bolonji biti nagrađen najvećim priznanjem za tehničku inovaciju. Nezavisno vešanje prednje osovine, uz sistem suspenzije kabine i sedišta, takođe utiče na dostizanje visokog komfora u radu. U traktore se ugrađuje prednja osovina standardne širine i uske širine samo jedan metar, što je stvorilo priliku da se REX4 proizvode i u verziji maksimalne širine 1.003 milimetra. Na specijalizovanim traktorima REX4 karakteristična je ugradnja opreme koja je "rezervisana" za takozvane ratarske traktore, to jest prisutne su optimizovane kontrole, moduli za izmenu podataka, GPS sistem navigacije, kao i ISOBUS. Proizvođač korisnicima na raspolaganje stavlja i izbor tri različite vrste transmisije, modularnu Four Speed sa sinhronizovanim brzinama u tri ranga, odnosno 12h12 brzina. Ova transmisija opciono ima i Ponjer Shuttle, koji omoguđava izmenu brzine pritiskom na dugme na palici menjača bez korišćenja pedale spojnice. Takođe, rukovalac na palici može birati i mod brzina Hi ili Lo, a promena stepena na ovaj način je, kako se pokazalo, veoma laka, bez otpora, kao i promena smera kretanja. U ovoj varijanti korisnik ima izbor 32h32 brzine. T-tronic Ponjer Shift transmisija je takođe opcija, a obezbeđuje izbor 48h16 brzina u tri ranga: visokom, srednjem i niskom. Priključno vratilo može biti sa 540/540E, zatim 540/1.000 i 540/540E/1.000/1.000E obrtaja u minuti. Automatsko priključno vratilo dostupno je u kombinaciji sa sistemom elektronskog kačenja u tri tačke, što korisniku pruža maksimalnu kontrolu priključnog oruđa, posebno prilikom okretanja na uvratinama.
I hidraulični sistem je ponuđen u različitim varijantama. U baznoj verziji, ovaj sistem ima dvostruku pumpu, koja obezbeđuje kapacitet 50 litara u minuti za zadnje poluge i izvode hidraulike, i 28 litara u minuti za upravljački sistem. Opciono, traktori mogu biti opremljeni trostrukom pumpom kapaciteta 44+41+28 litara u minuti, koja osim zadnjih poluga i izvoda hidraulike opslužuje i prednje hidrualične izvode, kao i upravljački sistem. Traktori su opremljeni sa do sedam pari izvoda hidraulike, odnosno do tri mehanički i četiri elektronski kontrolisana. Hidraulični ventili se na modelu REX4-120 GT, ovogodišem finalisti "Traktora godine 2019", u radu mogu kontrolisati i preko upravljačke palice, džojstika "sve u jednom", čija primena povećava efikasnost u radu. Maksimalna podizna moć na zadnjim polugama modela GT je 3,4 tone, dok prednjih iznosi 1,4 tone. Modeli nove redizajnirane serije traktora REX4 će, kao i drugi modeli italijanskog proizvođača Landini, korisnicima u Srbiji biti dostupni preko generalnog zastupnika, kompanije "Delta agrar".

Marija Antanasković