* Iako ne toliko dugo prisutni na domaćem tržištu, traktori Kubota su, zahvaljujući pouzdanosti, efikasnom radu, manjoj potrošnji goriva, kao i izradi i lakoj uočljivosti japanske preciznosti, stekli poverenje poljoprivrednika u Srbiji

Kompletan proizvodni program poljoprivredne tehnike Kubota, traktora i priključne mehanizacije, poljoprivrednicima u Srbiji je dostupan posredstvom ekskluzivnog zastupnika, preduzeća "Milurović komerc" u Ugrinovcima. Preduzeće "Milurović komerc" je u službi poljoprivrednih proizvođača, to jest na tržištu poljoprivredne mehanizacije prisutno od 1992, kada su u prodajnom programu preovlađivale mašine domaćih proizvođača. Za poslovanje ovog preduzeća je karakteristično da su korak po korak gradili svoju poziciju na tržištu, proširujući prodajnu paletu u skladu s potrebama koje nameću trendovi poljoprivredne proizvodnje. Tako su pre tačno čitavu deceniju na Poljoprivrednom sajmu javnosti po prvi put predstavili tada potpuno novi brend traktora japanskog proizvođača Kubota. Potpuno novi u segmentu traktora, ali ne i kada su u  pitanju pogonski agregati, odnosno motori. Iako ne toliko dugo prisutni na domaćem tržištu, traktori Kubota su, zahvaljujući pouzdanosti, efikasnom radu, manjoj potrošnji goriva, kao i izradi i lakoj uočljivosti japanske preciznosti, stekli poverenje poljoprivrednika u Srbiji. Kada su se pojavili na tržištu Srbije, na traktorima se lako mogla prepoznati i dugogodišnja tradicija kompanije Kubota, koja je osnovana 1890. godine i koja je širom sveta poznata po proizvodnji motora, građevisnkim mašinama, kosilicama, komunalnim traktorima manjih snaga, a poslednje decenije i po programu poljoprivrednih mašina. Slobodno se može reći da su ekspanziju poljoprivredni traktori Kubota u svetu doživeli, takođe, u poslednjoj deceniji, što je rezultat neprestanog investiranja u proizvodnju, ali i pripajanja drugih kompanija japanskom proizvođaču. Samo od 2012. godine Kubota je uložila preko milijardu evra u razvoj najsavremenijih traktora većih snaga, kao i kupovinu Kverneland grupe i Great Plains proizvođača priključnih mašina.
Da ne ostane sve na priči, preduzeće "Milurović komerc" je nedavno, 19. septembra, na potesu između Dobanovaca i Šimanovaca održalo Kubota dan. Osnovni cilj manifestacije bila je demonstracija mogućnosti Kubota traktora i priključnih mašina, a dominirala su savremena rešenja, koja su neizostavan deo moderne poljoprivredne proizvodnje.
Učesnike manifestacije pozdravio je i predstavnik kompanije Kverneland, koji je istakao da su se odlučili za prikaz priključne mehanizacije poslednje tehnologije, mašina koje imaju ISOBUS, ali i elektronski pogon, što obezbeđuje kontrolu sekcija.  Prikaz mašina obuhvatio je tehniku za zaštitu bilja, rasipač mineralnog đubriva, mašine za obradu i pripremu zemljišta, kao i savremeno rešenje sejalice s elektropogonom setvenog aparata. Naravno, sve priključne mašine su prikazane u agregatu s Kubota traktorima, koji u potpunosti odgovaraju njihovim potrebama. Prikaz poljoprivredne mehanizacije je bio jedinstven i po tome što su sve mašine istih boja, kako pogonske, tako i priključne, čime drugi proizvođači ne mogu da se pohvale.

Mašine za zaštitu bilja i aplikaciju mineralnih hraniva

Mogućnosti ratarske prskalice Kubota XMS218 prikazane su u radu s traktorom M125 GXS III, koji pogoni motor sa 133 konjske snage, zapremine 6,124 litra. Savremen univerzalni traktor ima nezavisno vešanje prednje osovine, a transmisija Ponjer Shift s izborom od osam brzina u tri ranga korisniku omogućava precizan odabir potrebne brzine. Komforu u radu doprinosi i elektrohidraulični reverzer koji dozvoljava promenu smera kretanja napred-nazad, bez korišćenja pedale kvačila. Hidraulična pumpa kapaciteta 82 litra u minuti obezbeđuje maksimalnu podiznu moć na zadnjim polugama  od 6,1 tonu, a opslužuje do maksimalno četiri para elektrohidrauličnih izvoda. Manevarske karakteristike traktora su dodatno unapređene instalacijom Bi speed turn sistema, koji dodatno smanjuje radijus okreta upravljačkog točka. Prezentovana prskalica XMS218 je ISOBUS kompatibilna, što omogućava automatsku kontrolu sekcija i varijabilnu aplikaciju, a to je i potvrđeno u demonstraciji. Glavni rezervoar prskalice je zapremine 1.900 litara, a čelične grane radnog zahvata 18 metara sastoje se iz pet sekcija. Zahvaljujući konstrukciji, tečnost za tretiranje je od početka njive odmah dostupna, te nema bojazni od neravnomernog tretiranja. Ravnomernom tretiranju doprinosi i mogućnost nivelisanja u skladu s konfiguracijom terena, a korisnik može simetrično i asimetrično sklapati krila prskalice. Za ovu prskalicu je karakteristično i to što je težište u agregatu s traktorom na pogonskoj mašini, te je stabilnost u radu podignuta na veći nivo.
Rasipač mineralnog hraniva Kubota DSM W Geospread je u radu s traktorom M95 GXS III takođe demonstrirao mogućnosti isključivanja pojedinih sekcija, odnosno primenu varijabilne aplikacije hraniva. Motor traktora M95 GXS III, za razliku od modela M125 GSX III, ima motor manje zapremine - 3,8 litara, koji obezbeđuje nominalne 104 konjske snage. Kao i motor na M125, zadovoljava standard emisije izduvnih gasova Stage IV. Transmisija na traktoru je identična kao i na većem modelu, a hidraulika, iako ima malo manji kapacitet, obezbeđuje podizanje na zadnjim polugama mase do pet tona. Rasipač je prezentovan u osnovnoj izvedbi, to jest s rezervoarom hraniva zapremine 1.500 litara. Nadogradnjom stranica rezervoar dostiže zapreminu 2.000 litara. Osim što se sekcije na diskovima mogu isključivati, specifično je i to što može raditi i samo jedan disk. Na disku je postavljeno osam lopatica, a kontorola protoka hraniva obavlja se Rotaflonj sistemom. Vaga rasipača ima četiri merne ćelije, a meri do dve tone mase.

Obrada i predsetvena priprema

Modeli najsnažnije M7 serije traktora u radu su prikazani s mašinama za obradu zemljišta. U seriji M7 su traktori sa 130, 150 i 170 konjskih snaga, a svaki model je dostupan u tri različita nivoa opreme. Traktor M7 171 Premium KVT je perjanica ove serije. Pogon traktora obezbeđuje motor zapremine 6,124 litra, a osim nominalnih 170 konjskih snaga pri brzinama većim od 20 kilometara sat, automatski je obezbeđen i boost, dodatna snaga kada je aktivirano priključno vratilo traktora. Vario menjač korisniku nudi beskonačan  izbor brzina, a visokom komforu doprinose nezavisno vešanje prednjeg mosta, suspenzija sedišta i terminal za kontrolu radnih parametara traktora koji je dijagonale 12 inča. Standardni paket opreme podrazumeva i instalaciju kompresora i  hidrauličnog izvoda za kočenje, a dodatno se mogu ugraditi prednja hidraulika, prednje priključno vratilo traktora, hidraulični toplink. Svoje mogućnosti traktor M7 171 prikazao je sa četvorobrazdnim plugom obrtačem RM3000V, koji ima hidraulično podešavanje radnog zahvata od 30 do 50 centimetara. Piramida za kačenje na plugu odgovara traktorima sa 150 do 200 konjskih snaga. Rešetkaste daske su postavljene na gredu u razmacima od 100 centimetara, a klirens pluga je 80 centimetara, što dozvoljava nesmetan protok mase u oranju. Ovaj vario plug opremljen je i pretplužnjacima, diskosnim crtalima, kao i radno transportnim točkom. Takođe, plug je dostupan i s memorijskim cilindrom, što povećava komfor u radu, posebno pri okretanju na uvratinama. U prikazu, traktor je radio na samo 1.400 obrtaja u minuti, pri čemu je potrošnja goriva bila optimalna. Posetioci Kubota dana bili su u prilici da ovaj traktor vide i u agregatu s kultivatorom Kubota CU3300 radnog zahvata tri metra. Ukupno 10 radnih tela postavljeno je u tri reda na ram dimenzija 100h100 milimetara. Nakon radnih organa u obliku motičica, dodatno usitnjavanje zemljišta obavljaju nazubljeni diskovi, a konačna konsolidacija površine radi se pomoću zadnjeg paker valjka. Performanse u radu M7 171 Premium KVT pokazao je i u radu s hidraulično sklopivim setvospremačem Kubota TH4600F radnog zahvata šest metara.
Takođe iz serije M7, ali s motorom sa 150 konjskih snaga,  u mogućnosti rada traktora i pri većim brzinama poljoprivrednici su se uverili u radu s kratkom tanjiračom Kubota CD 1400F, koja je radila na oranom i zemljištu bez prethodne obrade. Na ovoj hidraulično sklopivoj tanjirači montirana su 32 diska prečnika 520 milimetara. Tanjirača je bila podešena tako da su leva i desna strana radile na različitom pritisku da bi se jasnije uočile njene mogućnosti.  Svaki disk je na sopstvenom nosaču, a po prolasku diskova  koji imaju deflektore sa strane konsolidacija zemljišta se obavlja valjkom prečnika 560 milimetara.

Precizna setva

Poslednja generacija sejalica za okopavine PP1450V E-drive s elektropogonom setvenih jedinica prezentovana je u agregatu s traktorom M135 GSX III, koji ima ugrađenu Ponjer Shift transmisiju sa 24x24 brzine. Elektropogon na sejalici dozvoljava operateru da menja razmak semena u redu, kao  i varijabilnu setvu, uz korišćenje navigacionog uređaja.  Setvene jedinice su hidraulično pomerljive po ramu, a ovim pomeranjem se može podešavati i međuredni razmak u opsegu od 30 do 80 centimetara. Pritisak po setvenom ulagaču se može podesiti do 230 kilograma. Ova sejalica pruža mogućnost postizanja optimalnih radnih učinaka, čemu doprinosi i preporučena radna brzina od 12 kilometara na sat.
Na Kubota danu posetioci su mogli da vide i stacionarnu izložbu  poljoprivredne   tehnike Kubota, među kojom su bili i modeli voćarsko-vinogradarskih traktora i samohodne kosilice. Kada je reč o preduzeću "Milurović komerc", neizostavni su i modeli Dal-Bo valjaka, a ovaj put je, osim kembridž valjka radnog zahvata 7,6 metara, na kom su postavljeni hidraulični opružni ravnjaci, prikazani i valjci s noževima Maxi Cut.  Naime, predstavljen je najmanji model radnog zahvata tri metra, ali i trosekcijski radnog zahvata devet metara.

Marija Antanasković