* Godinama unazad, okosnica prodajnog programa su kombajni, utovarivači i prečistači za šećernu repu nemačkog proizvođača Ropa, a odnedavno je gama ovih mašina proširena i vučenim vadilicama za korenasto-krtolasto povrće Keiler, modelima 1 i 2

Manifestacija Dan otvorenih vrata - Mini-sajam, koju je po četvrti put organizovalo preduzeće "Profi agrar", na lokaciji između Siriga i Srbobrana, okupila je 10. maja više od 500 učesnika, mahom poljoprivrednih proizvođača i poslovnih partnera. Preduzeće, koje posluje već jednu deceniju, Mini-sajam organizuje kako bi predstavilo poljoprivrednu tehniku koja je u prodajnom asortimanu.
Godinama unazad, okosnica prodajnog programa su kombajni, utovarivači i prečistači za šećernu repu nemačkog proizvođača Ropa, a odnedavno je gama ovih mašina proširena i vučenim vadilicama za korenasto-krtolasto povrće Keiler, modelima 1 i 2. Model Keiler 1 predstavljen je premijerno na Mini-sajmu. Odluci da se i ove vučene mašine, kako je objasnio menaxer prodaje "Profi agrara" Bojan Dragojević, uvrste u prodajni asortiman pomogla je sve veća potražnja, najviše proizvođača krompira, koji se sve češće suočavaju s problemom obezbeđenja radne snage u sezoni. Vadilica Keiler 1 je jednoredna, a model s brojem 2 označava da je dvoredna. Radni elementi na vadilicama imaju hidropogon. Na modelu Keiler 1, zahvaljujući senzorima koji reaguju na opterećenje mašine, omogućeno je potpuno hidraulično podešavanje radne brzine svih komponenti za čišćenje krtola, konvejera i lanaca. Hidropogon obezbeđuje i da se brzine svih jedinica za čišćenje kontrolišu automatski. Inače, za sve jedinice čišćenja, maksimalna snaga obezbeđena je pri radu priključnog vratila traktora na 450 obrtaja u minuti. Na Keiler 1 ugrađuje se bunker kapaciteta šest tona nosivosti. Na dvorednom modelu Keiler 2, bunker je kapaciteta osam tona. I ova vadilica ima potpuno hidraulični pogon preko kojeg se obavlja optimalno podešavanje čišćenja. Keiler 2 radi nezavisno od brzine priključnog vratila, uz održavanje svih jedinica čišćenja u adekvatnom opsegu brzina, što rezultira smanjenom potrošnjom goriva.
Značajan segment prodaje "Profi agrara" su i priključne mašine nemačkog proizvođača Lemken. Učesnicima Mini-sajma predstavljena je gama proizvoda, odnosno različiti tipovi plugova obrtača, razrivačkog oruđa, kratkih tanjirača, setvene tehnike. Posetiocima je bila interesantna kombinovana mašina za predsetvenu pripremu i setvu strnina u jednom prohodu. Mašina radne širine tri metra sastoji se od roto-drljače Zirkon, prednjeg paker-valjka i setvene baterije. Za rad ove mašine, u zavisnosti od tipa zemljišta, potreban je traktor sa 150 konjskih snaga.
I prikolice visokog kvaliteta Agroliner nemačkog proizvođača Kröger Fahrzeugbau prikazane su na sajamskoj manifestaciji. Karatkerišu ih snažna i izdržljiva šasija, ojačane stranice, a u ponudi je i veliki izbor dodatne opreme.
Povećanje površina pod uljanom repicom u poslednje dve godine izazvalo je veće interesovanje poljoprivrednika za nabavku odgovarajućeg hederskog stola koji će obezbediti adekvatnu žetvu. Tako pre dve godine nije bilo zainteresovanih za kupovinu ekstenzija za hederski sto i bočne kose, da bi lane preduzeće "Profi agrar" na tržiše plasiralo 18 komada, a do maja ove godine 14.
Preduzeđe "Profi agrar" je među poljoprivrednicima poznato i kao prodavac demo i polovne mehanizacije, i to traktora John Deere i kombajna Claas, ali i kombajna za šećernu repu Holmer. Posetiocima je predstavljeno više ovakvih modela, a svi su mogli da posete i prodavnicu rezervnih delova koja se nalazi u dvorištu preduzeća.

M. A.