* Regulative i direktive kao što je ona o ograničenju emisije izduvnih gasova i buci motora nameću proizvođačima stalno usavršavanje mašina, što povećava troškove proizvodnje i finalnu cenu mašine, pa navodi mnoge farmere da kupuju polovnu tehniku

U poljoprivrednom mašinskom sektoru, evropske regulative imaju snažan uticaj na tržište. Konstantna nadogradnja regulativa i direktiva koje definišu tehničke karakterstike traktora, opreme i drugih tipova mašina teraju proizvođače na stalne izmene, što utiče na povećanje proizvodnih troškova, a samim tim i finalne cene.
Krovna uredba Mother regulation od 1. januara ove godine definiše novi kriterijum za poljoprivredna vozila. Na tržištu, po pravilu, postoje zalihe mašina koje su u skladu s prethodnim regulativama. Primenom novih regulativa kao što je ona o ograničenju emisije izduvnih gasova i buci motora navodi industriju poljoprivrednih mašina da neprestano ulaže u proizvodne procese. To ukuljučuje ulaganja i u razvoj i novi dizajn koji, uz unapređenje proizvodnih procesa, utiču na povećanje cene proizvodnje i cenu krajnjeg proizvoda. Pretpostavlja se da će krovna regulativa, čija je primena predviđena u periodu od 2015. do 2021, uticati na ukupno povećanje troškova proizvodnje za preko 40 odsto. Posledice su posebno vidljive u Italiji, rečeno je na konferenciji asocijacije italijanskih proizvođača poljoprivrednih mašina FederUnacoma nedavno održanoj u Evropskom parlamentu u Briselu.
Poljoprivredu Italije karakteriše veliki broj malih farmi. Postoji oko 1,4 miliona farmi, koje imaju proizvodnu površinu u proseku između osam i devet hektara. Ove farme imaju ograničene investicione kapacitete, a u radu su im najčešće potrebne mašine specijalizovanog tipa kao što su uski traktori za vinograde i voćnjake. Ovakvi traktori, na kojima su primenjeni novi standardi emisije izduvnih gasova, predstavljaju ekonomski teret za ove farme.
Suštinski, pad na tržištu nove mehanizacije u poslednjih nekoliko godina može se pripisati povećanju cena poljoprivredne tehnike, što na kraju podstiče prodaju polovnih mašina, koje ne pomažu poljoprivrednom sektoru da unapredi konkuretnost.
- Samo u 2016. u Italiji je prodato skoro 30.000 polovnih traktora prosečne starosti 20 godina, a samo je 18.300 novoregistrovanih. Ovakva situacija protivreči konceptu inovacija i pokazuje koliko je važno za sektor kao što je naš da prilagodi specifične regulative koje će doneti održivost i industriji i farmama, rekao je na konferenciji predsednik FederUnacom Alesandro Malavolti.
Ponavljajući činjenicu da poljoprivredni i prehrambeni sektor predstavlja jak adut evropske ekonomije, a takođe ostvaruje i neprestan rast u izvozu, zamenik predsednika komisije Evropskog parlamenta za poljoprivredu Paolo de Kastro istakao je suštinsku ulogu plana ruralnog razvoja kontinentalne poljoprivrede, a takođe i poljoprivredne mehanizacije.
Kastro se, kako je napomenuo, nada, kada su u pitanju planovi ruralnog razvoja, da će se povećati njihova modulacija da bi se odgovorilo na potrebe pojedinih zemalja. Govoreći o evropskim regulativama za poljoprivredne mašine, Kastro je potvrdio korisnost ekoloških i bezbednih vozila, ali i naglasio potrebu da se izrade posebni propisi za ovaj sektor koji bi omogućili održivost poslovanja.

M. A.