* Korisno upoznavanje s proizvodnim programom fabrika poljoprivredne mehanizacije Pöttinger, Einbock i Steyr
* Najveće interesovanje poljoprivrednici pokazali za Steyr modele traktora i probnu vožnju na fabričkom poligonu
* Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu putem startap programa daje podršku nabavci savremene mehanizacije i započinjanju agrobiznisa

Da svako putovanje sa sobom donosi novo iskustvo i znanje, na najlepši način potvrdilo je pedestak članova Srpskog udruženja mladih poljoprivrednika (SUMP) tokom nedavne trodnevne stručno-edukativne ekskurzije u Austriji. Zahvaljujući organizovanim posetama renomiranim fabrikama za proizvodnju poljoprivredne mehanizacije Pöttinger, Einbock i Steyr, mladi poljoprivrednici mogli su da se uvere u primenu najsavremenijih dostignuća u proizvodnji traktora i priključnih mašina po najvišim svetskim standardima.
Ovo stručno-edukativno putovanje četvrto je po redu koje je od osnivanja udruženja 2015. godine organizovao SUMP. Pre posete Austriji, mladi poljoprivrednici imali su priliku da u poslednje dve godine borave u Mađarskoj, Poljskoj i Češkoj. Osim što su obišli poljoprivredna preduzeća i sajmove, kao pridruženi članovi Evropskog veća mladih poljoprivrednika (SEJA), učestvovali su i na tematskim konferencijama na kojima se raspravljalo o sveukupnom položaju mladih poljoprivrednika u Evropi.
- Ovog puta, posetom najpoznatijim preduzećima poljomehanizacije u Austriji, želeli smo da mladim poljoprivrednicima omogućimo da se najneposrednije uvere u to koliko je napredovala tehnologija proizvodnje u ovoj oblasti, što je i bilo osnovni cilj organizovanja ekskurzije. Jedan od glavnih postulata u radu SUMP-a je upoznavanje s razvojem i inovacijama u svim segmentima poljoprivredne proizvodnje. Inovacije su posebno izražene u sektoru poljoprivredne tehnike, bez čijeg napretka i uvođenja u proces proizvodnje danas više nije moguće postići zadovoljavajuće prinose svih biljnih vrsta, posebno ratarskih, rekao je Milan Borić, predsednik Srpskog udruženja mladih poljoprivrednika, izražavajući istovremeno veliku zahvalnost Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu i novosadskoj kompaniji RTI na svesrdnoj podršci.
Grupa mladih poljoprivrednika, mahom iz Vojvodine, ali i centralnog dela Srbije, krenula je put Gornje Austrije bez preterano velikih očekivanja u pogledu kupovine određene vrste mašina, ali želja za novim saznanjima o tehničko-tehnološkom napretku poljomehanizacije nije manjkala. U pogonima kompanije Pöttinger u Grizenkirhenu, prepoznatljivoj po "zelenoj liniji" , ali i mašinama za obradu zemljišta i setvu, mladi poljoprivrednici su videli proces proizvodnje najsavremenijih priključnih mašina, plugova, kosilica, tanjirača, sejalica, prevrtača sena, balirki... Poseban utisak na poljoprivrednike iz Srbije ostavili su servo plugovi obrtači s mehaničkim podešavanjem širine zahvata, pneumatske sejalice, kao i rotaciona drljača - valjak.
- Sve izložene priključne mašine su izvanredno tehnički i tehnološki opremljene i ispunjavaju zahteve proizvođača, kako po opremljenosti, tako i sa bezbednosnog aspekta. Impresioniran sam kvalitetom izrade plugova od specijalnog čelika, ali i sejalicama koje istovremeno sa setvom omogućavaju unošenje mineralnog đubriva, rekao je Žarko Lončarski iz Čuruga, koji s bratom Radoslavom i partnerom Sašom Popovim obrađuje 160 hektara zemlje i uglavnom su orijentisani na proizvodnju soje, kukuruza i pšenice.
Zadovoljstvo posetom komapniji Pöttinger, osnovanoj 1871. godine, koju vodi već četvrta generacija porodice Pöttinger, sa svim onim što poseduje u svom proizvodnom arsenalu, nije krio ni Milenko Jovanović iz Laćarka. Zajedno s bratom Branislavom obrađuje oko 100 hektara zemlje, bave se tovom svinja i imaju sopstvenu preradu i prodaju tradicionalnih sremskih suhomesnatih proizvoda.
 - Proizvodnja i kvalitet prikazanih priključnih mašina, kako onih za obradu zemljišta i setvu, tako i kompletne "zelene linije", po onome što sam video, dovedeni su do savršenstva. Za to, kako nam je naglašeno u fabrici, najviše zasluga ima razvojno-istraživački centar kompanije, koji obezbeđuje najviši stepen pouzdanosti i bezbednosti svih mašina, što je za poljoprivrednike od prvorazrednog značaja, naglasio je Milenko, napominjući da u njegovom domaćinstvu ozbiljno razmišljaju o kupovini neke od mašina, kao i traktora, pomoću sredstava iz IPARD fondova.
Veoma povoljan utisak mladi poljoprivrednici poneli su iz porodične kompanije Einbock, smeštene u malom mestu Inviertel, zapadnom delu Gornje Austrije. Osnovana je 1934. godine kao kovačka radionica, da bi se u međuvremenu specijalizovala za serijsku proizvodnju setvospremača, međurednih kultivatora, sadilica za krompir, tanjirača... Moto kompanije je "Mi smo duboko ukorenjeni u poljoprivredu", što u potpunosti odgovara proizvodnom programu.
- Naše mašine omogućavaju poljoprivrednicima da znatno poboljšaju produktivnost, sa osnovnim ciljem da se očuva pre svega zemljište, kao najznačajniji prirodni resurs. Tehnološke inovacije koje smo već stvorili i stalno uvodimo u naš proizvodni program, osim ekološkog, zbog ušteda, imaju i ekonomski značaj za svako poljoprivredno gazdinstvo, rekao je menadžer fabrike Martin Vagner.
Najveće interesovanje poljoprivrednika u ovoj fabrici pobudio je međuredni kultivator za suzbijanje korova i stvaranja pokorice. Wegova cena od 12.000 evra je samo u prvi mah delovala dosta visoka, sve do momenta kada je objašnjeno koje sve mogućnosti ova mašina pruža na njivi.
- Ovaj međuredni kultivator u jednom prohodu čisti i uništava 70 odsto korova u fazi klijanja, što je velika pomoć za svakog poljoprivrednika. Time se ostvaruju znatne uštede u zaštiti useva, ali i vremenu čišćenja korova, razbijanja pokorice, kao i angažovanja malog broja radnika u proizvodnji, rekla je Mila Sabo iz Ratkova, koja na tri hektara gaji jagode i veoma ozbiljno razmišlja da investira u ovu mašinu, koja se prilikom narudžbe oprema prema svim specifičnim zahtevima kupca.
Posetu kompaniji Case IH Agriculture u Štajeru, u okviru koje se nalazi fabrika traktora Steyr, mladi poljoprivrednici su očekivali s posebnom pažnjom. Ne samo zbog traktora različite snage i gabarita koji se odlikuju zavidnim kvalitetom i razvijenim visokim performansama već i upoznavanjem s tehnološkim procesom proizvodnje koji se na svim proizvodnim trakama odvija po principu Just in time ("tačno na vreme"). Svaka operacija je tačno proračunata, a dnevno sa traka izađe, u proseku, 40-45 traktora.
- U fabričkim linijama montiraju se traktori od 55 pa do 300 konjskih snaga, i to po redosledu narudžbine kupaca. To praktično znači da u istom trenutku na liniji montaže može biti više tipova traktora. Sistem kontrole koji se obavlja na kontrolnim stanicama u celokupnom proizvodnom lancu ne dozvoljava grešku. Ukoliko se ustanovi bilo kakav propust, on se odmah u hodu otklanja i istovremeno se radi provera svih prethodno obavljenih radnji, kaže Mile Tepić, menadžer novosadskog RTI, zastupnika za Steyr u Srbiji.
Mladi poljoprivrednici nisu krili svoje ushićenje organizacijom rada i samom proizvodnjom Steyr traktora.
- Osim savremene tehnologije kojom su opremljeni svi modeli, najviše me impresionirala kontrola kvaliteta svih proizvedenih delova koji se ugrađuju, od motora pa do kabine, kao i automatski sistem upravljanja vozilom. Proces montiranja traktora, odnos zaposlenih prema radu i briga o njihovoj bezbednosti na vrhunskom su nivou, istakao je Aleksandar Šešević iz Pačira, koji obrađuje 28 hektara zemlje i gaji isključivo tri ratarske kulture: pšenicu, suncokret i kukuruz.
Na kraju posete fabrici Steyr, organizator je na poligonu za probnu vožnju, koji obuhvata 10.000 kvadratnih metara, organizovao vožnju svih fabričkih modela traktora za poljoprivrednike po njihovom sopstvenom izboru. Vozači fabrike, zaduženi za testiranje vozila, pomogli su mladim poljoprivrednicima da se snađu s modernim automatskim upravljačima i ABS kočionim sistemom.
Tokom trodnevnog puta po Austriji mladi poljoprivrednci su u neposrednom razgovoru s predstavnicima Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, koji su podržali ekskurziju, mogli da se detaljnije informišu o svim predviđenim merama pomoći za ovu godinu. O tome je okupljenim poljoprivrednicima u fabričkom restoranu Steyr govorio Mladen Petković, pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo. Naglasio je da su mladi pokretači razvoja poljoprivrede i uvođenja novih tehnologija u proizvodnju i kao takvi prepoznati su u pokrajinskom budžetu.
- Kao i lane, poseban akcenat stavljen je na mlade poljoprivrednike do 40 godina starosti putem takozvanog startap programa. Planirano je dvostruko više sredstava za započinjanje sopstvenog biznisa i pomoć u izgradnji preradnih kapaciteta, a prvi konkursi mogu se očekivati već sredinom marta, naglasio je Petković i napomenuo da će Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu učiniti sve što je u njegovoj moći da olakša mladim poljoprivrednicima da konkurišu za sredstva IPARD programa, pogotovo onima koji se opredele za nabavaku savremene mehanizacije.
Višednevna poseta mladih poljoprivrednika, članova SUMP-a poznatim austrijskim proizvođačima poljomehanizacije opravdala je očekivanja u svakom pogledu. Stečena su nova iskustva i prošireni vidici u razvoju i mogućnosti savremenih tehnoloških rešenja traktora i priključnih mašina koja, sa svim inovacijama, omogućavaju kvalitetniju obradu zemljišta i setvu, uspešnu borbu protiv korova, ubiranje letine, siliranje... Kod mnogih poljoprivrednika postoji nesporna želja da takvim mašinama osavremene sopstvenu proizvodnju, ali s obzirom na relativno visoke cene mašina, teško da će u ovom momentu bez podrške države i namenskih fondova moći da ih nabave.

Kosta Rajević

LOGISTIČKA PODRŠKA KOMPANIJE RTI

Tokom sva tri dana puta u Gornjoj Austriji, kao i obilaska fabrika, mladi poljoprivrednici imali su svu logističku i stručnu pomoć novosadske kompanije RTI, koja zastupa i distribuira proizvodni program firmi Pöttinger, Einbock i Steyr. Vlasnik kompanije Milenko Popović, kao i direktor prodaje Goran Micković, bili su na čelu brojnog tima koji je u svakom momentu poljoprivrednicima bio od pomoći.
- Mladi su budućnost poljoprivrede i sasvim je logično da želimo da što više saznaju o novim savremenim tehnologijma i trendovima u oblasti poljoprivredne tehnike. Na tom planu ostvarili smo uspešnu saradnju sa Srpskim udruženjem mladih poljoprivrednika i verujemo da će se ona nastaviti i ubuduće, istakao je Popović, izrazivši zadovoljstvo što ovaj projekat podržava i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu i očekuje da će se mladim poljoprivrednicima maksimalno pomoći u osavremenjivanju i nabavci nove mehanizacije.