* CVXDrive opciona transmisija unapređuje produktivnost i efikasnost Quadtrac modela, a osmostepena Power Shift ActiveDrive 8 sada je dostupna na Maxxum Multicontroller traktorima

Kompanija Case IH je na sajmu Agritechnica 2017 prikazom novih i unapređenih modela traktora, ali i kombajna obeležila 175 godina proizvodnje poljoprivrednih mašina. Za sve premijerno prikazane modele zajedničko je da, zahvaljujući savremenim visokosofisticiranim rešenjima, korisniku nude komfor u radu, najvećeg standarda i visoku energetsko-ekonomičnu efikasnost.
Najveću pažnju posetilaca Case IH štanda privukao je zglobni traktor guseničar Quadtrac 540, ne samo zbog svoje jačine od 540 konjskih snaga i veličine već zbog ugrađene kontinualno varijabilne transmisije CVX. Zahvaljujući CVX transmisiji, omogućena je brzina od 0 do 43 kilometra na sat pri kretanju unapred i od 0 do 17 kilometara na sat pri kretanju unazad. Maksimalna brzina 40 kilometara na sat postiže se pri samo 1.440 obrtaja u minuti. Transmisiju karakterišu četiri mehanička ranga s automatskom izmenom, a po prvi put i potpuno mehanički transfer snage pri brzini ispod 10 kilometara na sat. Četiri višelamelaste spojnice, montirane na setu četiri planetarna zupčanika, obezbeđuju promenu ranga brzine bez uticaja na snagu i promenu brzine bez pritiska na pedalu spojnice. Na mestu za nožni gas na Quadtrac CVX modelima nalazi se pedala kojom se u automatskom modu aktivira kretanje, odnosno preko nje se kontroliše brzina kretanja. Maksimalna brzina se može podesiti preko kružnog prekidača i tastera ranga brzina na multikontroleru.
I traktor Case IH Maxxum, za koji je proizvođač nagrađen priznanjem "Mašina godine 2018", predstavljen je s novom polu Power Shift transmisijom ActivDrive 8. Tako se sada traktori Maxxum proizvode u verzijama s polu Power Shift transmisijom ActiveDrive 4 i kontinualno varijabilnom transmijom CVXDrive. Svi Maxxum Multicontroller modeli sada su dostupni s ActivDrive 8 transmisijom, koja ima 24 brzine u oba smera kretanja. Prvi rang brzina do 10,2 kilometra na sat namenjen je za teške poslove. Za specijalne aplikacije, koje zahtevaju veoma male brzine kretanja, kao što su one u povrtarstvu, ova transmisija dostupna je i s puzećim brzinama. Drugi rang brzina, od 1,6 do 18,1 kilometar na sat, pokriva gotovo 90 odsto operacija u polju, obezbeđujući da traktor radi pod punim opterećenjem, bez uticaja na obrtni moment. Za operacije u transportu koriste se brzine trećeg ranga. Na modelu Maxxum dostupan je i automatski mod izmene brzina, koji karakteriše automatska izmena osam brzina u radu na polju i 16 brzina u druga dva ranga. Funkcija kick-down postoji i na ovim modelima, kao i na Quadtrac, a obezbeđuje automatski prelaz u niži stepen prenosa, kada je potrebna veća snaga motora. Transmisija ActiveDrive 4 nudi izbor 16x16 brzina, dok modeli sa 116 do 145 konjskih snaga Maxxum, sa CVXdrive transmisijom, imaju maksimalnu brzinu kretanja 50 kilometara na sat. Traktor Maxxum se na Agritechnica mogao videti i u verziji 150 CVX, sa šestocilindričnim motorom s maksimalnih 175 konjskih snaga. To je sada jedan od najlakših i najmanjih modela u koji se ugrađuje šestocilindrični motor, koji će na tržištu biti dostupan u trećem kvartalu 2018. Traktore Maxxum pogone FPT Industrial's četvorocilindrični motori zapremine 4,5 litara i šestocilindrični motori zapremine 6,7 litara, koji zadovoljavaju standard emisije izduvnih gasova Stage IV, koristeći Hi-eSCR sistem selektivne katalitičke redukcije.
S ciljem poboljšanja komfora u radu, proizvođač Case IH se odlučio za unapređenje sistema nezavisnog vešanja na modelimma Puma 185 Multicontroller i Puma 240 CVX, što je uticalo i na promenu dozvoljenog opterećenja prednje osovine. Povećana je i bruto masa vozila na modelu Puma 185 sa 13.000 na 13.650 kilograma i na 14.000 kilograma na Puma CVX traktorima. Ovi modeli Puma traktora sada su opremljeni i Adaptiv Steering Control ASC, koji usklađuje broj okretaja upravljačkog točka sa zakretanjem točka na prednjoj osovini. Ova dva modela traktora imaju i ISOBUS Class III, koji omogućava dvosmerni prenos podataka između traktora i priključne mašine.
Proizvođač Case IH, koga na domaćem tržištu zastupa kompanija Titan Machinery u Novom Sadu, na sajmu u Hanoveru predstavio je i tri nova modela familije Farmall - 55A, 65A, 75A sa 55, 65, odnosno 75 konjskih snaga. Svi modeli odlikuju se malom masom, dobrim manevarskim karakteristikama, lakoćom korišćenja i održavanja i malim troškovima rada. Zakrivljena hauba obezbeđuje odličnu vidljivost napred, a traktori mogu biti s pogonom na zadnjoj osovini ili na sva četiri točka, sa zaštitnim ramom ili kabinom. Korisnici mogu prilagoditi specifikaciju njihovim potrebama. Traktore pogone FPT motori zapremine 2,9 litara, koji maksimalnu snagu postižu na 1.900 obrtaja u minuti. Motori primenom dizel oksid katalizatora DOC zadovoljavaju standard emisije izduvnih gasova Stage IIIB, i to bez korišćenja AdBlue. Standardna transmisija na modelima s pogonom na zadnjoj osovini je mehanička sa 12x12 brzina i maksimalnom brzinom 30 kilometara na sat. Modeli s pogonom na sva četiri točka imaju maksimlanu brzinu 40 kilometara na sat i u standardnoj opremi 12x12 brzina, a opciono 20x20 brzina. Puzeće brzine omogućuju kretanje unapred pri minimalnoj brzini 110 metara na sat.
Na štandu Kverneland najveću pažnju posetilaca privukla je širokoredna sejalica Optima Tfprofi, sa setvenim jedinicama Optima SX, prikazana u crno-beloj boji na posebnoj platformi. Sejalica je namenjena za postizanje visoke efikasnosti u radu, s obzirom na to da je omogućena precizna setva pri velikim radnim brzinama do 18 kilometara na sat. Nova tehnologija na setvenoj jedinici Optima SX omogućava "upucavanje" semena vazdušnom strujom pri brzini 70 kilometara na sat u brazdu, koje nežno hvata točak štiteći ga od oštećenja.

Marija Antanasković