* Novi M7002 traktor Kubota, naslednik dobro poznatog najsnažnijeg modela M7001, odlikuje se motorom s nominalnih 170 konjskih snaga i unapređenim karakteristikama

Štand kompanije Kubota, koja posluje pod sloganom "Za planetu za život", na poslednjem međunarodnom sajmu poljoprivrednih mašina Agritechnica bio je popunjen brojnim novitetima. Kompanija je predstavila i nova rešenja za traktore i oruđa koja omogućavaju odličnu preciznost, efikasnost i komfor, novi sistem za navođenje traktora Kubota i traktore serije M7002, koji će zameniti do sada aktuelnu seriju M7001. Prvi put na Agritechnica prikazana je sva priključna mehanizacija marke Kubota, namenjena za obavljanje najrazličitijih poslova u poljoprivrednoj proizvodnji, a koja će na tržištu Srbije korisnicima biti dostuna posredstvom preduzeća "Milurović komerc" u Ugrinovcima.
Tako je posetiocima sajma u Hanoveru po prvi put predstavljen e-spreader rasipač mineralnog hraniva. Hibridni rasipač kombinuje mehaničku i električnu energiju i obezbeđuje veću preciznost aplikacije i optimizaciju korišćenja mineralnog hraniva. Tako je moguća precizna aplikacija hraniva po unapred utvrđenim obrascima, uz smanjenu potrošnju do 10 odsto. Takođe, primenom ovog rasipača smanjuje se i potrošnja goriva i štetni uticaj na životnu sredinu. Iz ranga rasipača mineralnog hraniva izdvaja se i model DSX-W GEOSPREAD, koji je opremljen sa dva aktuatora na svakoj dozirnoj jedinici. Jedan aktuator kontroliše podešavanja tačke gde pada hranivo na disk, a drugi normu. Podešavanje se obavlja iz kabine traktora, elektronski, posebno za svaki disk, što znači da se radna širina može podesiti jednostavno, brzo i lako preko ISOBUS terminala. Na rasipaču se ugrađuje sistem za merenje mase referentnim senzorom. Rasipač ima najviše 24 sekcije, svaka je širine dva metra, a mogu se uključivati i isključivati, što omogućava minimalna preklapanja. Obezbeđena je i funkcija automatskog uključivanja/isključivanja na uvratinama. DSX-W GEOSPREAD se proizvodi u dve širine, odnosno tri modela s rezervoarima zapremine 1.500, 2.150 i 2.800 litara i širinom 275 centimetara, i dva modela s rezervoarima od 1.875 i 2.550 litara i širinom 290 centimetara.
Kompanija Kubota prikazala je i e-power sistem, koji obezbeđuje dodatnu električnu energiju za priključnu mašinu, čime je obezbeđena eksploatacija oruđa u punom potencijalu. Sistem e-power se može jednostavno montirati na traktor bez modifikacije, a obezbeđuje napon 56 volti jednosmerne struje. Mašina, koja koristi e-power i ISOBUS, može se u potpunosti kontrolisati u radu.
Da se japanski proizvođač Kubota odlučio za razvoj naprednih sistema, potvrdio je prikazom rešenja za autonomnu vožnju traktora. Ovaj sistem omogućuje kretanje i rad dva traktora istovremeno, s tim što vozač sedi samo u jednom, a drugi traktor kontroliše daljinski preko monitora.
Novi M7002 traktor Kubota, naslednik dobro poznatog najsnažnijeg modela M7001, odlikuje se motorom s nominalnih 170 konjskih snaga i unapređenim karakteristikama. Između ostalog, u njega se ugrađuje nova Power Shift transmisija, koja obezbeđuje izbor jedne od 30 brzina za kretanje unapred, odnosno 15 za kretanje unazad. Opciono, uz puzeće, korisnicima je na raspolaganju ukupno 54x27 brzina. S obzirom na to da je maksimalno dozvoljena masa traktora 11.500 kilograma, povećano je i dozvoljeno opterećenje. Efikasnost motora je posebno uočljiva u kretanju pri brzini 50 kilometara na sat. Sada se u odnosu na prethodni model na traktoru mogu montirati i pneumatici većih dimenzija, 600/60R28 na prednjim točkovima i 710/60R38 na zadnjim, čime se smanjuje pritisak na zemljište i povećava trakcija. Unapređena je i upravljačka palica, pa je rukovanje još jednostavnije.
S razvojem novog sistema TIM, za upravljanje priključnim oruđem, Kubota je postavila nove tehnološke standarde. Kubota TIM rešenje smanjuje broj koraka u radu s priključnim mašinama kao što su prese i smanjuje opterećenje vozača, zahvaljujući većoj automatizaciji. Sistem TIM deo je standardne opreme novog Kubota 7002M traktora. Automatizovani radni koraci pomažu vozaču, sprečavaju greške, a za rad sistema potrebna je tehnologija ISOBUS klase 3.
Na sajmu u Hanoveru prikazane su i sejalice PP namenjene za setvu širokorednih biljnih vrsta u pripremljenom zemljištu ili za setvu, u malč, u zavisnosti od opreme. Proizvode se u varijantama širine radnih zahvata od tri do šest metara, a imaju mogućnost fleksibilnog podešavanja širine između setvenih jedinica i veliki izbor dodatne opreme.
I nošene prskalice XMS su za većinu posetilaca sajma bile premijera. Serija XMS je dostupna sa četiri različita rezervoara zapremine od 1.000 do 1.800 litara i dve vrste krila - HOSA i HC radne širine od 15 do 30 metara. Na prskalicama se ugrađuju pumpe kapaciteta protoka 150, 200 ili 260 litara u minuti. Osim za aplikaciju sredstava za zaštitu bilja, prskalica se bez problema može koristiti i za primenu tečnih hraniva.

Marija Antanasković