* Ponuda je sačinjena tako da obuhvata sve što je potrebno domaćinu i zasniva se na hobi i poluprofesionalnom programu

Preduzeće Kosa trade, sa sedištem u Veterniku, bavi se uvozom, izvozom i prodajom poljoprivrednog i građevinskog alata, poljo-mehanizacije, takozvanog enološkog programa i opreme i alata za varenje i brušenje. Delatnost i ostvareni rezultati poslovanja doprineli su da preduzeće postane članica Udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije.
Preduzeće Kosa trade snabdeva robom oko 2.000 trgovinskih objekata. Osim predstavništva u Veterniku, 2010. otvoreno je i predstavništvo u Nišu. Tako je firma u Veterniku sada snabdevač za tržište Vojvodine, područje Beograda i Mačve, a preduzeće u Nišu snabdeva ostali deo tržišta Srbije. Firma ima svoje predstavništvo i prodaju i u Beču. Najveći de prodajnog asortimana preduzeća je iz uvoza. Oko 95 odsto robe se uvozi direktno od proizvođača iz Slovenije, Hrvatske, Italije i Češke. Svojevremenim proširenjem delatnosti na trgovinu baštenskim, građevinskim alatom, zatim ručnim i brusno-varilačkim i brusnim alatom asortiman je povećan na oko 10.000 artikala. Ponuda je sačinjena tako da obuhvata sve što je potrebno domaćinu i zasniva se na hobi i poluprofesionalnom programu.
Prodajni program poljo-mehanizacije čine motokultivatori, kosilice i drobilica biljnih ostataka slovenačkog proizvođača Struc Muta. U zavisnosti od nivoa opreme, u ponudi kultivatora su modeli Profi, Maestral i Kombi. Motokultivator Profi pogoni četvorotaktni benzinski ili dizel motor snage od pet i 7,3 kilovata. Startovanje se obavlja preko sajle. Menjač obezbeđuje po tri brzine u oba pravca kretanja, a brzina u radu je različita u zavisnosti od priključka koji je adaptiran na motokultivatoru. Tako je, na primer, maksimalna brzina u radu s rotacionim kultivatorom do 4,4 kilometra na sat, a s priključnom kosom do 5,2 kilometra na sat. Pogonsko vratilo ima brzinu 943 obrtaja u minuti, nezavisno od brzine menjača. Upravljačke ručke su podesive po visini, a mogu ze zarotirati na 180 stepeni. Imaju ugrađen antivibracioni uređaj, što znatno olakšava rad. Ugradnjom sigurnosnog prekidača, koji je povezan s kvačilom i sigurnosnom blokadom, sprečava se istovremeno aktiviranje hoda unazad i pogonskog vratila, čime su zadovoljeni sigurnosni standardni mašine.
Motokultivator Maestral pogoni dizel ili benzinski motor snage od pet i 7,3 kilovata. U odnosu na model Profi, korisnicima je na raspolaganju izbor jedne od četiri brzine za kretanje unapred i tri za kretanje unazad. Na modelu je obezbeđena i blokada diferencijala, što proširuje mogućnosti korišćenja određenih priključaka i zahteve radnog zadatka. Na točkove su ugrađene doboš kočnice. Postoji mogućnost korišćenja obe kočnice istovremeno, ali i nezavisno, posebno na levom i posebno na desnom točku. Maksimalna brzina motokultivatora dostiže 12 kilometara na sat. Upravljačke ručke i bezbednosni uređaji su kao na modelu Profi.
Prodajni program motokultivatora upotpunjen je i velikim brojem priključaka. Između ostalog, rotacionom kosilicom koja obezbeđuje visinu košenja od tri do sedam centimetara i translatornom kosom koja je dostupna u verzijama radne širine 100, 130 i 160 centimetara. U ponudi je i rotaciona freza sa širinom rotora 32, 47 i 60 centimetara i oprema za čišćenje snega, freza i daska. Poljoprivredni program upotpunjuju i rotacioni plug namenjen za obradu zemljišta do 22 centimetra dubine i trakasti sakupljač sena s radnim sistemom jednog remena. Radni zahvat sakupljača je 1,30 metara. Sakupljač sena je ukupnog radnog kapaciteta 3.380 kvadratnih metara na sat. Prodajna paleta obuhvata i proizvode i opremu za brušenje i varenje. U ponudi su brusne ploče, brusni disk za kamen, tocila, brusni lonac, dijamantske ploče za rezanje i ploče namenjene za sečenje inoksa. Za varenje su najzastupljenije elektrode proizvođača Jasenice, a upotpunjuju ih i one drugih proizvođača, kao i žica za varenje. Kosa trade je i direktni uvoznik žice i opreme za varenje, pletiva, sajli, druge robe visokog kvaliteta direktno, bez posrednika. Nezaobilazni deo u ponudi preduzeća su alati i mašine Einhell, svetskog proizvođača čije je sedište u Isaru, u Nemačkoj. U izboru su bušilice, brusilice, aparati za zavarivanje, trimeri, kosilice...
Poslednjih godina prodajni program je upotpunjen i opremom za skladištenje i proizvodnju alkoholnog pića, vina i rakije, kao i meda, između ostalog i slovenačkog proizvođača Zottel. Cisterne za skladištenje su dostupne u izvedbama do 3.000 litara. Izrađuju se od inoksa, u izvedbi otvorenog i zatvorenog tipa, dok je cisterna za med dostupna s varenim postoljem. Na cisterne se montira spoljni izvoz, ispust za vazduh, ventil za pretakanje. Na modele prečnika većeg od 1.115 milimetara ugrađuje se i obruč koji ojačava konstrukciju. Vertikalne cisterne proizvode se u zapremini 500 do 6.400 litara, prečnika 794 do 1.430 milimetara, a maksimalna visina je 4,51 metar. Cisterne za skladištenje meda se, takođe, proizvode u različitim dimenzijama. Najmanja je namenjena za skladištenje 40, a najveća za 860 kilograma meda. Enološki program čine i vertikalne i horizontalne muljače za grožđe, kazani za rakiju i burad za skladištenje. U Kosa trade je u 2017. otvorena i destilerija za proizvodnju voćne rakije.

Marija Antanasković