* U 10 modela traktora serije Super ugrađuju se Perkins motori sa 75 do 106 konjskih snaga. Motori koji se ugrađuju zadovoljavaju standarde emisije izduvnih gasova Tier 0, Tier 2 i Tier 3

Proizvođač traktora Landini je nastup na sajmu Agritechnica usmerio na prikaz novih modela specijalizovanih i univerzalnih traktora, namenjenih za obavljanje različitih radnih operacija u poljoprivrednoj proizvodnji, što ovog italijanskog proizvođača svrstava u kategoriju onih koji mogu da odgovore na najrazličitije zahteve kupaca.
Da su modeli dostupni u različitim verzijama opreme na Sajmu se moglo uočiti i na modelima traktora serije Landini Rex 4, koji su dostupni s kabinom u verzijama V, GT i F, a na kojima je primetno više inovacija. U traktore ove serije ugrađuje se četvorocilindrični motor zapremine 2,9 litara. Motor proizvođača Deutz zadovoljava standard emisije izduvnih gasova Tier 4 interiom, i to bez ugrađenog DPF filtera, to jest koristi EGR i DOC sisteme. Memorijski prekidač koji pamti opseg rada je standardni deo opreme. Na 2.200 obrtaja u minuti postiže se maksimalna snaga od 70 do 112 konjskih snaga, u zavisnosti od modela kojih u seriji ima šest. Rukovalac može dugo da radi na njivi, s obzirom na to da je rezervoar goriva 80 i 90 litara. Transmisija koja se ugrađuje na traktor je proizvod grupacije Agro Trractors, pod čijim okriljem nastaju i traktori Landini. Transmisija može biti s mehaničkim ili hidrauličnim reverzerom za promenu smera kretanja, a u radu obezbeđuje rukovaocu izbor jedne od četiri brzine u tri ranga. Opciono, u traktore se ugrađuju i sistemi Hi-Lo (brzo-sporo), zatim High-Medium-Lonj (brzo-srednje i sporo) i puzeće brzine kretanja. Traktori serije Rex 4 se proizvode u izvedbi s pogonom na sva četiri točka ili samo na zadnjem mostu. Priključno vratilo je mehaničko ili hidraulično, sa četiri brzine 540/540ECO/1.000/1.000ECO obrtaja u minuti. Hidraulični kružni sistem može biti s duplom pumpom protoka 25 + 50 litara u minuti ili trostrukom, kada je obezbeđen protok 28 + 41 + 41 litara u minuti. Na traktorima se, u zavisnosti od izvedbe, nalaze do tri mehanička ventila ili do sedam elektrohidrauličnih kontrolnih ventila. Maksimalna podizna moć traktora je 3.400 kilograma.
Traktori serije Rex 4 su modernijeg izgleda, s restilizovanom kabinom redizajniranih ergonomskih karakteristika. Zahvaljujući restilizaciji kabine, znatno je unapređen rad prednjim priključnim oruđem. Hermetizacija kabine Class 4 se kontroliše senzorima, čime je obezbeđen visok nivo zaštite rukovaoca prilikom hemijskog tretiranja bilja. Upravljački ugao prednjih točkova od 55 stepeni omogućava jednostavno upravljanje.
Proizvođač traktora Landini je na sajmu Agritechnica premijerno predstavio i traktore serije Super, namenjene za tržišta izvan Evropske unije. Modeli traktora serije Super, koji se proizvode u Italiji, predstavljaju kombinaciju snage, pouzdanosti i svestranosti, a obezbeđuju visoke performanse u operacijama obrade zemljišta. U 10 modela traktora serije Super ugrađuju se Perkins motori sa 75 do 106 konjskih snaga zapremine 4,4 litra. Motori koji se ugrađuju zadovoljavaju standarde emisije izduvnih gasova Tier 0, Tier 2 i Tier 3. Korisnik se može odlučiti za izbor jedne od tri mehaničke transmisije koje obezbeđuju 12x4, 12x12 i 24x12 brzina, kao i priključno vratilo traktora. Podizna moć traktora na zadnjim polugama je do 4.500 kilograma, a hidraulični sistem, koji opslužuje pumpa kapaciteta 52 litra u minuti i pumpa kapaciteta 20 litara, za upravljanje ima do dva mehanička para spoljnih ventila. Osim u verzijama sa sigurnosnim ramom, traktori koji zadovoljavaju standard emisije izduvnih gasova Tier 0 i Tier 3 dostupni su i sa originalnim Argo Tractors kabinama, koje se ugrađuju na dobro poznate modele Ponjerfarm, a karakterišu ih evropski standard kvaliteta i oprema visokog komfora. Štand Landini upotpunili su i modeli traktora serije Landforce - Landforce 115 i 125 sa 115, odnosno 125 konjskih snaga.
Traktore Landini na tržištu Srbije zastupa kompanija "Delta agrar", čiji se prodajni centar poljoprivredne mehanizacije nalazi u Bačkom Jarku. "Delta agrar" je i zastupnik francuskog proizvođača Kuhn, koji je, među mnogobrojnim novitetima, u Hanoveru predstavio i novu generaciju širokorednih sejalica Maxima 3 i vučenih prskalica Lexis. Sejalica Maxima 3 s teleskopskim ramom proizvodiće se sa osam i devet setvenih jedinica. Sejalica Maxima 3 se veoma lako podešava i garantuje visok nivo preciznosti u setvi pri radnim brzinama do 10 kilometara na sat. Podešavanje setvenih jedinica omogućuje setvu na međurednom rastojanju od 37,5 do 80 centimetara. Hidraulično podešavanje omogućuje jednostavan prelazak na setvu druge biljne vrste. Dodatno, Varimax tehnologija garantuje visok nivo izdržljivosti mašine, zahvaljujući velikom preklapanju rama. Na sejalicama Maxima 3 Ti E i TiM s električnim pogonom, podešavanje se obavlja iz kabine traktora. Rad GPS je na ovom modelu znatno olakšan i rukovalac preko monitora u kabini traktora može isključiti svaki red na sejalici. Kompanija Kuhn je predstavila i unapređeni model vučene prskalice Lexis s rezervoarom zapremine 3.000 litara i krilima radnog zahvata 18, 20, 21 i 24 metra. Naime, od sada će ove prskalice biti dostupne s robustnim krilima MTS2. Krila su opremljena i sistemom suspenzije Trapezia, a predviđena su za rad u sprezi s kontrolnim sistemima DPAE CANBUS ili ISOBUS.

Marija Antanasković