* Novi sistem obezbeđuje potpuno automatsko podešavanje rastojanja između bubnja i podbubnja kombajna, i brzine bubnja u tangencijalnim vršidbenim komorama, a u skladu sa uslovima rada

Odlučnost da neprestano ulaže i istražuje razvoj novih proizvoda kompanija Claas potvrdila je i na Agritechnica u Hanoveru. U poslednjoj deceniji, kompanija je prepoznatljiva i po sopstvenim softverskim, elektronskim i telemetrijskim rešenjima za komfornije upravljanje, pregled i dijagnostiku mašina. Na sajmu Agritechnica, kompanija Claas, koju na domaćem tržištu zastupa preduzeće Almex iz Pančeva, nagrađena je za svoja inovativna rešenja sa čak pet visokih priznanja, jednom zlatnom i četiri srebrne medalje DLG-a. Jedna od ukupno dve zlatne medalje dodeljena je kompaniji Claas za rešenje automatske kontrole izvršaja zrna CEMOS AUTO TRESHING, namenjeno za primenu na hibridnim modelima i univerzalnim kombajnima sa slamotresima. Novi sistem obezbeđuje potpuno automatsko podešavanje rastojanja između bubnja i podbubnja, kao i brzine bubnja u tangencijalnim vršidbenim komorama, a u skladu s uslovima rada. Na ovaj način, radni proces se neprestano i automatski optimizuje do krajnjih granica tehničkih performansi i nema potrebe za drugim podešavanjima. Ipak, u bilo kom momentu i rukovalac može da uradi željena podešavanja. CEMOS AUTO TRESHING je umrežen sa svim drugim sistemima za asistenciju rada kombajna kao što je CRUISE PILOT, koji kontroliše brzinu kretanja mašine. Interakcija asistentskih sistema je praćena i kontrolisana preko centralnog modula. AUTO TRESHING uvek traži optimalno podešavanje za rad, obezbeđujući da izvršaj bude nežan, ali i agresivan, ako je to neophodno.
Jedna od četiri srebrne medalje kompaniji Claas dodeljena je za traktor s gusenicama Axion 900 Terra Trac, s obzirom na to da ovo rešenje značajno doprinosi očuvanju zemljišta. Kompanija Claas je još pre tri decenije predstavila kombajne s potpuno gumenim gusenicama, a nekoliko godina kasnije prvi put je prezetovan i koncept gusenica Terra Trac, koji se, osim u univerzalne, ugrađuje i u silaži kombajn Jaguar i traktor Axion 900. Nezavisno vešan sistem gusenica na zadnjem mostu kombinuje prednosti traktora guseničara u pogledu vuče i zaštite zemljišta, s karakteristikama standardnih konvencionalnih traktora. Zahvaljujući valjcima sa suspenzijom, ovakav sistem trajno garantuje optimalni kontakt sa zemljištem i maksimalni otisak, čineći Axion 900 Terra Trac komfornim i efikasnim i na putu i u polju, čak i pri brzini do 40 kilometara na sat.
Kompanija je nagrađena srebrnom medaljom i za asistentski sistem vožnje CEMOS, namenjen za optimalno podešavanje traktora i priključne mašine. Sistem ima veliku bazu stručnih podataka i navodi vozača na optimalna podešavanja preko korisničkog interfejsa na terminalu CEBIS, osetljivom na dodir, u skladu s radnim zadatkom i uslovima. Na zahtev korisnika, CEMOS može primeniti neke parametre direktno. Ako je potrebno, vozač može da uradi podešavanja traktora, koristeći podsisteme kao što je CSM za upravljanje na uvratinama. Sistem najpre radi ulazna podešavanja, koja potom proverava i u skladu s radnim uslovima obavlja optimizaciju.
U saradnji s kompanijama Einböck, Hatzenbichler, Carre SAS, Bednar FMT i kompanijom Claas kao nosiocem razvoja nastalo je rešenje Culti Cam, odnosno stereoskopska kamera, koja se koristi na kultivatorima za mehaničku zaštitu bilja od korova. Ovo rešenje takođe je nagrađeno srebrnom medaljom. Namenjeno je i za konvencionalnu i za klasičnu biljnu proizvodnju. Culti Cam je 3D kamera visoke rezolucije, koja omogućuje da se detaljnim analizama i softverom za obradu slika identifikuju redovi useva i kalkulacijom signala za kontrolu, čak i u vetrovitim uslovima, prepoznaju korovi i biljke koje nisu zelene boje. Primenom nove kamere obezbeđena je visoka preciznost vođenja u redu, čak i u teškim uslovima rada, i pri velikim radnim brzinama.
U saradnji s automobilskom industrijom BMW, proizvođač Claas je razvio i rešenje za upozorenje vozača automobila i kamiona na učešće poljoprivrednih mašina u saobraćaju. Zahvaljujući ovom rešenju, za koje je proizvođač takođe nagrađen srebrnom medaljom DLG-a, učesnici u saobrađaju će na navigacionim uređajima u vozilima biti obaveštavani o poziciji i statusu poljoprivrednih mašina na njihovoj ruti.
Kompanija Claas je na Agritechnica, posle uspešnog plasiranja četvorocilindričnih traktora serije Arion 400 sa 90 do 140 konjskih snaga, premijerno predstavila sledeću generaciju ove serije, s novim karakteristikama i opcijama. To podrazumeva i providni krov kabine sa zaštitom od sunca, verziju niskog krova kabine na svim modelima, CIS+ sistem i sistem kočenja s automatski komprimovanim suvim vazduhom. Po prvi put, sistem kočenja s komprimovanim suvim vazduhom dostupan je na svim modelima traktora serije Arion 400. Komprimovani suvi vazduh automatski filtrira kondenzate pre ulaska vazduha u akumulator, obezbeđujući preventivnu zaštitu ventila, cilindara i vazdušnih rezervoara. Sprečava i oštećenja koja nastaju pod dejstvom smrznute vode. Time se značajno produžava životni vek i bezbednost sistema kočenja.

Marija Antanasković