* Malobrojna preduzeća su uspela ne samo da opstanu nego i da unaprede svoju proizvodnju, prošire proizvodni program, pa i izađu na inostrano tržište

Godine tranzicije i ekonomske prilike uticale su na gašenje brojnih preduzeća metaloprerađivačke industrije. Ovakva sudbina zadesila je i mnoga preduzeća koja su se bavila proizvodnjom poljoprivredne mehanizacije, opreme i rezervnih delova. Ipak, malobrojna preduzeća su uspela ne samo da opstanu nego i da unaprede svoju proizvodnju, prošire proizvodni program, pa i izađu na inostrano tržište.
Jedno od preduzeća koja danas uspešno posluju na domaćem i inostranom tržištu jeste "FPM agromehanika" u Boljevcu. Danas, skoro 10 godina nakon uspešne privatizacije, ovaj proizvođač je uspeo da učvrsti svoju poziciju na tržištu. Direktor prodaje "FPM agromehanika" Ivan Petrić napominje da su u proteklom periodu, posle privatizacije, uložena značajna investiciona sredstva da bi se unapredili proizvodni i tehnološki procesi. Kao ključ uspeha Petrić navodi da tržište mora da se osluškuje, da se proizvode mašine koje će zadovoljiti potrebe korisnika. Vodilja poslovanja jeste da se ponudi proizvod čiji će odnos cene i kvaliteta biti optimalan, jer ne mora da znači da nešto nije dobro ako je najjeftinije i obrnuto.
Ovu godinu Petrić ocenjuje kao pozitivnu, s obzirom na interesovanje poljoprivrednika za nabavku nove mehanizacije čemu su u znatnoj meri doprinele subvencije Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede za ovu namenu. Mere Ministarstva Petrić ocenjuje kao pozitivne i smatra da bi bilo dobro da se ovakav vid subvencionisanja nastavi, jer bi to pomoglo u poslovanju i proizvođačima mehanizacije i poljoprivrednicima. Ipak, i ovu godinu obeležila je nelojalna konkurencija.
- Na tržištu Srbije ove godine je kulminirao šverc poljoprivredne mehanizacije s Kosova. Na Kosovo se ova mehanizacija uvozi iz Kine i ilegalnim tokovima prebacuje u Srbiju gde se prodaje bez ikakvih obaveza prema državi, to jest plaćanja carine i poreza. Prošle godine je na ovaj način, prema našim saznanjima, bilo prodato između 600 i 700 mašina, a ove godine je taj broj daleko veći, kaže Ivan Petrić.
Napominje i da ovakva situacija nije u redu prema drugim akterima na tržštu koji redovno izmiruju svoje obaveze i apeluje na nadležne institucije da obezbede iste uslove trgovanja za sve.
Zahvaljujući Fondu "Prosperitati", to jest velikom interesovanju poljoprivrednika koji su ove godine konkurisali za sredstva ovog fonda, a za nabavku poljoprivredne mehanizacije postignut je vidni napredak i u poslovanju KPZ u Sremskoj Mitrovici gde je obnovljena proizvodnja čuvenih "dubrava" prikolica. Do kraja septembra, ova ustanova je isporučila 126 prikolica. Današnji program prikolica je zanovljen, a kako ističe direktor KPZ-a Aleksandar Alimpić, nastao je na osnovu potreba poljoprivrednika uz primenu tehničkih rešenja koja su zastupljena na prikolicama inostranih proizvođača prisutnih na domaćem tržištu. Alimpić pozitivno ocenjuje prilike na tržištu, jer su u ovoj instituciji u mogućnosti da proizvode cenovno prihvatljivu mehanizaciju kojoj ne može da parira ona iz uvoza. Plan je i da u narednom periodu nastupe na tržištu bivših jugoslovenskih republika.
Da ne postoji konkurencija inostranih proizvođača u segmentu drljača i međurednih kultivotara potvrđuje i mašinska radionica "Tupanjac" iz Futoga, koja iz godine u godinu unapređuje svoje proizvode u odnosu na zahteve korisnika. Odnos cene i kvaliteta je dobar i razlog je zašto se mnogi korisnici odlučuju za kupovinu ovih mašina, ne samo na domaćem već i na drugim tržištima, na primer u Mađarskoj. Problem u poslovanju, kako navodi Zoran Trpovski iz ovog preduzeća, jeste to što se ne zna kolika je moć apsorpcije drljača i međurednih kultivatora na domaćem tržištu, te se ne mogu praviti ozbiljni planovi.
Nekada veliki gigant u proizvodnji poljoprivrednih mašina i opreme, bačkopalanačka "Majevica", takođe se bori za svoju poziciju na tržištu. Za razliku od drugih proizvođača kojima je rešen pravni status, ovo preduzeće spada u onu grupu koja još uvek čeka privatizaciju. Bez obzira na takav status, proizvodni program je proširen, a proizvodi ovog preduzeća su prisutni na brojnim poljoprivrednim izložbama. Ove godine, kako je naveo Miloš Mladežić, poslovanje su delom otežale subvencije za kupovinu mehanizacije i to iz razloga da do realizacije prodaje priključnih mašina na ovaj način još uvek nije došlo.

Marija Antanasković