* S obzirom na to da su pomeranja cena mleka i mesa na tržištu minimalna, a proizvodnja hrane nije jeftinija, stočari unapređenje sopstvene proizvodnje vide u korišćenju efikasne mehanizacije

Poljoprivrednici koji su se opredelili da se bave stočarskom proizvodnjom vrlo retko su u prilici da u radu vide mašine namenjene za ovu proizvodnju, pogotovo na nekoj farmi gde se te mašine i koriste. Ipak, ima i takvih primera. Tako su nedavno preduzeća Agrostadt i Agri Cons Tec u Čantaviru na govedarskoj farmi Balassa Farm Mikloša Balaša prikazala više mašina koje se koriste u stočarskoj proizvodnji, a predstavljene su i nove na domaćem tržištu dostupne serije traktora, kao i mehanizacija namenjena za ratarsku proizvodnju i transport.
S obzirom na to da su pomeranja cena mleka i mesa na tržištu minimalna, a proizvodnja hrane nije jeftinija, stočari unapređenje sopstvene proizvodnje vide u korišćenju efikasne mehanizacije. Upotreba ovakvih mašina, koje u radu zahtevaju manji broj rukovalaca i energije, može doprineti snižavanju troškova.
Danas se savremena farma ne može zamisliti bez mikser-prikolica za pripremu hrane. Na farmi u Čantaviru koristi se Triolit mikser-prikolica zapremine 12 kubnih metara. Za tehničko rešenje ove prikolice karakteristična je konstrukcija pužnih vertikalnih transportera. Na svakom pužu su postavljeni noževi što obezbeđuje ujednačeno vertikalno i horizontalno mešanje svih komponenti stočne hrane. Prikolica na farmi najčešće radi u agregatu s traktorom Deutz-Fahr sa 120 konjskih snaga, a zahvaljujući reduktoru koji se isporučuje uz prikolicu, bez problema je radila i sa traktorom sa 75 konjskih snaga. Mikser-prikolica Triolit holandskog proizvođača opremljena je i vagom što značajno olakšava pripremu zadate mešavine, s obzirom na to da su podaci o dodatoj masi dostupni rukovacu mašine. Neograničen je broj receptura kao i broj komponenti koje se mogu koristiti za pripremu smeša, odnosno obroka. Vaga se sastoji iz tri merne ćelije koje su postvljene na šasiji prikolice. Izuzimanje hrane iz prikolice obavlja se trakastim transporterom, a hrana se izuzima i s leve i s desne strane.
Na farmi Balassa Farm se u agregatu s traktorom IMT 560 već četiri godine koristi seckalica i sitnilica slame Lucas castor +30R. Osim za usitnjavanje slame, mašina se koristi i za raspoređivanje prostirke do 18 metara razdaljine. Takođe, koristi se i za ubacivanje sena u hranidbeni sto na razdaljinama od 15 do 18 metara, levo i desno. Pre puštanja mašine u rad obavezno je skidanje mrežice, odnosno kanapa s bale.
Manipulacija balama obično zahteva više radnika, pogotovo ako se radi i umotavanje bala. Na prednji traktorski utovarivač VX 110 austrijskog proizvođača Hauer postavljaju "hvataljke" bala. Naime, na ovom tipu prednjeg utovarivača kao priključak su montirani šiljci, a na njih se montiraju cilindri. Prvi služe za prenos bala koje su samo vezane mrežicom, a cilindri se koriste za manipulaciju umotanim balama. Hvataljke omogućavaju manipulaciju balama prečnika od 0,6 do 1,2 metra tako da šiljci istovremeno mogu nositi i dve bale. Prednost korišćenja ove mašine mogla je da se vidi i u radu sa stacinarnom motalicom bala s folijom Tanco A200. Naime, za obmotavanje bala, pri čemu se za manipulaciju koristi utovarivač s hvataljkama i Tanco motalica, potreban je samo radnik. Utovarivačem se bala postavlja na motalicu i obavlja se umotavanje bala. Zatim utovarivač skida umotanu balu i odnosi je na zadato mesto. Motalicom se rukuje preko daljinskog upravljača.
Na prezentaciji su bilo izložene i prikolice za transport žitarica, kao i rasturivač stajnjaka belgijskog proizvođača Joskin, a posetioci su bili u prilici da vide i cisternu za osoku. O prikolicama Joskin, modelima Tetra CUP, koje su na tržištu dostupne u verzijama nosivosti od šest do 14 tona, govorili su sami korisnici. Kao osnovne prednosti navode kipovanje na sve tri strane što omogućava lak istovar, zatim jednostavno otvaranje stranica, kao i malu visinu prikolice. Prikolice se mogu isporučivati s različitim pneumaticima, pa tako i širokim koji znatno olakšavaju kretanje na peskovitim terenima, ujedno smanjujući i gaženje zemljišta. Interesantno je i to da su svi korisnici napomenuli da su prikolice bez problema punili većom masom od one deklarisane na prikolici. Na modelima je obezbeđeno i pokrivanje ciradama, odnosno zaštita tereta od kiše.
Posredstvom Agri Cons Tec mogu se nabaviti i prikolice za osoku, između ostalog i model predstavljen na prezentaciji zapremine 18.000 litara. Za manipulaciju i transport svinjske osoke u cisternu se ugrađuje hidraulični mešač sa spiralom. Pri distribuciji osoka se najpre transportuje do maceratora sastavljenog iz niza diskova koji sprečavaju prolazak krupnijeg materijala u cevi. Prikazana cisterna je namenjena za unošenje osoke u zemljište raonim ulagačima. Ulagači ujedno obavljaju i površinsku obradu zemljišta, a na cisterni je obezbeđeno i klasično površinsko nanošenje osoke preko lepeze.
Na prezentaciji u Čantaviru premijerno je predstavljeno i rešenje proizvođača Rosensteiner namenjeno za fiksiranje goveda prilikom obrade papaka.
Najveću pažnju posetilaca na prezentaciji u Čantaviru privukla je demonstracija robota Juno proizođača Laly, namenjenog za guranje hrane nazad i prema hranidbenom stolu. Korišćenjem aplikacije na mobilnom telefonu robotu se zadaje putanja kretanja. Robot se okreće oko svoje ose pri kretanju i pomera hranu, pri čemu ona svežija dolazi gore i goveda se pre odlučuju da uzmu takvu hranu. U radu robot pušta određeni zvuk koji navodi goveda da se pomere kako bi nesmetano prošao. Robot se napaja preko baterije koja je dovoljna za 400 metara kretanja. Na jednom robotu se mogu koristiti dve baterije.
I moduli za vertikalno skaldištenje robe u džambo vrećama prikazani su na prezentaciji dva preduzeća, kao i rešenja za pneumatski transport sipkih tereta, kružnih milinova i čekićara.
Preduzeće iz Novog Sada Agrostadt predstavilo je deo prodajne palete, traktore Deutz-Fahr i plugove francuskog proizvođača Grégoire Besson. Najmanji predstavljen model traktora Deutz Fahr je s trocilindričnim motorom sa 80 konjskih snaga iz Ekoline programa. Namenjen je prvenstveno za površinsku obradu zemljišta, a karakteriše ga to što je u potpunosti mehanički. Transmisija korisniku obezbeđuje izbor 30 brzina napred i 15 nazad, a smer kretanja se menja preko mehaničkog reverzera. Predstavljen je i model 6465 nove serije 6 traktora, koji se u skladu s potrebama korisnika može isporučiti s različitim nivoom opreme. Tako je traktor dostupan i s Ponjer Shift menjačem kao i RC-Shift automatskim menjačem. Ponjer Shift je šestostepeni menjač sa četiri ranga, a promena smera kretanja je preko elektroreverzera. Najmanji model 5090 serije 5, sa 90 konjskih snaga takođe se može isporučiti u različitom nivou opreme. Od plugova su predstavljena dva modela plugova obrtača. Nošeni model pluga sa četiri pune plužne daske ima razmak od vrha raonika do vrha raonika jedan metar, klirens 76 centimetara, a namenjen je za rad u agregatu s traktorima od 90 do 120 konjskih snaga. Drugi predstavljen model dostupan je u izvedbi 4+1 plužna tela, a klirens je 98 centimetara. Plug je opremljen i s memori sekvencijalnim cilindrom, ima mehaničko podešavanje prve brazde, a dostupan je i u vario verziji. Radni zahvat plužnog tela je 22 do 50 centimetara.

Marija Antanasković