* Sledeće manifestacije održaće se 17. i 27. septembra, kao i 11. oktobra

U Katoličkoj porti u Novom Sadu 30. avgusta je održan Dan organskih farmi, prvi u nizu onih koji se organizuju u jesenjem ciklusu. Sledeća manifestacija održaće se na istom mestu 17. septembra, zatim 27. septembra i 11. oktobra. Posetioci ove manifestacije, koju uz podršku Grada Novog Sada organizuje Udruženje "Organski sad - Novi Sad", imaju priliku da se upoznaju s proizvođačima zdrave hrane i direktno od njih kupe sertifikovane proizvode koji su odnegovani bez upotrebe pesticida i mineralnih đubriva, kao i uz puno poštovanje organskih principa.
Iako se proizvođači generalno žale na lošu godinu kada je u pitanju proizvodnja povrća i voća, to se nije moglo primetiti prema onome što je bilo izloženo na tezgama u okviru Dana organskih farmi. Potrošači su imali priliku da kupe mnoštvo sorti paradajza različite veličine i oblika, od onih koji su mali kao kliker do plodova koji jedva stanu u šaku. Bilo je tu i jajolikih, naboranih, glatkih, žutih, crnih, qubičastih i, naravno, crvenih. Slična situacija bila je i kada su u pitanju paprika, plavi patlixan, luk, krompir, tikvice... Bilo je tu i organskog meda, lešnika, malo poznate bamije i sličnog.
Organski proizvođači pozivaju sve one koje interesuje ekološka poqoprivredna proizvodnja da se pojave na sledećem druženju, gde će ih sačekati proizvođači i proizvodi sa farmi "Letić" i "Kuzmanović" iz Čeneja, "Dolovac" i "Aćimović" iz Futoga, "Sabo" iz Veternika, "Vozar" i "Đurovka" iz Kisača, "Idei" iz Temerina, "Šokšić" iz Taraša, "Bogdanov" iz Đurđeva, "Vlček" iz Pivnica, "Mamužić" iz Ljutova, "Balanji" iz Lukinog Sela, "Bikar" iz Sremskih Karlovaca, "Hunjadi" iz Petrovaradina, a nije iskqučeno da će se pojaviti i neki drugi.

A. M.