* Šokšići počeli proizvodnju na nekoliko ari, a sada obrađuju sedam hektara

Porodica Šokšić iz Taraša, sela u Zrenjaninskoj opštini, pre 10 godina odustala je od konvencionalne proizvodnje i svoj put usmerila ka organskoj poljoprivredi. Sertifikat o organskoj prozvodnji dobili su 2009. godine i od tada ga svake godine obnavljaju. Zbog obaveze prema trgovinskim lancima rade analize zemljišta na ostatke pesticida. Pre dve godine podigli su plastenik, ali proizvodnja se najvećim delom zasniva na otvorenom prostoru.
- Sada uglavnom gajimo krtolaste biljke, jer je naša zemlja peskovita, u blizini je i reka Tisa, te ovi klimatski uslovi pogoduju prvenstveno krompiru, mrkvi, cvekli... Ove biljne kulture su zahvalne za prodaju trgovinskim lancima, jer duži period mogu da ostanu sveže. Naravno da uzgajamo i drugo povrće, jer kada se pojavimo na pijaci, moramo imati širi asortiman. To uvek ističem. Ukoliko imamo svega nekoliko vrsta povrća, kupci žele još nešto, kaže Gordana Šokšić, uz napomenu da je kupus neizostavan u setvenoj strukturi.
Organsku hranu promovišu gde god to mogu. Jedan od načina je i prodaja na pijaci za organske proizvode u Bloku 44 na Novom Beogradu, koja im je i bila odskočna daska. Tamo su Šokšići uspostavili kontakte s ljudima i stekli njihovo poverenje, ali i shvatili da je to put kojim će dalje ići.
- Suprug i ja više ne radimo u firmama, bavimo se isključivo organskom proizvodnjom. Dosta nam je teško da obezbedimo sredstva za zaštitu bilja, jer naša lista dozvoljenih sredstava nije usaglašena s listom u EU. Mnogi preparati koji se koriste u Evropi kod nas su zabranjeni, bez obzira što su bezbedni. Za nas je važno da napravimo dobar odabir zaštitnih sredstava među onima koja su nama na raspolaganju. Bila sam u radnoj grupi za pravljenje nove liste. Mogu da kažem da su uvedeni novi preparati, tako da će nam sada biti mnogo lakše da sačuvamo svoje biljke, objašnjava Gordana Šokšić.
Ona je napomenula da je prilikom poseta komšijama u regionu i obilazaka njihovih farmi videla da oni nemaju ništa bolje od nas. Mi ne zaostajemo ni u pogledu znanja, ni u pogledu rada. Ali, oni raspolažu s više finansija koje im daju vetar u leđa.
- Naša porodica želi u potpunosti da se posveti organskoj proizvodnji, moramo i da ulažemo, jer bez ulaganja nema napretka. Kada smo počinjali, malo toga smo znali. Morali smo da savladamo i tehnologiju proizvodnje hrane i da nalazimo tržište. Sada smo to donekle uspeli i veoma nam je teško da održimo tu poziciju. U situaciji smo da tražimo nove načine finansiranja, ali potrebno je i da nas neko posavetuje, koji modeli finansiranja postoje i koji su za nas najpovoljniji, kaže Gordana.
Da bi odgovorili na izazove i zahteve tržišta koje su osvojili, odnosno da bi imali količinu, kvalitet i kontinuitet, potrebna im je hladnjača. Sve što su do sada radili finansirali su vlastitim sredstvima.
- U situaciji smo da više ne možemo sami, te da nam je potreban izbor načina finansiranja. U kupovinu hladnjače moramo da uložimo, ali komercijalne banke sa svojim kreditima nama nisu rešenje. Mi smo suviše mali za njih i one ne prepoznaju naš rad, a nama je potreban i mentor koji bi nas podučio kako taj novac na najbolji način da uložimo. Svoje proizvode, osim na pijacama, plasiramo i preko trgovinskih lanaca, objašnjava naša sagovornica.
Ova porodica je otvorila vrata svoje farme kako bi prikazala njen razvojni put i sa čime se sve suočavala tokom decenije postojanja. Proizvodnja zdrave hrane za Šokšiće je životna filozofija. Istovremeno je i zadovoljstvo i odgovornost. Kada je sve počelo, te 2007. godine, i Gordana i njen suprug bili su zaposleni u firmama, te je egzistencija porodice bila obezbeđena. Sada im je proizvodnja hrane po organskim principima osnovna delatnost, te su propusti i greške nedopustivi. Posebno zbog činjenice da su i njihovi sinovi odlučili da ostanu na porodičnom imanju i prošire proizvodnju. Za to su se naoružali i preko potrebnim znanjem. Jedan je završio Poljoprivredni fakultet, smer organska poljoprivreda, a drugi je na trećoj godini studija na istom smeru. Obrazovanje, stručno znanje i praktične veštine, uz pribavljanje finasijskih sredstava na najpovoljniji način, ovoj porodici mogu obezbediti samo prosperitet.

J. Bajšanski