* U okviru skupa predstavljen je projekat prekogranične saradnje, održan panel o stanju ove proizvodnje, B2B susreti
* Prisustvovalo 250 učesnika iz 10 zemalja

Razvoj regionalne saradnje, unapređenje agrarne politike i edukacije u oblasti organske proizvodnje osnov su za njen dalji razvoj u našoj zemlji, poručeno je sa 11. foruma o organskoj proizvodnji koji je nedavno održan u Selenči. U okviru foruma predstavljen je projekat prekogranične saradnje Srbije i Hrvatske u organskoj poljoprivredi Organic bridge, održan je panel o izazovu i perspektivi Srbije kada je u pitanju organska proizvodnja. I ove godine organizovani su B2B susreti, jedini ovakve vrste u ovom delu Evrope, na kojima je učestvovalo 68 organskih proizvođača, prerađivača, distributera iz 10 zemalja. Po prvi put dodeljene su i nagrade za najbolji medijski prilog iz organske proizvodnje, a upriličena je i izložba učeničkih radova na istu temu, kao i izložba organskih proizvoda. Skup, kome je prisustvovalo više od 250 učesnika iz Srbije, Hrvatske, Slovačke, Moldavije, Češke, Mađarske i drugih zemalja, održan je u Centru za organsku proizvodnju u Selenči (COPS) uz podršku Vlade AP Vojvodine, Vlade Kraljevine Švedske i Višegradskog fonda, a u suorganizaciji Poljoprivrednog univerziteta u Nitri, Evropske preduzetničke mreže u Srbiji i EU Info Point Novi Sad.
U radu Foruma učestvovala je i ambasarorka Slovačke u Srbiji Dagmar Repčekova, zatim Đuro Bocka, osnivač Centra za organsku proizvodnju i direktor "Slovan progresa", a skup je svečano otvorila Julijana Šloserova, tehnički ekspert Slovačke za organsku proizvodnju pri EU.
Predstavljajući projekat Organic bridge vredan 550.000 evra, u kojem će učestvovati 260 proizvođača iz obe zemlje, Jozef Gašparovski, predsednik Centra za organsku proizvodnju, istakao je da će se deo projektnih sredstava opredeliti za formiranje centra za istraživanja u oblasti organske proizvodnje u Selenči. Hrvatska strana, kako je rekla Lidija Maurović Koščak, direktorka lokalne razvojne agencije grada Valpova, sredstva iz projekta upotrebiće za uspostavljanje centra za organsku proizvodnju po uzoru na onaj koji već postoji u Selenči. Plan i jedne i druge strane su edukacija svih učesnika u lancu organske proizvodnje i podizanje stepena finalizacije ovih proizvoda. Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vuk Radojević najavio je veću pomoć Pokrajinske vlade razvoju organske poljoprivrede i istakao važnost regionalne saradnje i razmene iskustava. Naglasio je da je Pokrajinska vlada prvi put ove godine opredelila bespovratna sredstva za troškove sertifikacije i kontrole u organskoj proizvodnji. Dr Stjepan Glas iz ambasade Republike Hrvatske istakao je da je privredna saradnja dve države dobra, kao i da se ovim projektom dodatno jača. U projektu sa srpske strane učestvuju Centar za organsku proizvodnju "Selenča" i organizacija "Teras" iz Subotice, dok su učesnici sa hrvatske strane Grad Valpovo i "Teratehnopolis".
U panel-diskusiji o izazovima i perspektivama organske proizvodnje u Srbiji učestvovali su predstavnici resornog ministarstva i sekretarijata, eksperti i predstavnici primarne proizvodnje. Složili su se da površina pod organskim usevima u Srbiji ima malo, kao i da je potrebna veća podrška država kako bi se ovaj sektor brže razvijao.
- Organska proizvodnja organizuje se na oko 15.000 hektara ili 0,4 odsto ukupnih površina, što je u poređenju s drugim evropskim zemljama malo. Najviše je ratarskih useva, stočarstvo je slabo razvijeno, a prerađuje se zanemarljiva količina ovih proizvoda, rekkao je Velimir Stanojević, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i istakao da je potrebna reforma podsticaja u ovoj oblasti, kao i da se subvencije u organskoj proizvodnji razdvoje od konvencionalne poljoprivrede.
Svoja iskustva izneo je i Miroslav Božić, hrvatski ekspert za poljoprivredu i ruralni razvoj koji je naglasio da Hrvatska ima značajne podsticaje za sve vidove organske proizvodnje, ali da to ipak nije doprinelo da se broj ovih proizvoda u prodavnicama značajno poveća. To ukazuje, kako smatra, da je i u ovoj državi potrebna reforma sistema podrške poljoprivrednicima.
Stav proizvođača koji su učestvovali na panelu je da podsticaji od 3.400 dinara po hektaru nisu nikakva pomoć, pa ih mnogi od njih i ne koriste.

A. Milić

DODELJENE NAGRADE ZA NAJBOLJI MEDIJSKI PRILOG

Na konkurs za najbolji medijski prilog o organskoj proizvodnji pod nazivom "Selenča Organik", koji je raspisao Centar za organsku proizvodnju u Selenči, prijavljena su 43 priloga u oblasti štampanih, elektronskih i internet medija. Nagrade su dobile novinarka lista "Poljoprivrednik" Aleksandra Milić za najbolji prilog u oblasti štampanih medija, novinarka RTV-a Aleksandra Bundalo i novinarka Produkcije "Atlas medija" Vanja Milosavljević dobile su ravnopravne nagrade za najbolji prilog u oblasti elektronskih medija, a novinarka portala "Užička republika pres" Biljana Kuzmanović za najbolji prilog u oblasti internet medija.