* Izmrzla okca i lastari na preseku imaju žutosmeđu ili crnu boju
 
Vinova loza je biljka kojoj niske zimske temperature mogu naneti velike štete, naročito ako su ekstremno niske, a to su mrazevi ispod -20° C. Različite sorte ispoljavaju veću ili manju osetljivost na zimske mrazeve i na osnovu mnogobrojnih ampelografskih istraživanja sve sorte se mogu uslovno podeliti u tri grupe. 
 Prvu grupu čine sorte koje izmrzavaju od -15° C do -18° C, a to su: "blatina", "kratošija", "vranac", "prokupac", "začinak", "smederevka", "plovdina", "slankamenka bela", "kraljica vinograda", "kardinal", "afus ali", "crveni drenak" i "muskat italija".
U drugu grupu ubrajaju se sorte koje izmrzavaju od -20° C do -24° C poput "frankovke", "probusa", "game bojadisera", "kranjskog bojadisera", "župskog bojadisera","žilavke", "župljanke", "čapskog bisera", "šasle", "muskat hamburga", "beogradske rane", "demir kapije", "gročanke" i "beogradske besemene".
Treću grupu čine sorte koje izmrzavaju ispod -24° C i u nju spadaju "burgundac crni", "game", "kaberne sovinjon", "kaberne frank", "merlo", "burgundac beli", "burgundac sivi", "muskat otonel", "rizling italijanski", "rizling rajnski", "semijon", "sovinjon beli", "traminac", "šardone".
 Ovakva podela sorti nastala je posle višedecenijskog ispitivanja u različitim lokalitetima i uglavnom se pokazala tačnom u većini vinogradrskih zemalja gde se javljaju ekstremno niske zimske temperature. Otpornost sorte zavisi od niza činilaca, ali je najvažnije kakvi su uslovi bili u prethodnoj vegetaciji, tj. kolika je bila rodnost, kakva je bila primenjena agrotehnika i zaštita, kakvi su bili agroekološki uslovi i kakva je bila jesen pred zimu u kojoj se loza pripremala za prezimljavanje (koliko dobro su sazreli lastari i zimska okca na njima).
 U zavisnosti od stepena izmrzavanja, mogu izmrznuti samo glavni pupoljci u okcima, glavni pupoljci i suočice, celi jednogodišnji lastari, krakovi kordunica, stablo i svi nadzemni delovi čokota, a nekada i ceo čokot.
Izmrzla okca i lastari na preseku imaju žutosmeđu ili crnu boju. Slično je i s krakovima kordunica i stablom, koje na preseku takođe dobija crnkastu boju i u proleće, kada kreće vegetacija, počinju da se suše.
 Kada se jave ekstremno niske temperature pre izvođenja rezidbe treba utvrditi stepen izmrzavanja na čokotima vinove loze i na osnovu utvrđenog izmrzavanja odrediti način rezidbe, jer se broj izmrzlih okaca mora nadoknaditi na ostavljenim rodnim elementima. 
 
Dipl. inž. Jovan Milinković
PSSS "Valjevo"