* Integralna proizvodnja jabuke u Južnom Tirolu počela je pre više decenija s ciljem da zaštiti zdravlje ljudi i okolinu. Danas prerasta u organsku proizvodnju
 
Na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu ove godine prvi put održan je Međunarodni dan voćara, na kojem se govorilo o savremenim tehnologijama i neophodnosti promene pristupa proizvodnji u ovoj oblasti, položaju voćarstva u Srbiji, značaju otvaranja novih tržišta, stvaranju specijalizovanih voćarskih zadruga, ali i primeru najbolje prakse u Evropi - integralnoj proizvodnji i kooperativama u italijanskoj pokrajini Južni Tirol. Inicijativa za održavanje ovakvog skupa potekla je od revije "Dobro jutro" i naišla na podršku resornog ministarstva, Pokrajinskog sekretarija za za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i Novosadskog sajma.
- Veliki broj eminentnih profesora i stručnjaka iz različitih poljoprivrednih oblasti naši su saradnici bezmalo pola veka. Nadamo se da ćemo u godinama koje su ispred nas stvoriti tradiciju koja će obuhvatiti struku i praksu  i voćarima plasirati aktuelnosti iz zemlje i šireg okruženja, rekla je Godrana Živković, direktorka "Dnevnik" AD i urednik revije "Dobro jutro".
Tunis je zemlja poznata po proizvodnji i izvozu voća, a ove godine bila je zemlja-prijatelj Poljoprivrednog sajma i učesnica 1. međunarodnog dana voćara. 
- Smatramo da Srbija za Tunis predstavlja ulazna vrata za tržišta zemalja u njenom okruženju. Poljoprivreda u našoj zemlji pokriva 16 odsto bruto domaćeg proizvoda, a izvoz poljoprivrednih proizvoda iznosi šest odsto ukupne dobiti. Posle maslinovog ulja, agrumi i drugo voće su proizvodi koje izvozimo. Najveći smo svetski izvoznik urmi i zato nam je drago da učestvujemo na 1. međunarodnom danu voćara u Novom Sadu, rekao je njegova ekselencija Sejf ala Režeb, ambasador Tunisa. 
Gost predavač na ovom skupu bio je Kurt Vert, italijanski ekspert za voćarstvo, koji je održao dva predavanja, o integralnoj proizvodnji jabuke u Južnom Tirolu i o iskustvu organizovanja primarnih proizvođača i relevantnih institucija u kooperative.
- Mi u Južnom Tirolu imamo višedecenijsko iskustvo u integralnoj proizvodnji jabuke, koja je počela još osamdesetih godina prošloga veka na prilično velikoj površini. Par godina unazad uvodi se i organski koncept proizvodnje, koji sve više dobija zamah, tako da je komparacija ova dva načina proizvodnje, koja imaju isti cilj, dodatna  tema. Zahvaljujući sistemu kooperativa, naša mala poljoprivredna gazdinstva, odnosno proizvođači jabuka opstaju, naglasio je Kurt Vert.
Na primeru voćarstva Srbija je pokazala da je reč o modelu koji rešava ekonomske probleme, samim tim i one socijalne i demografske prirode. Prema rečima prof. dr Zorana Keserovića s Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, u nekoliko regiona pokrenut je njihov razvoj. Tome su doprineli znanje i podsticajne mere države koje su usmerene ka uvođenju novih tehnologija usklađenih s aktuelnim klimatskim promenama. 
- Među 10 srpskih izvoznih proizvoda u 2017/2018. godini nalaze se tri voćne vrste: malina, jabuka i višnja. Na 11. mestu su breskve i nektarine. Velika je ekspanzija i drugih voćnih vrsta, pre svega lešnika i borovnice, rekao je Keserović i izrazio zadovoljstvo što je Novosadski sajam prihvatio inicijativu da se svake godine održava ova voćarska manifestacija i predložio da se jedna hala izdvoji za voćare i vinogradare kako bi svi bili na jednom mestu. 
Važno pitanje za sve proizvođače jeste gde prodati ono što je proizvedeno, da li na domaćem tržištu ili usmeriti u izvoz. 
- Zbog toga treba da sagledamo kakav je izvoz voća iz Srbije, koje voćne vrste i gde najviše izvozimo, kakav je uvoz, kakav je bilans spoljnotrgovinske razmene i na kraju kako da unapredimo izvoz voća, poručio je prof. dr Branislav Vlahović. 
Prvi međunarodni dan voćara otvorio je Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. 
- Ako je jedna grana poljoprivrede u poslednjih 10-15 godina napredovala i dostigla svetske razmere, to je sigurno voćarska proizvodnja. Gde god se okrenemo imamo nove zasade, od severa do juga zemlje. Oni su opremljeni protivgradnim mrežama i zalivnim sistemima. Radimo na traženju novih tržišta za naše voće, a neophodno je ulagati i u preradu, rekao je Nedimović. 
Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević pozvao je voćare da se što više udružuju u specijalizovane zadruge, posebno zato što Pokrajina sada ima podsticajne mere koje su namenjene baš ovom sektoru. 
Svoje kreditne i garancijske linije predstavili su i Razvojni fond Vojvodine, Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede i Garancijski fond Vojvodine. 
J. Bajšasnki