Dobro osušen plod može sačuvati prirodne karakteristike do godinu dana

Čuvanje plodova leske zavisi od stanja plodova u vreme berbe, kao i od toga koliko su plodovi dobro pripremljeni za čuvanje. Lešnik se bere kada su plodovi potpuno zreli. U suprotnom, ukoliko su ubrani ranije, imaju lošiji ukus, a ako se zakasni  s berbom,  može biti smanjen prinos, jer ih napadaju i oštećuju veverice, insekti, ptice itd. Oštećenja koja prave insekti, životinje ili ptice znatno utiču na čuvanje samih plodova. Plodovi leske ne sazrevaju istovremeno, pa se mora čekati da bar 80% plodova sazri. To je onaj trenutak kada se omotač lako odvaja od ploda i kada plodovi počnu masovno da padaju na zemlju. Stablo leske se jednostavno otrese i lešnici pokupe.
Plodovi leske nakon berbe sadrže 25-30% vode. S tim procentom vlage njihovo čuvanje bilo bi otežano, pa se zato moraju sušiti kako bi im se vlaga smanjila do 8%, a maksimalno do 12% ako se čuvaju kraći period. Pod sušenjem se podrazumeva da se sušenje plodova za čuvanje obavlja u ljusci - omotaču. Sušenje se obično obavlja tako što se plodovi rasprostru u što tanjem sloju i prirodno suše, mada može i u sušnici. Sušenje prirodnim putem traje 8-10 dana. Nakon toga se 80% plodova lako odvaja od omotača. Lešnici se rasprostru u sloju od 30 cm i tako čuvaju još desetak dana, uz stalno mešanje. Dobro osušen plod može sačuvati prirodne karakteristike do godinu dana. Nakon toga gubi svoja svojstva.
Čuvanje plodova leske može biti u ljusci i u jezgru. Ako se plod leske čuva u jezgru duži period, vlaga ploda treba da je 5-7%.
Lešnici se u naročitim mašinama razvrstavaju po krupnoći, nakon toga se pakuju, najčešće u vreće, a mogu i u sanduke, burad i sl. Tako upakovani ostavljaju se na skladištenje. Ako se plodovi čuvaju u vrećama, treba ih držati okačene na gredama na mestu gde su izloženi provetravanju, a temperaturne razlike ne variraju u većoj meri. Takođe, moraju biti zaštićeni od najezda insekata, ptica itd. Ako se plodovi čuvaju u prostorijama, neophodno je da te prostorije imaju mogućnost podešavanja temperature i vlažnosti vazduha i da se mogu lako provetravati. Prostorije za čuvanje lešnika moraju biti zaštićene od glodara, miševa, insekata, od svega onog što bi uticalo na oštećenje i kvalitet plodova. Prilikom čuvanja plodove leske treba držati odvojeno od plodova nekih drugih vrsta, bilo voća ili povrća, jer bi to nepovoljno uticalo na njihov kvalitet.
Čuvanje plodova u jezgru je dosta složeniji posao i zahteva prvo vađenje jezgra iz ljuske i pakovanje u specijalnu ambalažu. Kao ambalaža se koristi celofan različitih boja i kvaliteta, u zavisnosti od toga koliko dugo se plodovi žele sačuvati. Boja celofana zbog propuštanja svetlosti različito štiti plodove - jezgro lešnika od užeglosti. Prilikom pakovanja i čuvanja najbolje je koristiti tamnije boje, poput tamnoplave, crvene ili mrke, jer manje provode svetlost iz spoljašne sredine, pa samim tim štite jezgro lešnika od užeglosti. Kada je reč o propuštanju svetlosti i promeni samih materija u jezgru, najbolje se pokazala ambalaža od pergamenta, koji se za ove prilike koristi kao zaštita od užeglosti. Čuvanje lešnika u jezgru najuspešnije je u rashladnim komorama.

Dipl. inž. Zorica Petkanić
PSSS "Negotin"


OBAVEZNO PROVETRAVANJE

U toku čuvanja treba proveravati temperaturu i vlagu. Lešnici su bogati mastima i belančevinama, koji su osetljivi na visoke temperature. Ukoliko se temperatura ili vlažnost povećaju u toku čuvanja, može doći do užeglosti plodova. Ova pojava se može utvrditi vizuelno probom na miris, ukus i boju. Užeglost je jako neprijatna pojava, odnosno mana, i ako se ne usklade režimi čuvanja, može zahvatiti veći deo jezgra, što plodove čini praktično neupotrebljivim. Ova pojava se može izbeći stalnim provetravanjem prostorija. Leska se najuspešnije čuva u rashladnim komorama, na temperaturi od 0° C i pri relativnoj vlažnosti od 65% do 75%.