Višedecenijski rad generacija naučnika učinio je da su sorte i hibridi proizvedeni u Institutu prepoznati u više od 30 država, a NS seme je postalo prepoznatljiv brend u celom svetu

Institut za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu obeležio je osam decenija postojanja svečanom akademijom koja je održana 26. oktobra u Srpskom narodnom pozorištu. Ovoj svečanosti prisustvovale su brojne visoke zvanice, predstavnici republičke i pokrajinske vlade, gradski čelnici, predstavnici univerziteta, fakulteta, instituta, brojni poslovni partneri, poljoprivredni proizvođači, nekadašnji i sadašnji poslenici ove renomirane semenarske kuće i druge brojne zvanice.
Sve je počelo davne 1938. godine osnivanjem Poljoprivredne ogledne i kontrolne stanice. Tokom proteklih decenija Institut je od skromne istraživačke stanice izrastao u moćnog giganta evropske i svetske poljoprivredne nauke.
Važnost ove institucije prepoznala je i Vlada Republike Srbije i u maju ove godine dodelila Institutu specijalni status naučne institucije od nacionalnog značaja. Ana Brnabić, predsednica Vlade Republike Srbije, istakla je čestitajući jubilej da malo naučnih institucija može da se pohvali dugom tradicijom postojanja, a istovremeno modernim poslovanjem, praćenjem svetskih trendova i velikim naučnim dostignućima koja su prepoznata u svetu. Institut je pravi primer dobre saradnje nauke, poslovnog sektora, privrede i u svom poslovanju na najbolji način objedinjuje nauku, tehnologiju, proizvodnju, obrazovanje i usluge. Podsetila je da je višedecenijski rad generacija naučnika učinio da su sorte i hibridi proizvedeni u Institutu prepoznati u više od 30 država, a NS seme je postalo prepoznatljiv brend u celom svetu.
- Uspeh Instituta svakako je i u tome što se u jakoj tržišnoj konkurenciji domaći poljoprivrednici odlučuju za setvu NS semena, ostvarujući tako visoke prinose, rekla je Ana Brnabić i istakla da su poljoprivreda i proizvodnja hrane jedan od najznačajnijih sektora domaće privrede, koji upošljava nešto više od petine ukupno zaposlenih u našoj zemlji, kao i jedan od retkih privrednih sektora kod nas koji više od decenije ostvaruje suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni.
Ovaj uspeh je rezultat višedecenijskog ulaganja u nauku i tehnologiju proizvodnje, a podrška i finansiranje obrazovanja, nauke i angažovanje mladih stručnjaka kako bi se u svojoj zemlji razvijali unapređujući domaću privredu jedan je od prioriteta Vlade. Premijerka je najavila da će sledeće godine biti formiran fond za nauku, kako bi se pomoglo mladim naučnicima i inovatorima.
Grad Novi Sad je svoju povezanost s Institutom ozvaničio još davne 1979. kada je Institutu uručena Oktobarska nagrada Novog Sada za izuzetne rezultate u obrazovanju poljoprivrednih stručnjaka, naučnoistraživačkom radu i za primenu najnovijih naučnih dostignuća. Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada, rekao je da Grad svake godine omogućava Institutu besplatno korišćenje preko 600 hektara poljoprivrednog zemljišta. Očekuje se da će se u dogovoru s resornim ministarstvom omogućiti da taj zakup bude dugoročan kako bi Institut i dalje ostao lider u stvaranju novih sorti i hibrida ratarskih kultura, ali i uvođenju savremenih tehnologija na vojvođanska polja.
Pokrajinska vlada je oduvek bila podrška i oslonac Institutu. Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade, najavio je da će tako biti i ubuduće, kako bi se i narednih 80 godina postizali izuzetni rezultati.
Institut je kao naučna institucija priznat i u regionu i u svetu. U vremenu punom prepreka i promena, temelji Instituta su ostali stabilni i postojani.
- Snagu ove kuće čini 620 zaposlenih, među kojima je 103 istraživača, odnosno 93 doktora nauka, rekla je pozdravljajući brojne zvanice dr Svetlana Balešević Tubić, direktorka Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, i istakla da je do sada stvoreno preko 1.250 sorti i hibrida od kojih se 1.100 gaji širom sveta.
S ponosom je naglasila da je značaj Instituta prepoznala i međunarodna državna zajednica i povereno mu je organizovanje dve svetske konferencije posvećene suncokretu i soji koje će biti održane 2020. godine. To je samo potvrda predanog rada generacija naučnika koji su proteklih decenija radili, pronalazili, stvarali, a onima koji su posle njih dolazili postavljali nove zadatke i još veće izazove. Svih minulih godina naučni radnici su se bavili aktuelnim pitanjima, primenjivali najsavremenije naučne metode i stvarali najkvalitetnije sorte i hibride koji su mogli da odgovore na zahteve i potrebe tržišta.
- Institut je postao i ostao simbol Grada Novog Sada, Vojvodine i predstavlja ono najbolje što naša zemlja ima i po čemu je i u svetu prepoznata. Institut stalno ide napred i ulaže u mlade naučne radnike, jer investicija u znanje donosi vrhunske rezultate, rekla je na kraju svog obraćanja gostima dr Svetlana Balešević Tubić.
Svečana akademija je bila prilika da se uruče zlatne plakete onima koji su nesebično podržavali ovu instituciju, kao i jubilarne plakete zaslužnim firmama, kompanijama, pojedincima, istaknutim radnicima i penzionerima Instituta koji su svetom proneli njegovo ime, pređašnjim direktorima, proizvođačima, odnosno korisnicima koji, sejući NS seme, ostvaruju vrhunske prinose. Uručujući priznanja, predsednik Upravnog odbora Instituta prof. dr Bogdan Kuzmanović, koji je i sam dobio zlatnu plaketu, rekao je da je uspeh NS instituta utoliko veći što se 95 odsto prihoda obezbeđuje na veoma surovom tržištu, na kojem su prisutne velike svetske semenarske kompanije.
Tamara Gnip