* Umesto dogovorenih 110,9, odnosno 139,9 dinara, otkupljivači nude najviše 100 dinara po kilogramu, što je apsolutno neprivatljivo za malinare
 
Proizvođače maline, po ko zna koji put poslednjih godina,  na početku sezone opet  muči neizvesnost oko otkupne  cene. Iako je  pre samo dva meseca Nacionalni savet za unapređenje uzgoja maline, koji je na insistiranje Asosijacije proizvođača malina Srbije formiralo Ministartvo poljoprivrede,  uspeo da  utvrdi kalkulativne proizvođačke cene za otkup sveže i smrznute maline, otkupljivači izvoznici, bar za sada, ne pokazuju volju da se drže postignutog dogovora.
- Kalkulacija troškova proizvodnje urađena je u saradnji i konsultacijama s proizvođačima, stručnjacima i predstavnicima Ministarstva poljoprivrede. Za Moravički okrug  izračunata je proizvodna cena  110,9 dinara po kilogramu, a može da bude i niža ako je prinos blizu 15 tona po hektaru.  U opštinama Zlatiborskog okruga, posebno u Prijepolju i Brusu, gde su znatno lošiji klimatski uslovi i u proseku se postiže prinos od osam tona po hektaru, utvrđena proizvodna cena je 139,9 dinara po kilogramu, rekao je  Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije proizvođača malina.
Proizvođačima se, međutim, trenutno umesto teškom mukom dogovorenih proizvodnih cena od  110,9, odnosno 139,9 dinara nudi najviše 100 dinara po kilogramu, što je za njih apsolutno neprihvatljivo.
-  Hladnjačari se ne obaziru ni na kakve postignute dogovore, već gledaju isključivo svoj interes i tvrde da država nema načina da ih na otvorenom tržištu natera da ih se pridržavaju. Izgovarajući se na lošiji kvalitet maline i trenutno slabiji izvoz, malinarima nude  neprihvatljivo nisku cenu što proizvođače dovodi u iskušenje da malinu uopšte ne beru i dodatno se izlažu  nepotrebnim  troškovima, kaže  Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije  proizvođača maline, koja okuplja više od stotinak članova iz Arilja, Ivanjice, Brusa... 
Da podsetimo, Asocijacija proizvođača malina Srbije je  početkom godine tražila da Nacionalni savet za malinu stane iza malinara i da prosečna otkupna cena jednog kilograma u nastupajućoj sezoni  ne bude manja od  1,45, 1,60 evra. Najavljivali su i masovne proteste i blokade puteva, jer su najveći otkupljivači malina  počeli da sklapaju ugovore s prizvođačima, nudeći otkupnu cenu 80-100 dinara po kilogramu. Nakon niza sastanaka s otkupljivačima hladnjačarima i usaglašavanja dijametralno različitih stavova, država je  konačno stala uz proizvođače u određivanju obračuna prave proizvodne cene maline.
- Verovali smo da će se svi akteri u malinarskom lancu čvrsto držati i poštovati postignuti dogovor, ali,  očito, opet po ko zna koji put, prevarili smo se u računu i očekvanjima, rekao je Radović i konstatovao da  nadležni državni organi u cilju pomoći malinarima treba  hitno da reaguju i preduzmu dodatne mere kako bi postignuti dogovor bio ispoštovan.
Postizanje dogovora u lancu  malinari – hladnjačari  izvoznici – država, u svakom slučaju, sa aspekta  interesa srpskog agrara u celini, više je nego potrebno. U ovom momentu je neophodno, pre svega, sagledati realnu situaciju u kojoj se nalaze malinari,  kao i kompletan malinarski sektor. Sneg, grad i obilne padavine, kao i bolesti (sušenje stabala) desetkovali su rod, pogotovo u Zlatiborkom i Moravskom okrugu. Prinos maline se  iz godine u godine smanjuje, prosečno oko 30.000 tona, što je jasan znak da malinarima, umesto ucenjivanja otkupnom  cenom,  treba pomoći. Pogotovo što je malina, uz kukuruz, postala naš najvažniji izvozni adut na tržištu poljoprivrednih proizvoda u Evropi. Dodatno nam ide na ruku što je potražnja za našom malinom zbog lanjske loše berbe u Poljskoj tražena i postoji realna šansa da ove godine znatno povećamo izvoz. 
Država, svima je jasno, ne može da utiče na tržište i cene, ali hladnjačarima-otkupljivačima i izvoznicima  mora da se skrene pažnja da ne mogu da ruše dogovore s proizvođačima do kojih se teškom mukom  došlo. Sezona je tek počela i vremena za korekciju stavova o otkupnoj ceni sigurno još ima.  
                                                                                         
K. Rajević