*  Najveća do sada izložba životinja, noviteti poljoprivredne mehanizacije po povoljnim cenama, stručni skupovi i veliki broj sadržaja za sve ukuse i ove godine će biti mamac za mnogobrojne posetioce
 
Na Novosadskom sajmu će se od 11. do 17. maja održati najpoznatija agrarna manifestacija u regionu - 86. međunarodni poljoprivredni sajam. U okviru izlagačkog prostora traži se mesto više, pa je već sada izvesno da će ovogodišnja manifestacija biti jedna od najvećih u dugogodišnjoj tradiciji  Sajma. Očekuje se prisustvo izlagača iz 32 države, koji će predstaviti više od 1.500 firmi, institucija i organizacija.  Posetioci će moći da uživaju u brojnim sajamskim sadržajima, pre svega u najvećoj domaćoj i jedinoj nacionalnoj izložbi domaćih životinja. Proizvođači i distributeri poljoprivredne mehanizacije predstaviće brojne novitete, a svi oni koji su kupili kartu biće potencijalni dobitnici vrednih nagrada.
- U okviru Nacionalne izložbe životinja po prvi put će se organizovati izložba genetskih resursa, odnosno predstavljanje autohtonih rasa. Posetioci će biti u prilici da vide više od 1.600 životinja, i to samo one koje su prošle strogu selekciju. Interesovanje ovčara je ove godine bilo ogromno. Za učešće na Sajmu prijavljeno je čak 800 grla, ali će priliku da se predstave posetiocima Sajma dobiti samo 400 odabranih grla, kaže mr Slobodan Cvetković, generalni direktor Novosadskog sajma, i napominje da će Poljoprivredni sajam ove godine, uz zemlju-partnera, imati i zemlju-prijatelja, a reč je o Italiji i Tunisu.
U okviru kolektivnih izložbi predstaviće se 17 država, što je, takođe, svojevrstan rekord, jer ih toliko nije bilo više od dve decenije. U okviru ovih iložbi posetiocima će se predstaviti kompanije iz  Belorusije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Češke, Egipta, Holandije, Hrvatske, Indije, Indonezije, Italije, Izraela, Kine, Mađarske, Rusije, Tajvana, Tunisa i Španije.
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo će i ove godine podržati  male  proizvođače kvalitetnih proizvoda s dodatom vrednošću. Tako će se na posebnom izložbenom prostoru, uz podršku resornih institucija, predstaviti proizvođači organske hrane, proizvoda s oznakom geografskog porekla i oznakom srpski kvalitet, mali proizvođači hrane iz Vojvodine, kraft pivare...
- Za izložbu mehanizacije tradicionalno vlada ogromno interesovanje posetilaca. Ove godine će, osim dilera koji posluju u našoj zemlji, poljoprivredne mašine predstaviti i izlagači iz Austrije, Hrvatske, Nemačke, Rusije, Severne Makedonije, Slovenije i Turske. Posetioci će imati priliku da vide brojne novitete, ali i da po povoljnim cenama kupe ono što im je neophodno za obavljanje agrarnih poslova, objašnjava Cvetković i ističe da će na Sajmu biti i gotovo sve banke koje posluju u Srbiji, kao i osiguravajuće kuće i lizing kompanije s posebnim uslovima za komitente, što će dodatno olakšati nabavku potrebne opreme.
U planu je i da se na Sajmu po prvi put održi Dan voćara, i to u utorak, 14. maja. Tradicionalni Dan stočara, kao i defile i svečano proglašenje pobednika stočarske izložbe održaće se, kao i uvek, u četvrtak, a ove godine je to 16. maja. Porodični dan, kada će po ceni jedne ulaznice Sajam  moći da poseti čitava porodica, biće u sredu, 15. maja.
Ocenjivanje kvaliteta po robnim grupama počelo je još u februaru, a sa Sajma saopštavaju da je odličn odziv svih onih koji žele da stručne komisije pregledaju i ocene njihov proizvod. To ne treba da čudi, jer su sajamske diplome i nagrade svojvrsna potvrda kvaliteta koja omogućava bolji plasman nagrađenih proizvoda. Privrednici imaju mogućnost i da na Sajmu steknu nove poslovne partnere, prošire proizvodnju i plasman. U tome im pomažu B2B sastanci koji se organizuju već sedam godina, a ovogodišnji će biti održani 14. maja. Svi koji se prijave za ove susrete moći će da se direktno upoznaju i komuniciraju s firmama iz celog sveta koje su im potencijalno interesantne za unapređenje poslovanja. 
U Kongresnom centru će tokom Sajma biti održano oko 50 stručnih skupova. U planu su i aukcije životinja, takmičenja u preponskom jahanju i vožnji zaprega. Biće održana i revija fijakera s promocijom dece vozača, izložba sitnih životinja i još mnogo toga.
- Naš cilj je da modernim konceptom Međunarodnog poljoprivrednog sajma podstaknemo međudržavnu i privrednu saradnju, integrišemo unapređenje znanja, proizvodnje i razvoj nauke. Takođe, promovišemo značaj inovacija. Poljoprivredni sajam predstavlja sintezu iskustva i dostignuća u srpskoj poljoprivredi i snažna je podrška privredi Vojvodine i Srbije, zaključio je Cvetković. 
Prema rečima prvog čoveka Novosadskog sajma, očekuje se da će ove godine najpoznatiju sajamsku manifestaciju posetiti više od 140.000 posetilaca, kao i privredne, naučne i političke delegacije iz više od 30 zemalja. 
Pojedinačna ulaznica za Sajam će, kao i prošle godine, stajati 600 dinara, a za kolektivne posete će iznositi 400 dinara. Studenti i učenici koji organizovano dolaze na Sajam ulaznicu će plaćati 200 dinara, koliko i penzioneri i deca od sedam do 12 godina. Deca do sedam godina ne plaćaju kartu. 
A. Milić
 
 
ZA NAJSREĆNIJE NA POKLON DVA TRAKTORA I SEJALICA
 
Svi posetioci koji budu kupili kartu za Sajam mogu da učestvuju u poklon-igri za posetioce. Fond nagrada je ove godine povećan, tako da će najsrećnijim posetiocima biti dodeljena dva traktora i sejalica. Darodavci nagrada su kompanija "Agropanonka", koja poklanja traktor "belarus", kompanija KITE poklanja traktor marke John Deere, a pneumatsku sejalicu obezbedila je kompanija VGP.